Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-25 Frissítve: 2016-09-24
 

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére, mikori számlák, miről lehetnek kiállítva? A legfontosabb számlát érintő kérdések egy helyen!

A lakástakarék nem csak arra jó, hogy lakásvásárláshoz önerőt gyűjts. A 30%-os állami támogatással, valamint betéti kamattal növelt megtakarításodat többféle lakáscélra is felhasználhatod, és ezek közül számos esetben számlákkal kell igazolnod a megvalósítást.

Milyen lakáscél esetén kell számlát bemutatni?

Felújítás, korszerűsítés, bővítés, közművesítés és építés esetén szükségesek a számlák. Egy lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés, és banki igazolás szükséges.

Hirdetés

Hirdetés

Miről szólhat a számla?

Nagyon sok mindenről, anyagokról és szolgáltatásokról is. A bútorok, háztartási gépek közül kizárólag a beépíthetők fogadhatóak el, ez legyen rajta a számlán is!

A teljesség igénye nélkül elszámolható:

  • távirányító bejárati kapuhoz,
  • purhab, szilikon,
  • szappantartó, tükör,
  • szauna,
  • beépített főzőlap, beépített konyhamalac, beépített főzőlap,
  • kútfúrás, tereprendezés,
  • konténer, anyag- és sitt szállítás,
  • galéria, gardrób,
  • gipszstukkók,
  • radiátorhoz hő visszaverő fólia.

Mekkora összegről kell számlát bemutatni?

Amennyit a lakástakaréktól kaptál. Azaz a teljes megtakarításról, valamint ha hitelt is veszel fel, akkor a hitel összegéről is.

Itt nézheted meg, melyik lakástakarékkal mennyit tudsz összegyűjteni!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Mennyi idő van számlával igazolni a lakáscélt?

    Felújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén 120 nap, míg építés és bővítés esetén 18 hónap. Ezekben az esetekben nyilatkozol a lakástakaréknak, hogy mire szeretnéd költeni, és kiutalják neked a teljes összeget. Ezt követően fogod a számlákat összegyűjteni. A szolgáltatásokról szóló számlákon kívül bekérheti a lakástakarék az esetleg kapcsolódó kivitelezési szerződéseket is.

    Amennyiben megkaptad a pénzt, azt is megteheted, hogy meggondolod magad és másik lakáscélt választasz. Ezt viszont csak akkor teheted meg, ha még az új lakáscélhoz tartozó határidőn belül be tudod mutatni a számlákat.

    Egy példán keresztül: Bővíteni szeretnél, azaz 18 hónapod van ezt számlákkal igazolni. A kiutalástól számított 120 napon belül még van lehetőséged felújítást, korszerűsítést választani, de ezt előtte a lakástakaréknak jelezned is kell!

    Kinek a nevére, és milyen címre szóljon a számla?

    Annak a nevére kell a számlát kiállítani, aki javára a lakástakarékot felhasználjátok. Például, ha a te megtakarításodat végül felajánlod édesanyád lakáscéljára, akkor az ő nevére kell a számlának szólnia. A számlán szereplő cím a finanszírozott ingatlan címe legyen.

    Mikori számlák fogadhatóak el?

    A számla legkorábbi dátuma általában a kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet (azaz az értesítő kiállításának dátuma), vagy egyes pénztáraknál az ezt követő nap. Azaz a megtakarítási idő alatt, korábban összegyűjtött számlák nem lesznek jók!

    Amennyiben felmondod a lakástakarékot, de a megtakarítás már elérte a 4 évet, és lakáscélra fordítod az összeget, akkor a számla legkorábbi dátuma a felmondás napjával megegyező nap lehet.

    Mi történik, ha nem tudok elegendő számlát bemutatni?

    Vissza kell fizetni az állami támogatás arányos részét és az arra járó betéti kamatot büntető kamatokkal együtt. Egy példán keresztül:

    Összegyűjtöttél 1,2 millió Ft-ot, amelyből 280 ezer Ft állami támogatás. Számlával igazoltál ebből 800 ezer Ft-ot, azaz a teljes összeg 67%-át. Így az állami támogatást is ilyen arányban osztják szét, azaz 67%-át igazoltad, így a maradék 33%-ot, 92 400 Ft-ot kell az erre járó kamatokkal együtt visszafizetned.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés