Betöltés

Lakástakarék: sokat változott, de nincs jobb!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-03-23

Méltán kedvenc megtakarítási termékünknél, a lakástakarékoknál jelentős változások következtek be az elmúlt hetekben. Vagy csak új feltételhez kötötten, vagy egyáltalán nem köthetjük meg a legjobb hozammal rendelkező egyes termékeket. Akinek már van lakástakarék szerződése, annak nem kell izgulnia, a hozam nem változik. A most érvénybe lépett változások ellenére is messze a lakástakarék maradt a legkedvezőbb megtakarítási forma a garantáltan elérhető 10% feletti hozammal. Mutatjuk, hogy mi változott! Megmutatjuk mennyi érhető el, havi 20 ezer Ft-os megtakarítással.

Még mindig bőven 10% feletti hozamot biztosít a lakástakarék

Az elmúlt egy-másfél hétben jelentős változások történtek a lakástakarékoknál. Az OTP legjobb hozamot biztosító terméke már csak hitelkártya ellenében elérhető a magánszemély ügyfeleknek. Ezen kívül a korábbi Hozam Plusz, és Hitel Plusz termékei helyett immáron Fix és Otthon néven kínálja lakáscélú megtakarítási lehetőségeit. A Fundamenta Lakáskassza két módozatot kivezetett a termékpalettájáról. Ezek a két legrövidebb és legmagasabb betéti hozamot biztosító termékei voltak.

Az egyik jó hír, hogy még a fenti változások után is 10% feletti hozamot érhetünk el ezzel a megtakarítási formával, mindezt különösebb feltétel, egyéb termék igénybevétele nélkül.

A másik jó hír, hogy továbbra is találhatunk akciót a piacon, amellyel a számlanyitási díjat, vagy annak egy részét spórolhatjuk meg.

A meglévő megtakarításokat nem érinti a változás

Ha valakinek már megkötött szerződése van, annak nincs oka aggodalomra, nem fogják a szerződését megszüntetni, vagy valamilyen banki termék igénylésére kötelezni. A meglévő szerződéseket nem érinti a termék későbbi megszűnése, vagy igénybe vételi feltételeinek változása. Önmagában nagy előnye az is, hogy lakáscélú felhasználás esetén garantált hozamot biztosít, és a megtakarítás után felvehető lakáshitel is fix kamatozású.

Minden szempontból előnyös ez a megtakarítási forma

Befizetéseinket az állam egészíti ki 30%-kal, továbbá megtakarításainkra betéti kamatot is fizet a lakáskassza.. A legrövidebb megtakarítási időszak 4 év, míg a leghosszabb 10. A megtakarítási időszak lejárta után egy kedvezményes lakáskölcsönhöz is juthatunk, de ennek igénybevétele nem kötelező.

A 4 éves, havi legmagasabb összeggel, azaz 20 000 Ft-tal kínált termékek bőven 10% feletti hozamot biztosítanak, amely a jelenlegi kamatkörnyezetben kimagasló hozamot biztosító megtakarítási lehetőség. Ha közepes időtávon szeretnénk befektetni, akkor a kockázatmentes állampapír vagy betét választásával mindössze 2-3% kamatot tehetünk zsebre, szemben a lakástakarék 10% feletti hozamával. Azonban a kiugró hozamért cserébe a felhasználási cél kötött: csak lakásra költhető az így összegyűjtött pénz, ez lehet lakásvásárlás, építés, felújítás, vagy akár meglévő lakáshitel visszafizetése.

Ráadásul, ha banki lakáshitel is szükséges lesz a célunk megvalósításához, mindenképpen pozitívum az elbírálásánál, illetve az ügyfél besorolásnál, ha magasabb önerővel rendelkezünk. Egyébként az aktuális szabályok szerint minimum 20% önerőt kell felmutatni banki lakáshitel felvételekor, de a bankok gyakorlatában, pénzintézettől függően ennél magasabb saját erő meglétét is megkövetelhetik.

A 30%-os állami támogatást meg is többszörözhetjük, amennyiben több szerződést kötünk. Az állami támogatás maximuma 72 000 Ft, így a havi 20 ezer Ft-os összegig jár egy szerződés esetén. Azonban amennyiben több szerződést kötünk, és mindegyiken eltérő kedvezményezettet tudunk megjelölni, mindegyikre járhat az állami támogatás. Feltéve, hogy ők közeli hozzátartozóink és nincs párhuzamosan futó lakástakarék szerződésük.

Ha segítségre van szükséged a választáshoz, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.