Betöltés

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

szerző: Nagy Ildikó
2016-09-25

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére, mikori számlák, miről lehetnek kiállítva? A legfontosabb számlát érintő kérdések egy helyen!

A lakástakarék nem csak arra jó, hogy lakásvásárláshoz önerőt gyűjts. A 30%-os állami támogatással, valamint betéti kamattal növelt megtakarításodat többféle lakáscélra is felhasználhatod, és ezek közül számos esetben számlákkal kell igazolnod a megvalósítást.

Milyen lakáscél esetén kell számlát bemutatni?

Felújítás, korszerűsítés, bővítés, közművesítés és építés esetén szükségesek a számlák. Egy lakásvásárlás esetében az adásvételi szerződést kell benyújtani, lakáshitel visszafizetésekor pedig a hitelszerződés, és banki igazolás szükséges.

Miről szólhat a számla?

Nagyon sok mindenről, anyagokról és szolgáltatásokról is. A bútorok, háztartási gépek közül kizárólag a beépíthetők fogadhatóak el, ez legyen rajta a számlán is!

A teljesség igénye nélkül elszámolható:

 • távirányító bejárati kapuhoz,
 • purhab, szilikon,
 • szappantartó, tükör,
 • szauna,
 • beépített főzőlap, beépített konyhamalac, beépített főzőlap,
 • kútfúrás, tereprendezés,
 • konténer, anyag- és sitt szállítás,
 • galéria, gardrób,
 • gipszstukkók,
 • radiátorhoz hő visszaverő fólia.

Mekkora összegről kell számlát bemutatni?

Amennyit a lakástakaréktól kaptál. Azaz a teljes megtakarításról, valamint ha hitelt is veszel fel, akkor a hitel összegéről is.

Itt nézheted meg, melyik lakástakarékkal mennyit tudsz összegyűjteni!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mennyi idő van számlával igazolni a lakáscélt?

Felújítás, korszerűsítés, közművesítés esetén 120 nap, míg építés és bővítés esetén 18 hónap. Ezekben az esetekben nyilatkozol a lakástakaréknak, hogy mire szeretnéd költeni, és kiutalják neked a teljes összeget. Ezt követően fogod a számlákat összegyűjteni. A szolgáltatásokról szóló számlákon kívül bekérheti a lakástakarék az esetleg kapcsolódó kivitelezési szerződéseket is.

Amennyiben megkaptad a pénzt, azt is megteheted, hogy meggondolod magad és másik lakáscélt választasz. Ezt viszont csak akkor teheted meg, ha még az új lakáscélhoz tartozó határidőn belül be tudod mutatni a számlákat.

Egy példán keresztül: Bővíteni szeretnél, azaz 18 hónapod van ezt számlákkal igazolni. A kiutalástól számított 120 napon belül még van lehetőséged felújítást, korszerűsítést választani, de ezt előtte a lakástakaréknak jelezned is kell!

Kinek a nevére, és milyen címre szóljon a számla?

Annak a nevére kell a számlát kiállítani, aki javára a lakástakarékot felhasználjátok. Például, ha a te megtakarításodat végül felajánlod édesanyád lakáscéljára, akkor az ő nevére kell a számlának szólnia. A számlán szereplő cím a finanszírozott ingatlan címe legyen.

Mikori számlák fogadhatóak el?

A számla legkorábbi dátuma általában a kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet (azaz az értesítő kiállításának dátuma), vagy egyes pénztáraknál az ezt követő nap. Azaz a megtakarítási idő alatt, korábban összegyűjtött számlák nem lesznek jók!

Amennyiben felmondod a lakástakarékot, de a megtakarítás már elérte a 4 évet, és lakáscélra fordítod az összeget, akkor a számla legkorábbi dátuma a felmondás napjával megegyező nap lehet.

Mi történik, ha nem tudok elegendő számlát bemutatni?

Vissza kell fizetni az állami támogatás arányos részét és az arra járó betéti kamatot büntető kamatokkal együtt. Egy példán keresztül:

Összegyűjtöttél 1,2 millió Ft-ot, amelyből 280 ezer Ft állami támogatás. Számlával igazoltál ebből 800 ezer Ft-ot, azaz a teljes összeg 67%-át. Így az állami támogatást is ilyen arányban osztják szét, azaz 67%-át igazoltad, így a maradék 33%-ot, 92 400 Ft-ot kell az erre járó kamatokkal együtt visszafizetned.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

125 Hozzászólás

 1. Péter

  Az utolsó példa hogy értendő? Kiutalják az 1,2 milliót, 800 ezer az igazolt és ez után kell 92400-at visszafizetni? Mennyi ilyen esetben az “erre járó kamatok”?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Péter,
   Igen, jól érti. Először kiutalják a teljes összeget és utólag kell igazolnia számlákkal a felhasználást. Ha ez elmarad, vagy kevesebb számlát nyújt be, akkor utólag fizeti vissza az állami támogatást és az arra eső kamatokat. Kamatok alatt egyrészt érteni kell az állami támogatás után jóváírt betéti kamatot (évi 0,1-3%, lakástakaréktól típusától függ), valamint a büntető kamatokat, amelyet a visszafizetendő állami támogatás után számolnak fel, mértéke pedig a mindenkori jegybanki alapkamat.

 2. PÉK PÉTER

  mi van akkor, ha saját magam végzem a munkák egy részét házilagos kivtelezéssel?

 3. ez+az

  Üdv!
  Én nem értem miért mondják hogy akkora nagy befektetés a lakástakarék! Az állami támogatás
  pont visszazakerül az államhoz ÁFA formájában! Mivel csak számlával igazolható a felhasználás!
  És ugye a számla az ÁFÁ-s!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves ez+az! Nem gondolnánk, hogy a lakástakarék befektetést azért kellene támadni, mert egyébként “fű alatt” számla nélkül is el tudnánk végeztetni bizonyos munkákat. A megfelelő hozzáállás szerintünk a jogkövetés, vagyis ha mindenki megfizeti az állami terheket és nem támogatja a szürke- és/vagy feketegazdaságot. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit akar. De almát csak az almával hasonlítsunk össze, vagyis, ha a hivatalos szabályok szerint mindenért számlát kell adni, akkor igenis az állami támogatás ingyen pénz. Azt se felejtsük el, hogy az esetek többségében az ÁFA nem is játszik szerepet, hiszen lakásvásárlásnál és hitel előtörlesztésnél ilyen szóba sem jöhet.

