Betöltés

Lakástakarék felmondás helyett személyi kölcsön: több tízezret nyerhetsz a jó döntéssel

szerző: Singer Zoltán
2018-07-31

Rengetegszer elkövetett hiba: hirtelen átmeneti pénzzavarba kerülünk, és első gondolatunk az LTP szerződés felmondása. Mi ennek a következménye? 30%-os állami támogatást veszítünk, miközben egy átmeneti kölcsön már 8-10%-os kamattal elérhető. Konkrét példán keresztül mutatjuk be, mikor hogyan érdemes dönteni. 60-100 ezer Ft közötti összeget nyerhetünk egy jó döntéssel.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Vegyük azt az esetet, hogy 2 éve kötöttünk egy lakástakarékot! Havi 20 000 forint megtakarítása esetén 2 év alatt 480 000 forint gyűlik össze számlánkon (állami támogatás nélkül). Két év után valamiért szükségünk van a pénzre. Ha a lakástakarékot szüntetnénk meg, akkor az állami támogatástól eshetnénk el (melynek összege az első két év után 144 ezer Ft), ennek alternatívájaként, ha személyi kölcsönt veszünk fel, fizethetjük annak a kamatait. Azt el kell mondani, hogy a személyi kölcsönöknél jellemzően a futamidő alatt végig fix a kamat, míg a lakástakarékra fix állami támogatás jár. Ezért bizonytalanság és kamatkockázat nélkül tudjuk kalkulálni a költségeinket és lehetőségeinket.

Lássuk egy kimutatáson, hogy mekkora különbségek alakulnak ki futamidőtől függően (480 000 forint hitel felvételével, vagy ugyanezen összeg kivonása a lakástakarék szerződésből), ha a legjobb banki ajánlatokat vesszük alapul:

Megfigyelhető, hogy minél rövidebb a személyi kölcsönünk futamideje, annál inkább a hitelfelvétel javasolt a lakástakarék megtartása mellett. Minél hosszabb futamidőről van szó, annál inkább közelít a különbség a 0-hoz, míg 6 éves hitelfutamidő esetén egyértelműen a lakástakarék szerződés megszüntetése a célravezető megoldás. Ebből kiderül, hogy legfeljebb 4 éves futamidejű kölcsönt érdemes választanunk (jelen esetben), ha lakástakarékunkat megtartanánk.

Kedvezőbb lehet a kép, ha a futamidő alatt előtörlesztünk személyi kölcsönünkbe. Több banknál ingyenes is lehet évi egy alkalommal egy bizonyos összeg előtörlesztése. Ha van rá lehetőségünk, mindenképp érdemes élni vele. Jelentős előnyt szerezhetünk ezzel, mert kamatokat tudunk ezzel megspórolni.

Végül az a legfontosabb, hogy minden esetben kalkuláljunk, döntésünk milyen anyagi következménnyel jár. Nem minden esetben érdemes tehát elutasítani a hitelt, tudatos döntéssel jól járhatunk ezen alternatíva igénybevételével.

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi hitele lehet egyszerre egy embernek?

2019. 06. 26.

Sokszor keresik meg azzal a kérdéssel a Bankmonitor szakértőit, hogy vajon kaphatnak-e hitelt azok, akiknek van már hitelük? Az, hogy mennyire vagy hitelképes a bankoknál, elsősorban a jövedelmeden, pontosabban a...

Blogajánló

 • alapblog

  Ez vajon a Jupiter?

  A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.