Betöltés

Lakástakarékkal akár 1,5 év alatt megtérül a kazáncsere

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-19

Fűtési rendszerünk korszerűsítése olyan cél, amire kifejezetten érdemes lakástakarék (LTP) szerződéssel gyűjteni; hiszen bizonyos esetekben akár másfél év alatt visszaadja az árát, ha régi elavult gázkazánunkat korszerű, magas hatásfokú kondenzációs gázkazánra, vagy faelgázosító kazánra cseréljük.

Október közepe hagyományosan a fűtési idény kezdete, s sokan ekkor szembesülnek vele, hogy fűtési rendszerük végletesen elavult, biztonsági és energiahatékonysági szempontból egyaránt megérett a cserére. Kifejezetten a hasonló jellegű és nagyságú beruházások finanszírozására nyújtanak viszont optimális megoldást a lakástakarék szerződések, hiszen havi rendszeres befizetésekhez nem csak banki kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30 százalékát pluszban, szükség esetén pedig akár a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt is felvehetünk a hiányzó összeg előteremtése érdekében. Megtakarításunkat pedig olyan célra fordítjuk, amellyel jelentősen csökkenteni tudjuk állandó kiadásainkat otthonunk energiahatékonysága javításának köszönhetően.

Persze az ördög ezúttal is a részletekben rejlik, ezért néhány minta árajánlat bekérésével próbáltuk meg kiszámítani, hogy a különböző megoldások választása esetén mekkora megtakarításra van szükség, ennek révén mennyivel csökkenthető energiafogyasztásunk, s mindezzel mekkora megtakarítást érhetünk el.

A kiindulási alap ezúttal is az, hogy egyetlen lakástakarék-szerződés esetén az ügyfél által befizethető legnagyobb összeg havi 20 ezer forint. A négyéves futamidő végén pedig a 960 ezer forint befizetéssel, valamint a kamatokkal és az állami támogatással együtt számolva mintegy 1,2-1,3 millió forint megtakarítással gazdálkodhatunk.

Régi helyett új gázkazán

Talán a leggyakoribb eset az elavult régi gázkészülékek újra cserélése. A földgázzal történő fűtés a 80-as 90-es években terjedt el robbanásszerűen Magyarországon, így az akkoriban működésbe állított kazánok már régen megérettek a cserére elhasználódásuk okán, másrészt azóta jóval hatékonyabb fűtőberendezések jelentek meg a piacon. Manapság a legnépszerűbbek az ún. kondenzációs kazánok, amelyek közül az egyszerűbb kombi készülékek már bruttó 250 ezer Ft körül összegtől elérhetőek, igaz egy fokozott meleg víz igényt (4-5 fős családot) is kiszolgálni képes tárolós rendszer ennek a duplájába is belekerülhet.

A korszerű készülékek általában tartalmazzák az energiatakarékos működéshez szükséges elemeket, ennek ellenére a járulékos költségek jelentősek: egyes kiegészítő elemek költségével, valamint a készülékcsere munkadíjával, továbbá a különböző hatósági engedélyek díjával, valamint a garanciához szükséges készülékbeüzemeléssel is számolnunk kell. Összesen tehát bruttó 300 és 700 ezer Ft közötti kiadással számolhatunk.

földgázüzemű kondenzációs kazánokra jellemző 106-108%-os hatásfokérték a hagyományos kazánokénál eleve 15-20 százalékkal magasabb. Ugyanakkor a Vaillant és a Saunier Duval szakértőitől kapott tájékoztatás szerint a régebbi, elkoszolódott készülékek hatásfoka a gyakorlatban többnyire csak 70-80% körüli, tényleges energia megtakarításunk tehát 27-37 százalék között lesz.

Alternatív utak: faelgázosító és pelletkazán

Sokan viszont inkább alternatív megoldásokat keresnek, s korábbi gázkazánjukat szilárd tüzelésű kazánra kívánják lecserélni, hogy teljes egészében függetleníteni tudják magukat a földgáz árának alakulásától, valamint az ellátásbiztonsággal kapcsolatos kockázatoktól. Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a piacon az ún. faelgázosító kazánok, míg a gázfűtéshez hasonló kényelemre vágyóknak elsősorban a pelletkazánokat szokták ajánlani a kereskedők.

A piacon a jobb minőségű faelgázosító készülékek ára bruttó 400 ezer Ft környékéről indul, s az ár jó esetben már tartalmazza a kötelező tartozékok nagy részét is. Más elemeket viszont itt is külön kell megvásárolnunk, a kivitelezés díja pedig a helyszín egyedi adottságaitól függően 250-350.000 Ft+Áfa között változhat. Számlánk végső összege tehát valahol bruttó 1-1,2 millió Ft között lesz.

Pelletkazán esetén az árak magasabbak. A nagyobb családi házak fűtésére is alkalmas 25 kW-s kategóriában a kazánárak bruttó 1,1 millió Ft-tól indulnak. Ugyanakkor itt is vannak külön megvásárolandó tartozékok, a gazdaságosabb üzemeltetés és a fűtőberendezés kímélése érdekében pedig erősen ajánlott egy a gyárinál nagyobb, 300-500 literes puffertárolót is beszerezni. Emellett itt sem szabad elfeledkezni a beszerelés munkadíjáról. Összességében tehát bruttó 1,6-1,8 millió forint kiadással kell számolnunk.