 4. Rahan

  Azért ez nem annyira bonyolult. Az anyagról kérsz számlát…

 5. Bakter

  Üdv!
  Én vagyok a szerződő a feleségem a kedvezményezett, családi házban lakunk, de ő nem tulajdonos csak én felerészben a másik fele anyám nevén van. Ezt szeretnénk felújjítani, lehetséges? Felesésem nincs a házba bejelentve.
  Lakás bútort, fűtő infrapanelt, gipszkartont, hőszigetelőt, fűrészelt faanyagot, kerti bútort, kerti fákat bokrokat, dísztóval kapcsolatos dolgokat elfogadnak?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bakter! Igen, kivitelezhető. Bármi elfogadható, a lényeg, hogy fixen rögzíthető legyen a házban. PL. beépített konyhabútor jó, de a kerti bútor nem.

 6. Szakférfi

  Kedves Pék Péter! Semmi baj nincs azzal, hogy saját kivitelezésben készüljön el az Ön beruházása. Akár a teljes munkát is elvégezheti saját maga. Nyilván nem fog saját magának számlát adni. Nem is kötelező kivitelezési számlát benyújtani a lakáscél igazolásához. A Lakástakarék pénztárak lakáscélú igazolásának ellenőrzése nem terjed ki a beruházás elkészültének ellenőrzésére. A lényeg, hogy a Lakástakarék pénztártól felvett TELJES összeget igazolja. /ha nem akar állami támogatást visszafizetni a Magyar Államkincstár számlájára/.
  Ez esetben anyag számlákkal igazolja a teljes összeget.
  Létezik olyan LTP, amelyik végső soron felajánlja az ügyfeleknek az értékbecslő által történő igazolást is. Az értékbecslőt természetesen az ügyfél fizeti.

 7. Szakférfi

  Tisztelt ez+az!
  Igaz, hogy az állami támogatás mértéke majd nem megegyezik az áfa összegével. Azonban, ha állami támogatást veszünk igénybe az anyagok vásárlásához vagy a kivitelezéshez, akkor az áfa visszatérül.
  Tehát az áfát megspóroltuk a módszerrel, amit egyébként is ki kell fizetni. Akár hogy csűrjük, csavarjuk, megmarad a pénzünk 1/3-a, vagy ennyivel többet költhetünk a lakásunkra. Nézőpont kérdése.

 8. kosztde

  Üdv

  Mit kell visszafizetni abban az esetben, ha a szerződéses összeg 1,6M. Ebből kb. 1M a hitel rész.
  Felújításra kérem, de csak 800.00.- tudok leigazolni számlával. (Az elkészült munka lefedi az 1,6M, de az értékbecslő nem így ítéli)
  A fele állami támogatást kell kamatosan visszafizetni? A hitek maradhat, vagy azt is vissza kell azonnal fizetni esetleg van további büntető kamat?

  köszönöm
  kosztde

 9. Szűcs Ildikó

  Üdvözlet! Azt szeretném kérdezni, hogy egy lakásfelújítás kapcsán valamelyik munkanem, pld burkolás saját kivitelezésben valósul meg, akkor azt hogyan kell leigazolni. Igénybe kell venni az igazoláshoz valamilyen szakértő vagy értékbecslő szakembert vagy saját magam, aki a fenti példánál maradva, burkolási munkát elvégeztem, leigazolhatom ezt. Ha igen akkor ennek az igazolásnak milyen formai követelményei vannak?
  Pld. Fürdőszoba/WC helység fal-és padló felület burkolási munkái: 34,5 m2 x Z Ft = ZZZ Ft
  Megköszönném ha felsorolná a teljesség igénye nélkül, hogy mik a házilagosan kivitelezhető munkák.
  Köszönöm SZI

 10. m

  “egy lakásfelújítás kapcsán valamelyik munkanem, pld burkolás saját kivitelezésben valósul meg, akkor azt hogyan kell leigazolni. Igénybe kell venni az igazoláshoz valamilyen szakértő vagy értékbecslő szakembert vagy saját magam, aki a fenti példánál maradva, burkolási munkát elvégeztem, leigazolhatom ezt.”

  Én a korábbiakból azt veszem ki, hogy a házilag beletett “munkadíj” nem számolható el, csak az, amit valóban kiszámláz valami kivitelező cég.
  De nagyon kihalt ez az oldal mostanában…

 11. MP

  Fürdőszoba felújítást végeztünk.A számlákat elküldtük , úgy ahogy kellett.
  Fundamenta nem fogadta el a számlákat, mert a számlákon az szerepel , hogy a fizetési mód hitelkártya.Pedig hitelkártyánk nincsen, és mindent bankkártyával fizettünk.Felhívtuk a fürdőszobaszalont és ők mondták, hogy csak így tudják feltűntetni a bankkártyás fizetést is. A Fundamenta felé hiába igazolnám a bakkártyás fizetésemet ezen tranzakciók részletes adataival, ők ezt nem fogadják el. Ebben az esetben, hogyan tudom bizonyítani az igazamat?

  1. Spartaqus

   A számlának nem kötelező tartalmi eleme a fizetési mód, ezért ennek feltüntetése pusztán csak tájékoztató jellegű, mint sem kötelező a vevőre nézve. Jogszabály nem tiltja, hogy a készpénzes számlát átutalással, vagy az átutalásos számlát készpénzzel fizessék ki.

 12. cunder

  Üdv!Akkor mi a teendő,ha én el küldtem az összes számlát,de mr fundamenta elhagyta a számlák felét!De levélben azt írták hogy nem kapták meg!És felsorolták hogy melyik nem érkezet be,a pláne az hogy van a felsorolásban olyan is amelyiken elfogadva visszaküldtek!Kérdés,hogy történhet ez meg?!

 13. Varga-Seres Zsuzsa

  Van- e a Fundamenta állami támogatással (hitel nélkül) felújításra kifizetett összegnek valamennyi része, amit szabadon felhasználhatok? Gondolok itt nem beépített készülékek stb…

 14. Bakonyi Lajos

  Üdv,
  külföldi számlát is elfogadják?
  napelemet vennék, beépítenénk az általunk megadott címre, lenne beépítve,
  beépítésrőllenne magyr számla!
  Adásvételiszerződést, ha használtan vennénk lépcsőt,
  féltető garázst,medencefedő anyagot?

 15. Hege

  Felhasználhatom-e a saját nevemre szóló lakáskasszában összegyűjtött összeget olyan ház felújítására, amiben családommal lakunk, ez a bejelentett lakcímeünk, de nem a mi tulajdonunkban van jelen pillanatban? (Zárt végü lízing)

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hege,

   Az LTP törvény megadja a lehetőséget a pénzügyi lízingbe vett ingatlan esetében végzett a felújítási/bővítési/korszerűsítési felhasználási célra.

 16. Krisztina

  Üdvözlöm! Lejárt LTP mellett nem úgy alakult az élet, ahogy terveztem. Lehet-e családtag tulajdonában álló lakóingatlanból tulajdonrészt vásárolni és ezzel igazolttá válik az LTP lakáscélú felhasználás (OTP-s)? Válaszát előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztina,

   A családon belüli adás-vétel lakáscélú felhasználásának minősül.

