Betöltés

Lakástakarék: megmutatjuk, mi alapján érdemes választani!

szerző: Bankmonitor
2018-05-15

A lakástakarékok esetében közös pont a 30%-os állami támogatás, ugyanakkor van, aki nem bízza a véletlenre, hogy melyik konstrukciót választja. A tapasztalataink szerint két fő ok miatt nyitnak számlát most az emberek, az egyik az ingyenes számlanyitás, míg a másik az elérhető legmagasabb megtakarítási összeg. A következőkben összegyűjtöttük, hogy hol kaphatjuk meg mindezt.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarékok, bár hasonlónak tűnnek, egyes jellemzőikben lényeges eltérések lehetnek. Ilyen például a futamidő, a betéti kamat, a szerződéses összeg, a lakáskölcsön kondíciói, vagy éppen az elérhető akciók és kedvezmények.

Éppen ezért történhet meg az is, hogy más lesz a legkedvezőbb választás azok számára, akik a számlanyitási díj minimalizálására, vagy a megtakarítási összeg maximalizálására hajtanának. Ergo azt az ajánlatot szeretnék, ahol a legkevesebbe kerül az induláskor a szerződéskötés, illetve a lejáratkor a legnagyobb összeget lehet a lakáscélra felhasználni.

A számlanyitási díj akciók esetében arra érdemes figyelni, hogy az ajánlat mellé nem kell-e valamilyen kapcsolt terméket (SMS-szolgáltatást, lakásbiztosítást, bankszámlát) igénybe venni, ugyanis ezek többletköltséget is jelentenek.

A megtakarítási összegnél két dolgot kell szem előtt tartani, mégpedig a hónapban meghatározott futamidőt és a betéti kamatot. Sok esetben adott futamidőn belül is eltér a lakástakarék konkrét lejárata (például 4 évnél lehet 46 vagy 52 hónap is), márpedig minél tovább teljesítjük a befizetést, annál nagyobb lehet a megtakarítás összeg is. Ezenkívül olyan ajánlatokat is ki lehet fogni, ahol magasabb kamat jár a befizetésekre.

Kedvező számlanyitás, vagy magasabb megtakarítás?

A Bankmonitor által követett ajánlatok közül a 6 éves lakástakarékokat meg is néztük, hiszen itt már több kedvezmény is elérhető, anélkül, hogy bármilyen kapcsolt terméket igénybe kellene venni.

Gyűjtésünkből jól látszik, hogy amennyiben a legnagyobb megtakarítás a cél, akkor a Fundamenta lakástakarék Gyarapodó ajánlata magaslik ki a mezőnyből. Ugyan számlanyitási kedvezményt nem kapunk, de ez esetben 1,15%-os betéti kamatot írnak jóvá a befizetések után, ami több mint tízszer nagyobb a versenytársakhoz képest, így összességében a betéti kamatok képesek kárpótolni a takarékoskodót a magasabb kezdeti költségekért. Azt is hozzá kell tenni, hogy a futamidő is itt a leghosszabb, hiszen 75 hónapig kell takarékoskodni.

Úgy is gondolkodhatunk, hogy a Fundamenta kamatkedvezményben részesíti azokat, akik éppen a megtakarítási összegben szeretnék a legtöbbet elérni. Mivel a futamidő alatt a betéti kamat lesz a versenytársakéhoz magasabb, ennek az előnyét a felhasználáskor tudjuk learatni, amikor lakáscélra használjuk fel a megtakarított összeget.

Ugyanakkor az Erste lakástakarék is kiemelkedik az akciók jóvoltából, hiszen amellett, hogy a lakástakarék egyhavi betét összegére csökkenti le a számlanyitási díjat (jelen esetben 20 ezer forint 44 ezer forint helyett), még partneri kedvezmény is elérhető. A Bankmonitor közreműködésével 24 ezer forintos visszatérítés is jár mellé Erzsébet utalvány formájában, ami szabadon elkölthető összeg. Így nemcsak a számlanyitási díjat térítik vissza, hanem azon felül még egy plusz összeget is kézhez kapunk.

A következő kalkulátorral nézz utána, hogy mennyivel járulhat hozzá a lakástakarék a lakáscélodhoz!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Tehát, ha a számlanyitási díj lefaragása a cél és az, hogy szinte azonnal szabadon felhasználható kedvezményhez jussunk, akkor az Erste, míg ha a nagyobb megtakarításra hajtunk, akkor a Fundamenta konstrukciója bizonyul jó választásnak. Az Erste esetében a partneri kedvezmény már a megkötés után érzékelhető előnyt jelent, míg a Fundamentánál a magasabb betéti kamat előnyeit a felhasználáskor tudjuk kiélvezni a nagyobb megtakarításon keresztül.

Természetesen a másik két lakástakarék ajánlatait sem szabad szem elől téveszteni. Az Aegon lakástakarék felére csökkentett számlanyitási díjat kínál a legalább 5 éves szerződésekre, emellett plusz termék igénybevételével akár a teljes számlanyitási díj is megspórolható. Az OTP lakástakarék aktuálisan csak kapcsolt termékkel teszi elérhetővé a kedvezményeit, viszont ha vállaljuk a lakástakarék SMS-szolgáltatását, a hűségvállalást és az OTP-s bankszámlát, akkor itt is ingyenesen megúszható a számlanyitás.

 

2 Hozzászólás

 1. Bálint Zoltán

  Tisztelt bankmonitor!
  A 6 éves lakáskasszák összehasonlításánál hogy jön ki a fundamentás 52 hónap?
  Vagy csak én nem tudok szorozni?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán,

   Köszönjük az észrevételt, a feltüntetett Fundamenta termék esetében valóban 75 hónap a megtakarítási időszak.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.