Ami pedig a megtakarított energiamennyiséget illeti: a Wagner Solar Kft. szakértői szerint a faelgázosító kazánoknál 85 százalékos hatásfokot, 25 Ft/kg tüzelőanyagárat és 4,1 kWh/kg fűtőértéket feltételezve 7,2 Ft/kWh fűtési költséget kapunk, ami 56 százalékkal alacsonyabb mintha régi gázkazánunkkal fűtöttünk volna.

Ehhez képest a pelletkazánnál 95 százalékos hatásfok, 75 Ft/kg tüzelőanyagár és 5,3 kWh/kg fűtőérték mellett 14,9 Ft/kWh fűtési költséget és mindösszesen 8 százalékos megtakarítást kapunk. Habár a pellet tüzelésnél a hatásfok nagyon magas, rontja mutatóinkat, hogy magának a tüzelőanyagnak – az előállítás energia- és technológiai igénye miatt – relatív magasabb az ára.

Pénz áll a házhoz

Mindezt alapul véve a következő anyagi megtakarításokkal számolhatunk. Régi gázkazánunk új, kondenzációs gázkazánra cserélésével a korábbi 3000 köbméteres éves gázfogyasztásunk egyharmadával csökken, amelynek köszönhetően – 140 Ft/köbméteres gázárral számolva – éves gázdíjunk 426 ezerről 281 ezer Ft-ra csökken. 300 és 700 ezer Ft közötti beruházásunk tehát éves szinten 145 ezer forint megtakarítást fog eredményezni, kiadásaink tehát 3-5 év alatt fognak megtérülni. Amennyiben pedig úgy közelítjük meg a kérdést, hogy egyébként is elodázhatatlan már egy új kazán vásárlása, és választunk egy kondenzációs fűtőberendezést a hagyományos helyett, s csupán a kettő közötti árkülönbséget vesszük plusz kiadásnak, már 1-1,5 év alatt (tehát akár gyakorlatilag az első fűtési szezon végére) megtérül többletberuházásunk.

A faelgázosító kazán felszerelése esetén a korábbi 426 ezer Ft-s gázdíjat a tűzifa beszerzésének 240 ezer Ft-s költsége fogja felváltani. Így 1-1,2 millió Ft-s beruházásunkkal éves rezsiköltségünk 186 ezer Ft-tal fog csökkenni, ami 5,5-6,5 éves megtérülésnek felel meg. Pelletkazánt választva pedig éves fűtési célú kiadásunk 426 ezerről 391 ezer Ft-ra mérséklődik. Az így elért évi 35 ezer Ft-s megtakarításunk végül 45-50 éves megtérülést fog eredményezni.

A számok önmagukért beszélnek: a régi, elavult gázkazánok cseréjénél a kondenzációs kazánok és a faelgázosító kazánok választása esetén is nagyon jó megtérülési mutatókat kapunk, amelyek tovább javíthatók, ha beruházásunkat lakástakarék megtakarításból finanszírozzuk. Pelletkazánt viszont elsősorban annak érdemes választania, aki a pénzügyi megtérülésnél előrébb valónak tartja a földgáztól való függőség megszüntetését, ám a tűzifához képest könnyebben és kényelmesebben kezelhető megoldásra vágyik.

Ami pedig biztos, lakástakarék megtakarításunk tovább javítja a megtérülési mutatókat. Így a pénzügyi szempontból reálisan értékelhető alternatívák közül a kondenzációs kazán választása esetén 960 ezer forint tényleges saját költéssel számolva a megtérülési idő 1,2-2,6 évre csökken. A faelgázosító kazán felszerelésénél pedig a 30 százalékos állami támogatással számolva 3,8-5,1 éves megtérülést érhetünk el.

Fűtéskorszerűsítés megtérülés LTP szerződéssel

Mindezek fényében nem érdemes habozni, irány kalkulálni!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogy lehet 100 százalék feletti egy gázkészülék effektív hatásfoka?

A kazán hatásfok mérését jóval a gázkazánok és a kondenzációs kazánok megjelenése előtt az adott tüzelőanyagok fűtőértékére vonatkoztatva határozták meg, nem pedig a víz párolgási hőjét  is tartalmazó úgynevezett égéshőjére. Az égéshő az a fajlagos hőmennyiség, amely egy kilogramm tüzelőanyagból összesen felszabadul, ha az égéstermékeket a kiindulási hőmérsékletre hűtjük vissza. A két érték közötti különbség földgáznál nagyságrendileg 11% körüli érték is lehet, ezért a vonatkoztatási alapnak tekintett fűtőértéket 100%-nak véve az elérhető elméleti maximális hatásfok 111%. Miután a legtöbb ország – így Magyarország is – megmaradt a régi vonatkoztatási alap mellett, így fordulhat elő a földgáztüzelésű kondenzációs kazánoknál a 100% feletti, többnyire 107-108%-os hatásfok.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • alapblog

    Ez vajon a Jupiter?

    A mintázat és a szín alapján akár erre is gondolhatunk, de természetesen itt is a Holdat látjuk. Méghozzá a kelő Holdat, nagyjából fél órával a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.