  2. Istvan

   Kedves Krisztina! Erdeklodom ,hogy sikerult-e megoldani a tulajdonresz vasarlasat.LTP felhasznalasaval.Erdekelne engem is ez a megoldas.Koszonom.

 17. Zoltán

  Üdvözletem!
  Lakáscélú megtakarításom ERSTE lakástakarék felhasználására,megbízhatom e saját vállalkozásom?
  Ha igen milyen dokumentáció szükséges az igazolásokhoz?
  Kell e itt is külön anyagszámla, vagy elegendő a megbízási szerződés és a tételes árajánlat?
  Vagy ha másik vállalkozás csinálja a teljes körű festést mázolást akkor is kell tételes anyagszámla és külön a munkadíj?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán,

   A szabályok nem zárják ki, hogy a saját vállalkozásból származó számlával igazolja a felhasználást teljesülését (számla szükséges). A számla szólhat az anyag- illetve munkadíjról is.

   1. Tünde

    Kedves Bankmonitor!

    Ezzel ellentétes tájékoztatást kaptam a Fundamentánál. Meg tudnák adni, milyen törvényi helyen van az leírva?

    Köszönöm,

 18. Tamás

  Tiszteletem!
  Igaz-e, hogy a számla 200 000 Ft-ig adómentes?
  Előre is köszönöm a választ.

 19. Éva

  Üdvözlet!
  A lejárt Otps Lakástakarékomat felvehető hitellel kombinálva,
  -Radiátorra
  -beépíthető főzőlapra
  -beépíthető sütőre
  -beépített konyhabútorra
  -Gázkazánra
  -Fürdőszoba csempére
  -Falfestékre, tapétákra…
  szeretném felhasználni. A felsorolt dolgok jók? Elfogadja a bank majd őket?
  Köszönöm 🙂

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Éva,

   Az Ön által felsorolt tételek mind igazolhatók számlával a lakástakarék részére.

 20. Niki

  Üdv!

  Most járt le a négy éves szerződésem. Sok minden változott a megkötés óta pl.az,h.nem akarom már lakás célra költeni. Kivehetem szabad felhasználásra vagy azt csak a 2009elött kötöttek tehetik meg?
  Köszönöm 🙂

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Niki,

   Jól tudja, a szabad felhasználású lakástakarékok csak 2009. június 30-ig voltak elérhetőek a 8 éves futamidő esetében. Amennyiben a szerződést nem lakáscélra fordítja, akkor az állami támogatást nem tudja igénybe venni a megtakarítás után.
   Ha most nincs is lakáscél, attól érdemes átgondolni, hogy a jövőben szóba jöhet-e valami (például felújítás, korszerűsítés). A pénzt még 6 évig bent hagyhatja a pénztárnál és kapja rá a kamatokat, vagy fizetheti tovább és akkor nem kell az ablakon kidobnia az állami támogatást. Továbbfizetésnél módosíthat futamidőt, ekkor meg kell fizetni a számlanyitási díj különbözetét, viszont a teljes szerződéses összeg jár, így kihasználhatja a lakástakarék által nyújtott kölcsönt is. Szerződésmódosítás nélkül is fizetheti tovább, viszont ekkor, ha a lakástakarék hitelére is szüksége lenne, azt a 4 éves módozatnak megfelelő összeg jár csak, illetve lehetséges, hogy később mégis felszámítják a számlanyitási díj különbözetét.

 21. Tamás

  Üdvözletem!

  Most járt le két darab 4 éves szerződésem. Az egyiknél én mint szerződő fél vagyok jogosult az állami támogatásra, a másik szerződésemnél viszont a kedvezményezett nem közeli hozzátartozóm, csak együtt élünk.
  Közös lakás vásárlását tervezzük, viszont ha minden igaz így elbukjuk a második szerződésnél az állami támogatást és a kamatokat is.
  Van esetleg mód arra, hogy járjon a támogatás a második LTP-re is ?
  Esetleg ha meghosszabbítanánk a szerződést és kedvezményezettet változtatnánk, vagy időközben összeházasodnánk ?
  Válaszát előre is köszönöm !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás,

   Véleményünk szerint az nem tűnik járható útnak, ha időközben házasodnak meg. Ha még nem fogadta el a kiutalást, akkor az lenne a legcélszerűbb, ha kedvezményezettet módosítanának, méghozzá egy olyan közeli hozzátartozóra, akinek nem volt lakástakarék szerződése az elmúlt 4 év során.

 22. Tamas

  Üdvözlöm,
  Konyha ill. kamra felújításra szeretnénk fordítani lakástakarékunkat, természetesen mindkét helyre beépített szekrényekkel, ill. beépített sütővel, főzőlappal.
  A bútor házilag készülne, így lapszabászati, ill. bútorszerelvény számláim lennének a műszaki cikkeken kívül.
  Nem akarnék munkadijat elszámoltatni, csak a fentieket, de nem tudom, elfogadják-e vagy sem.
  Köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás,

   Az említett beépített bútorok és műszaki cikkek elfoghatók lakáscélú felhasználásként a leírt igazolási mód alapján.

 23. Tm

  Üdvözlöm!

  Olyan kérdésem lenne, hogy a Fundamenta mennyire ellenőrzi, hogy a bemutatott számlákat tényleg arra az ingatlanra használjuk-e fel?
  Az én tulajdonomban egy pici garzon lakás van, de a most lejáró összeget inkább a házunk szigetelésére és festésére használnánk fel. De gondolom ez azért szemetszúrna.

  Köszönöm a választ

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tm,

   Attól függ, hogy a szóban forgó ház kinek a tulajdonában áll, mert ha közeli hozzátartozó, akkor felajánlhatja a megtakarítást a részére. Ebben a cikkünkben bővebben utána olvashat.

 24. Anita

  Tisztelt Hölgyem/Uram.
  Októberben lejár a 4 èv a lakástakarèknál. Olyan kèrdèsem lenne, hogy lakásfelújítást ès nyílászáró cserèt szeretnènk. A számláknak annyi összegről kell szólni a mennyi a kifizetet összeg volt. Ès ha előbb kiveszük a pènzt de megszüntetni nem akarnánk akkor kell valamièrt fizetni.választ köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Anita,

   A 4 éves lejáratnál korábban csak felmondással kérhet kiutalást a lakástakaréktól, ekkor elveszíti az állami támogatást is.

 25. András

  Tisztelt bankmonitor! Használtan vettünk egy házat, amibe szeretnék riasztó rendszert és kamerát szereltetni, illetve a kertet füvesíteni és rendezni. Új garázskapu is kellene. Ezek elszámolhatók e lakáscélú felhasználásként? Előre is köszönöm a választ!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves András!
   A teljes riasztórendszer, és a kertrendezés is elszámolható lakástakarék felhasználásakor. A garázzsal kapcsolatos dolgok kizárólag akkor, ha a garázs a ház része. Ezt a lakástakarékok az építési tervdokumentációból ellenőrzik (pl. a garázs a ház alsó szintjén, de a házon belül helyezkedik el, vagy hozzáépítve). Amennyiben a garázs a háztól különálló, pl. a kert végében található, akkor nem számolható el.

 26. Tamás

  Tisztelt Bankmonitor!

  Erste banknál van kettő darab 4 éves szerződésünk. Múlt hónapban lejárt mindkét szerződés. Megtörtén a 48. havi befizetés. Kiutalási értesítőt, stb nem kaptunk. Ebben a hónapban ugyanúgy levonták a két LTP után az összeget. Tehát ez már a 49. havi befizetés. ( utána néztem a számlakivonatokon, stimmel ).
  Kérdésem az, hogy nem kellene a banknak esetleg küldeni valami értesítést ?
  Vagy addig vonják míg személyesen be nem megyek és kérem a kiutalást ?

  Válaszát előre is köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tamás!
   Az Erste Lakástakarék gyakorlata, hogy még azután is beszedi a havi összeget, hogy elérték a szerződés szerinti megtakarítási időt. Ezekre is meg fogja kapni az állami támogatást is, illetve a csoportos beszedést lemondhatja. A kiutalási értesítőt legkésőbb a kiutalás 14. napján adják postára.

 27. Marti

  Kedves Tamas!
  Lejart a 4eves szerzodesem, havi 20ezres konstrukció volt. Kerdesem, hogy kondenzacios kazan vasarlasara és beszereltetesere felhasznalhatom-e az osszeget, illetve a fennmarado részt be lrhet-e forgatni a lakashitel elotorlesztesebe?
  Tehat lrhet-e ketfele celom a teljes osszeggel?
  Ha nem, az összeg egy részének kiutalasat is kerhetem? A tobbit pedig bent hagynam es fizetnem tovabb… Lehet a ket verzio közül valamelyik?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Marti,

   Lehetséges az, hogy az összeget két lakáscélra használja fel, viszont a lakástakarékoktól kapott információ 1 ingatlan választható ki, amire elkölti a pénzt. A lakástakarékok konkrét gyakorlata más és más lehet, így erről az adott intézménynél is tájékozódni szükséges.
   Kiutaláskor pedig csak a teljes összeg kérhető ki. Esetleg a szerződés megosztásával van lehetőség arra, hogy a pénz egy része továbbra is a lakástakarékban maradjon. Ekkor a szerződés kétfelé osztásra kerül és a második szerződés is ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint az eredeti (ugyanaz a megtakarítás kezdete, lejárata, viszont nincs plusz számlanyitási díj). Ehhez szükség van egy közeli hozzátartozó bevonására is.

 28. Marti

  Köszönöm, Tamás!
  Fundamentarol van szo, ugyanaz az ingatlan érintett, es ezesetben egy összegű kivétel jobb lenne, mert igy egyutt lehetne igazolni a hitelbe betorlesztest es a kazancseret is. Jol gondolom?

  1. bankmonitor.hu

   Igen, viszont javasoljuk, hogy mindenképp egyeztessen a Fundamentával is a kérdésben.

 29. Noémi

  Új építésű lakásba beépített konyhabútort hogyan lehet elszámolni? A lakás adásvételi szerződés már megkötött (tehát lakásvásárlást már nem adhatunk meg?), de még nincs használatbavételi/albetétesítés. A bútor a felújítás/korszerűsítés jogcímén számolható el? Ez esetben tulajdoni lappal és számlával kellene igazolni a lakáscélt, de a tulajdoni lapon még nincs önálló tulajdonjogunk bejegyezve. Köszönöm

 30. Noémi

  Új építésű lakásba beépített konyhabútort hogyan lehet elszámolni? A lakás adásvételi szerződés már megkötött (tehát lakásvásárlást már nem adhatunk meg?), de még nincs használatbavételi/albetétesítés. A bútor a felújítás/korszerűsítés jogcímén számolható el? Ez esetben tulajdoni lappal és számlával kellene igazolni a lakáscélt, de a tulajdoni lapon még nincs önálló tulajdonjogunk bejegyezve. Köszönöm a választ

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Noémi!
   Lakásvásárlásra is felhasználhatják attól függetlenül, hogy az adásvételi szerződést már megkötötték. Fontos, hogy a lakástakarék kiutalási értesítő keltének napján még legyen kifizetetlen vételárrész. Felújításra, korszerűsítésre nem fogja tudni elszámolni, mert nincs a tulajdonában az ingatlan.

 31. knoxville

  Tisztelt bankmonitor.hu!
  Meglévő “A” ingatlan felújítására szóló szerződésem szeretném módosítani “felújítás és vásárlás” lakáscélra. Az új “vásárlás” mint lakáscél vonatkozhat egy másik “B” ingatlanra?
  Az “A” ingatlan már átesett leigazolt felújításon, de a fennmaradó X összegből vásárolnám meg a “B” ingatlant. Tehát lehet 2 ingatlannak 2 lakáscélja a szerződésemnek?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves knoxville!

   Az a tapasztalatunk, hogy az 1 ingatlanra vonatkozó több lakáscél működik, de több ingatlan esetében már kétes a helyzet. Ugyanakkor van olyan lakástakarékpénztár, amely megengedőbb ezen a fronton, így mindenképp érdemes egyeztetni a konkrét gyakorlatról!

 32. ildikó

  Szeretném megkérdezni, a banki igazolásként, elég a vállalkozótól egy összesített végszámla, Teáor megjelölésével, vagy annak is részletes számláját kell csatolni, pld, fürdőszoba felújításánál.pld.minden apró sarokszelep stb. számláját részletezni kell az elszámoláskor a bank felé?

 33. Nnádor

  Tisztelt Bankmonitor!

  Én egy új építésű lakás vásárlásához szeretném felhasználni a lakástakarékban (OTP) megtakarított összeget. A szerződésem 2018 év végén jár le, a lakást 2019 év végén adják át, a megtakarított összegből szeretném fedezni a 2019 március végéig esedékes vételár-részletet.

  – Van ennek bármilyen akadálya?
  – Milyen dokumentumokkal tudom igazolni a lakáscélú felhasználást? (pl. adásvételi előszerződés alkalmas rá?)
  – A fent említett 18 hónap határidő a számlákkal történő igazolásról melyik jogszabályból ered?

  Köszönettel
  Nándor

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Nnádor!
   Nincs akadálya, mert a kiutalást nem kell azonnal kérnie, megvárhatja vele a vételár esedékességét, addig tovább fizetheti, és állami támogatás is jár a további betétekre is.
   Kelleni fog az adásvételi szerződés, valamint a tulajdonjog bejegyzéséről egy igazolás utólag.
   A jogszabály: 215/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról

 34. Barbara

  Tisztelt Bankmonitor!

  Kis lakásunkat eladtuk és nagyobb használt ház vásárlásához vagy felújításához szeretnénk OTP LTP-t felhasználni. Az új ingatlan az én és férjem tulajdonába kerül majd.
  Az LTP-n a szerződő anyukám, kedvezményezettként a nővérem lánya volt megnevezve korábban, de ő 2016-ban törölve lett. A szerződés 2011-2016 között futott. Azóta a pénz még az OTP-Ben pihen, mert még nem volt meg a lakáscél, a szerződés nem volt meghosszabbítva. Az anyukám nem szeretné felhasználni saját részre, hanem lemondana róla az én javamra. Az a kérdésem, hogy felhasználhatjuk e mi a leendő házhoz, ha nekem volt egy 8 éves, szabadon felhasználható szerződésem korábban. A 2 szerződés futott párhuzamosan. (Az OTP-s ügyintéző azt mondta, hogy felhasználhatom, pedig mondtam neki, hogy volt nekem is szerződésem akkor.) Köszönettel: Barbara

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Barbara,

   A kedvezményezett személye számít ebben az esetben. Ha az édesanyja lett a szerződés kedvezményezettje is a törlés után, akkor gyakorlatilag a két szerződés függetlennek számít (a másiknál vélhetően Ön volt a kedvezményezett). Tehát a teljes állami támogatás igénybe vehető a szerződés után.

 35. Tamás

  Tisztelt Bankmonitor!

  Erste lakástakarék szerződéssel kapcsolatban lenne két kétrdésem.

  Az egyik: Nem kérem a kiutalást és a kiutalási időszak kezdetét egy jövőbeni időpontra módosítom. A bank küld nekem az adott időpontban egy új kiutalási értesítőt. Lehetőségem van akkor is új kiutalási időpontot megjelölni az értesítőben vagy ez csak egyszer lehetséges ? Ha igen van valamilyen plusz költsége ?

  És a másik: Két LTP szerződésem van. Egyiknél nincs kedvezményezett ( tehát én veszem igénybe az állami támogatást ), másiknál egy közeli hozzátartozóm a kedvezményezett.
  Kiutalásnál én használom fel mindkettő LTP-t. A kedvezményezettnek milyen formában kell lemondania a részemre ? Személyesen neki is meg kell jelenni a bankfiókban ?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel

 36. Gabesz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Szeretném felhasználni a fundamenta LTP megtakarÍtásom hitellel kombinálva.
  FelújÍtásra szeretném költeni. A fundamenta ügynök szerint a számlákat már a kérelem beérkezése után lehet gyűjteni nem kell velük megvárnom a kiutalást. A kiutalás kb. 3 hónap.
  SegÍtségüket kérném, hogy a számlákat mikortól gyűjthetem?

  Válaszukat előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabesz,

   A gyakorlat szerint a számlák legkorábbi dátuma a lakástakarék-pénztár által küldött kiutalási értesítőn szereplő dátum lehet. Tehát a tényleges kiutalást nem kell megvárnia a számlák gyűjtésével.

 37. Krisz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Felesegemmel egyutt kotottunk 8 Erste LTP szerzodest. En csaladom reszerol 5 szerzodes, felesegem reszerol 3 szerzodes. 4 ev utan szeretnenk felhasznalni ingatlanvasarlasra, van valamilyen akadalya, hogy egy ingatlanra forditsuk mind a 8 szerzodes osszeget?

  Koszonettel es Udvozlettel,
  Krisztian

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztián,

   Közeli hozzátartozók részére felajánlható a támogatás, így nincs akadálya, hogy egyben használják fel.

 38. Nikolett

  Tisztelt Szakértő!

  Fundamentából szeretnén tetőt cserélni, csak a megtakarítást vesszük fel a hitelt nem.Kérdésem az lenne, hogy a kivitelezőtől kell valamilyen papírt benyújtani a fundamenta felé vagy elég az anyagokról a számla.

  Köszönettel

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Nikolett,

   Elegendő lehet, viszont a számlát a felhasznált megtakarítási összeg erejéig kell bemutatni, vagyis amennyit a lakástakaréktól kaptunk.

 39. Margó

  Tisztelt Szakértő
  Én azt szeretném megkérdezni,hogy muszáj e csakis válalkozó szakemberrel csináltatnom a fűrdőszobámat?
  Vagy lehet e családon belűl bárki ???

 40. Joel

  Tisztelt bankmonitor!

  Húgom férje nevére nyitottak egy LTP-t, amelynek összegét lejáratkor a lakásukra fordították. Viszont a számlákat a férj nevére állították ki, miközben a közös lakás a húgom nevén van. Mit lehet ilyenkor tenni? Esetleg elég igazolni, hogy házastársak, s így mivel minden közös vagyon, a kincstár elfogadja a férj nevére kiállított számlákat is? Ugyanis nyilván nehézkes lenne most az összes számlát átirtani, a támogatást viszont nem szeretnék egy ilyen malőr miatt elbukni.
  Előre is köszönöm a választ!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Joel,
   Meg lehet próbálni elfogadtatni a számlákat ilyen formában, minél előbb egyeztessenek a lakástakarékkal erről!

 41. Koós Eszter

  Tisztelt Cím!
  Mostanában jár le az OTP-nél a lakaástakarék zserződésem.
  Amikor kötöttem, akkor az volt a tevem, hogy ezt a megtakarítást és a vele felvehető kölcsönt igénybe veszem, mert egy Idősek lakóparkjába akaratam költözni.
  Viszont szerencsére megoldódott a további lakás problémám, nem fogom tudni felhasználni a megtakarított összeget, így számlával sem tudom igazolni.
  Viszont mivel egyéb egészségügyi problémáimhoz szükségem lenne pénzre így szeretnék hozzá jutni.
  Kérdésem ez, hogy ebben az esetben mennyi pénzt kapok vissza?
  Havi: 15,500 ft-ot fiizettem, 886443 ft-ot utaltak volna a számlámra.
  Kérdezem, mi a teendőm?
  Köszönettel:K.E.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Eszter,

   A lakástakarék megtakarítás valamilyen lakáscélra használható fel, ezen kívül nem lehetséges a felhasználás. A befizetéshez és az arra járó kamatokhoz hozzáférhet bármikor, de amennyiben nem lakáscélra megy az összeg, úgy az állami támogatás nem jár.

 42. Antal

  Kedves Bankmonitor!

  Lehetséges-e a felhasználás igazolásának változtatása?

  Két ERSTE-s lakástakarék került felhasználásra egy használt ingatlan megvásárlására 2017 Szeptemberében. A felhaszlnálás igazolása megtörént a bank felé az adásvételi szerződéssel és tulajdoni lappal (50%-os tulajdoni hányad).
  A tulajdonrészemet szeretné megvásárolni az ingatlan másik tulajdonosa és a teljes hitelt a saját nevére venni.
  Lehetséges-e utólag megváltoztatni a felhasználás módját felújításra egy másik ingatlanban?
  Ha igen, akkor ebben az ingatlanban tulajdonosnak kell lennem vagy elég haszonélvezeti jog is?

  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdv.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Antal,
   Egy már kiutalt és leigazolt lakástakarék esetén nem lehet utólag lakáscélt módosítani. Ha most felújításra szeretne költeni egy lakástakarékot, ahhoz szükséges egy éppen lejáró másik lakástakarék, hiszen az előzőt már elköltötte a vásárlásra. A célingatlanban megfelel a tulajdonjog, de a haszonélvezeti jog is elegendő.

 43. Zsolt

  Üdv!
  A Nejem nevén van a Fundamenta szerződés. A lányunk a kedvezményezett. 4 évig fizette, majd meghosszabítottuk 8 évre. Az most járt le júniusban a 8 év. Már felszólítottak bennünk, hogy nyilatkozzunk. Lakáscélja a lányunknak még nincsen, de biztos hogy majd lesz. Mi semmiképp nem akarjuk tőle elvenni ez a csekély 1200000Ft összeget, hiszen neki raktuk. Meddig lehet még a számlán tartani ezt az összeget, úgy, hogy neki később fel lehessen használni neki az állami támogatást? Vagy mi a teendő, hogy ne vesszen az el örökre.

  1. Sándorfi Balázs

   Még két évig biztosan

 44. András

  Azt szeretném kérdezni, hogy erste lakástakarékot fel lehet-e használni és hogyan egy lakáshitel önrészének fedezésére? Az önrész megfizetését igazoló számlát le kell adni a hitelező bank felé. Az nem jó igazolásnak.

  1. Sándorfi Balázs

   Felhasználható. Amennyiben két különböző ponton is szeretnénk felhasználni egy számlát, akkor a kiállítótól kérhetünk egy “eredetivel megegyező másolatot”, melyet el fognak fogadni.

 45. Miskovicz Zsuzsa

  Szeretném megkérdezni LTP -re elszámolható-e ?: a TESCO-nál vásárolt, a termék megnevezése kerti szerszám tároló faház, amit betonalapra helyezünk, és fáskamrának fogunk használni.
  Köszönöm

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Zsuzsa, nehéz kérdés. Alapértelmezésben a beépítésre kerülő, ingatlanból el nem mozdítható elemek számolhatók el. Az említett tároló így meg is felelhet és nem is… Fontos lenne a meglévő szerződésben szereplő lakástakarék szolgáltatónál érdeklődni…

 46. Richárd

  Tisztelt Bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a szülői ház egy részének/egészének megvásárlására felhasználható-e a lakástakarék? Ez esetben az eladót (szülőket) terheli-e valamilyen szja fizetési kötelezettség, ha a ház már több mint 30 éve a tulajdonukban van? Kell-e illetékkel kalkulálnom, ha én mint gyermek, azaz közvetlen egyenesági leszármazott vagyok a vásárló?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Sándorfi Balázs

   1., Lakástakarék felhasználható 2., 5 év utáni ingatlan értékesítésnél már nem adóköteles az értékkülönbözet 3., családon belüli ingatlanvásárlásnál is sajnos számolni kell az illetékkel

   1. Richárd

    link to officina.hu

    Ebben a cikkben azt olvastam, hogy “Egyenes égi rokonok közötti ingatlan eladás és vétel esetén illetékmentes a visszterhes vagyonátruházás”.
    Mit mond a jogszabály?

    1. Sándorfi Balázs

     Megerősítésként: megkérdeztünk egy jogii szakértőt: szülő és gyermeke közötti ingatlan adásvétel valósban illetékmentes lehet

 47. Tünde

  Kedves Bankmonitor!

  Két lakástakarék szerződés kötését és egy áthidaló hitel felvételét tervezem, jelenleg már folyó lakásfelújításom költségeinek fedezésére. Önök a Fundamentát ajánlották, hogy az áthidaló hitel most náluk a legkedvezőbb. Férjem automatikusan bevonódik a hitelbe kezestársként úgyis, ezért ő lesz a második lakástakarék kedvezményezettje.

  – Férjem épitőipari vállalkozása végezne el bizonyos munkálatokat, melyekről számlát adna számomra (anyagköltség és munkadíj). Gondolom ez nem akadályozza ezen számlák elszámolását?

  – Nehéz felbecsülni, hogy pontosan mekkora lesz a panellakás felujítási költsége, ezért inkább nagyobb hitel vennék fel, nehogy kifussunk a keretből. Ha viszont mégis megmarad pénz, akkor, egy másik ingatlanunkon (házunkon) szintén folyó felujítási munkáról hozhatunk-e számlát a lakáscél teljesülés igazolására? Beszámítható-e és miként?

  Válaszukat előre is köszönöm,
  Tünde

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Tünde,
   a kivitelezést végző cégre vonatkozóan ismereteink szerint az LTP szabályozás nem rendelkezik korlátozással. Ennek ellenére a kifizetést minden esetben érdemes az adott LTP szolgáltatóval egyeztetni, ha másért nem a dokumentációs követelmények miatt.

 48. Gyarmati Andrea

  Kedves Bankmonitor,
  Társasházi lakásom melegvíz korszerűsítésére szeretném az összeget felhasználni. A társasház a saját kazánjából szeretné a jövőben a lakásokba a melegvízet biztosítani, mert eddig a lakások egyedileg ki vizmelegítővel ki bojlerrel oldotta meg, de a közös kémény béleletlensége miatt ezek nem használhatóak a jövőben tűzbiztonsági okokból. A társasház bízta meg a kivitelezőt ő kapja a számlát mi tulajdonosok közös költség célbefizetésként fizetjük a ránk jutó részt. Erről a közös képviselő nyilatkozatot, igazolást tud adni, de számlát nyilvánvalóan nem. A tulajdonos nevére szóló számla hiányában ez a lakás felújítás/korszerűsítés nem számolható el? Köszönöm.

  1. Sándorfi Balázs

   Az egész folyamat a leírtak alapján is rendelkezik egy dokumentációval. A felhasználási cél tehát igazolható. A saját LTP szolgáltatót érdemes megkeresni, hogy ezen esetben milyen papírokat vár el.

 49. Visi Ildikó

  Üdv! E érdeklődni szeretnék hogy e-számlát is elfogadnak? A számlát én nem tudom kinyomtatni ilyenkor mi a teendő

 50. Balázs

  Kedves Bankmonitor,

  Az igazoló számlák, lehetnek áfamentes számlák is?

  Köszönöm,
  Üdv,
  Balázs

  1. Sándorfi Balázs

   Kedves Balázs,

   Igen lehet ÁFA mentes számla is (amennyiben a kivitelezést végző vállalkozó ÁFA mentesen számláz)

 51. Alexandra

  Tisztelt Uram!

  A családi ház udvarára vásárolt tároló “házikó” is elszámolható?
  Köszönöm válaszát!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Alexandra,
   Igen, a kerti előre gyártott faház, szerszámoskamra is elszámolható.

 52. Bacskainé E.E:

  Erstés LTP van, felújításra fogjuk költeni, számla lesz róla. De kinek, mi módon,kell a számlát bemutatni és milyen határidőig? (Tudom nagyon hosszú leírást kap az ember ilyenkor, de pont ezért vész el benne a lényeg.) Köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Bacskainé,
   Ebben a cikkben korábban röviden összefoglaltuk a lényeget, de kiutalás előtt a saját lakástakarékjánál is egyeztesse le a kérdéseket!

 53. András

  Van egy LTP szerződésem 4+4 évre, most fog lejárni egy hónap múlva. Elkezdtünk építkezni 1 hónapja, vállalkozói szerződéssel, generál kivitelezővel, havi elszámolással (adott fázist kiszámlázzák). Kérdésem, hogy egy ilyen “részszámla” elszámolható ? Pl. “alap ásás, első födém…” Elég sok ilyen számlánk lesz 🙁 – havonta 1 db – mindegyike jóval meghaladja az LTP összegét…

  Egy kiegészítő kérdés : pontosan akkora összegről szóljon a számla mint az LTP összege, vagy lehet több is, a bank úgy is csak a szerződéses összeget utalja….

  Köszönettel: András

  1. Nagy Ildikó

   Kedves András,
   Részszámla is megfelel, de a dátuma nem lehet korábbi, mint a kutalási értesítő dátuma. Nagyobb összegről is szólhat.

 54. Jakab László

  Kedves Bankmonitor!

  Új építésű lakást vásároltam, jelenleg adásvételi előszerződéssel rendelkezem, ami alapján fizetem a vételárrészleteket az egyes elkészültségi fokok elérésekor. Végleges adásvételi szerződésem az utolsó vételárrészlet (10%) megfizetését megelőzően lesz. A felhasználandó lakástakarék összege meghaladja a még visszalévő vételárrészlet összegét, a bankomtól azt az információt kaptam, hogy ebben az esetben a különbözetet egyéb számlákkal kell igazolnom, vagyis teljesen mindegy, hogy kifizettem egy viszonylag nagy összeget új lakás vásárlásra (tehát a lakáscél teljesül), ők csak azt veszik figyelembe ami a visszalévő vételárrészlet. A legutóbbi ügyintéző azt mondta, mivel volt önerőm kifizetni a korábbi részleteket, ezek esetében nem indokolt, hogy állami támogatásban részesüljek (????).

  Más pénzügyi szolgáltatónál is rendelkezünk lakástakarékkal (Fundamenta), ahol pedig azt mondták csak be kell nyújtanunk a végleges adásvételi szerződést, amiben szerepelnie kell, hogy van még visszalévő vételárrészlet, és ők ez alapján a mi számlánkra kiutalják a teljes lakástakarék összegét függetlenül attól, hogy mennyi a visszalévő részlet.

  A 215/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról című rendelet nem tér ki arra, hogy az adásvételi szerződésben mekkora összegnek kell szerepelnie, ezért kérném a segítségüket abban melyik pénzügyi szolgáltató eljárása a helyes?

  Még egy kérdésem lenne. A fentiekben hivatkozott rendelet azt is írja, hogy a szerződés és tulajdoni lap mellett a vételár önerejének kifizetéséről szóló okiratot is csatolni kell. A Fundamentától azt az információt kaptuk, hogy elegendő a szerződés és a tulajdoni lap, számlát vagy bankkivonatot pedig nem kérnek. Hogy lehet eltérő az eljárásrendje két szolgáltatónak, akik ugyanazon rendelet alapján közvetítenek állami támogatást?

  Előre is köszönöm válaszukat!

  Üdvözlettel,

  Jakab László

  1. Nagy Ildikó

   Kedves László,
   Vásárlásnál csak a még ki nem fizetett vételárrészre tudják felhasználni a lakástakarékot. A kérdést a Fundamenta Lakáskasszával is egyeztettük és onnan is ezt a választ kaptuk. Azaz a fennmaradó lakástakarékról egyéb számlákat kell vinnie ahhoz, hogy az állami támogatást ne kelljen visszafizetni.
   Az eljárásrend valamelyest lehet eltérő, de leginkább csak olyan pontokat illetően, amelyeket részleteiben nem szabályoz a rendelet. Megjegyezzük, hogy sajnos a bankfiókban, telefonon kapott információkban nem mindig lehet száz százalékig megbízni.

   1. Nagy Ildikó

    A Fundamenta Lakáskassza javasolta, hogy a pontos információ érdekében kérdését a weboldalukon tegye fel, és ott csatolja az előszerződését is, hogy meg tudják nézni.

 55. Balézs

  Barátnőmmel külön-külön lakástakarékunk van. Közös, 1/2-1/2 tulajdoni hányadú lakásban élünk. Így, mivel nem vagyunk közeli hozzátartozók a lakásfelújításról fele-fele számlát kéne kérnünk. Ha időközben összeházasodunk és közeli hozzátartozók leszünk, akkor elég lesz csak az egyikünk nevére kérni a számlát?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs! Ha akkor kérik a számlát, amikor már házasok, akkor elég egy névre kérniük, de ha korábban kérik a számlát, akkor nem elég.

 56. Balázs

  A barátnőmmel egy közös tulajdonú házban élünk. Mindkettőnknek van LTP-je. Így amikor lejár a felújításról 50-50%-os számlát kéne kérni mindkettőnknek. Ha időközben összeházasodunk, akkor elég csak az egyikünk nevére kérni a felújításról a számlát?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs! Ha akkor kérik a számlát, amikor már házasok, akkor elég egy névre kérniük, de ha korábban kérik a számlát, akkor nem elég.

 57. Gergely

  Tisztelt Bankmonitor!

  Érdeklődni szeretnék, hogy lakáscélra elköltött vásárlás igazolásáról euróban kiállított számla is elfogadható-e OTP lakástakarék esetén, illetve ha igen, milyen árfolyamon számítják át?

  Köszönettel,
  Gergely

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Gergely,
   Idegen nyelvű számla elfogadható, de csak hiteles fordítással.
   A nem forint összegről kiállított számlák összegét az alábbiak szerint számolja az OTP LTP:
   a/ a fizetés napján érvényes MNB középárfolyamot kell alapul venni, ha készpénzes a számla,
   b/ amennyiben átutalás vagy kártyás fizetés volt, akkor be kell kérni a banki igazolást arra vonatkozóan, hogy mekkora forintösszeggel terhelték meg az ügyfél számláját.

 58. Kerékgyártó Lászlóné

  Tisztelt Bankmonitor! otp lakástakarékom most van kiutalás alatt .2 lakás felújításra szeretném felhasználni.Az egyik lakás a férjemmel közös tulajdon,a másik lakás a lányom tulajdona de a tulajdoni lapján haszon haszonélvezőként vagyok feltüntetve .Ha lehetséges akkor a számlákat kinek a nevére és lakáscimre kell kiállitani?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Kerékgyártó Lászlóné,
   A közös tulajdonú ingatlannál Ön is, és a férje is felhasználhatja a lakástakarékot (mivel egymásnak közeli hozzátartozói és tulajdoni hányaduk is van), a másiknál pedig Ön is, és a lánya is (mert haszonélvező is felhasználhatja). Először is el kell dönteni, és az OTP által megküldött kiutalási értesítőn meg kell jelölni, hogy ki fogja felhasználni a pénzt az egyes ingatlanoknál. Ennek a személynek a nevére, és a támogatott ingatlan címére kell szólnia a számláknak.

 59. Péter

  Tisztelt Bankmonitor !
  Lakásfelújításunk egy részét önmagunk végeznénk családi kivitelezésben. Van egy családi cégünk, székhelye a felújítandó lakásunk címén, aminek a tevékenységi körében műszaki vizsgálat, építés, épületgépészeti szerelés van. A cég által kiállítandó munkadíj számlát elfogadja az OTP LTP ? Nem probléma, ha az OTP LTP szerződője egyben a számlát kiállító cég ügyvezető/tulajdonosa ?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Péter! Ezt a kérdést az OTP Lakástakaréktól érdemes megkérdeznie! Van e-mailes és telefonos elérhetőségük is.

 60. Enikő

  Tisztelt BankMonitor!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy le járt a 4 évre kötött szerződésem amit 20.000 ft havi megtakarítással fizettem, fel vettem az ehhez kapcsolódó hitelt melynek összege 1.845.000 ft. A kérdésem az lenne, hogy értékbecslő leigazolhatja-e az összeg felhasználását vagy ennek csak egy része igazolható vele?? 1.320.000 Ft-ról van számlánk eddig , a fennmaradó 2.000.000 ft-ot értékbecslővel szeretnénk igazolni.
  Válaszát köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Enikő,
   Az adott lakástakarékot érdemes megkérdezni, mert bizonyos esetekben engedélyezik az értékbecslő általi igazolást.

 61. Marietta

  Tisztelt Bankmonitor!

  Elfogadható-e lakáscélú felhasználásnak a beépített konyhabútor készítéséhez megvásárolt
  anyagok (bútorlap, szerelvények stb) számlával igazolt összege? A konyhabútort saját kivitelezésben a férjem készítené el, aki asztalos. Amennyiben elfogadható, kell e valamilyen dokumentumot, elszámolást, igazolást benyújtani az anyagszámlákon kívül.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Marietta,
   Igen, elfogadhatók, csak a számlák szükségesek róla.

 62. Marietta

  Tisztelt Bankmonitor!

  A lakáspénztári megtakarítást beépített konyhabútor cseréjére szeretnénk felhasználni oly módon, hogy a férjem, készítené el, aki asztalos. Igazolható-e a felhasználás az anyagokról (bútorlap, szerelvények stb) szóló számlával? Szükséges-e más dokumentum az anyagszámlákon kívül?

  1. Singer Zoltán

 63. Hegyessy Miklosne

  T.Ltp! Jovo evben lejaro lakastakarekomat a meglevo tuzelotarolo es szerszamoskamra funkciot betolto epulet felujitasara szeretnem forditani. Kerdesem, lehetseges-e?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Hozzászóló! Kérjük, kérdezze meg a lakástakarékot!

 64. Szűcs Ilona

  Üdvözlöm!

  Érdeklődni szeretnék, hogy amikor lejár a futamidő akkor fel lehet a venni csak egy részét az összegnek? És a többit fizetni tovább az eddigi módon? Arra jár még az állami támogatás, vagy ez most teljesen megszünt és meghosszabbításnál sem jár már a támogatás?

  Valamint, hogy víz beköttetésére és áramhálózat bővítésére fel lehet-e használni a Fundamentát?

  Köszönöm válaszát!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Ilona! A futamidő lejárta után már nem jár állami támogatás.

 65. Zoli

  Üdvözlöm!
  Olyan kérdésem lenne, ha a feleségem a kedvezményezett, viszont én építőiparban dolgozom egyéni vállalkozóként, felújítanánk a fürdőnket, de a könyvelésembe szeretném a kiadott számlát bevinni. Igy akkor az én nevemre kellene, hogy szóljon a számla, ez kivitelezhető-e? Hisz a cím mindkettőnknél ugyanaz…

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Zoli,
   A számla annak a nevére szóljon, aki a tulajdonában álló ingatlanra felhasználja a pénzt.

 66. Evelin

  Szeretnék érdeklődni, hogy a párom lakást vásárol, és én szeretném megvenni a hozzá tartozó garázst a lakástakarék pénztáramból és az ahhoz tartozó állami támogatásból. Ez ilyen formában lehetséges?
  Előre is köszönöm!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Evelin! A részletek miatt kérjük, keresse meg a lakástakarékot!

 67. Balázs

  Tisztelt Szakértők!

  Érdekelne, hogy az ltp felhasználható-e úgy, hogy egy adott családi ház 100 %-os tulajdoni hányadát szereznénk meg a kiskorú gyermekünk számára azzal a kikötéssel, hogy a bent lakóknak (nagyszülők) haszonélvezeti joga megmaradna életük végéig.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs!
   Ennek elvileg semmi akadálya.

 68. Gabriella

  Tisztelt Bankmonitor!

  Szeretném megkérdezni, hogy napelem vásárlására, felszerelésére felhasználható-e az OTP LTP megtakarítási számlán szereplő összeg?

  Előre is köszönöm válaszukat.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Gabriella,
   Igen, felhasználható.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.