Betöltés

Lakástakarékkal akár 1,5 év alatt megtérül a kazáncsere

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-19

Fűtési rendszerünk korszerűsítése olyan cél, amire kifejezetten érdemes lakástakarék (LTP) szerződéssel gyűjteni; hiszen bizonyos esetekben akár másfél év alatt visszaadja az árát, ha régi elavult gázkazánunkat korszerű, magas hatásfokú kondenzációs gázkazánra, vagy faelgázosító kazánra cseréljük.

Október közepe hagyományosan a fűtési idény kezdete, s sokan ekkor szembesülnek vele, hogy fűtési rendszerük végletesen elavult, biztonsági és energiahatékonysági szempontból egyaránt megérett a cserére. Kifejezetten a hasonló jellegű és nagyságú beruházások finanszírozására nyújtanak viszont optimális megoldást a lakástakarék szerződések, hiszen havi rendszeres befizetésekhez nem csak banki kamatot kapunk, de az állam is hozzáteszi a befizetett összeg 30 százalékát pluszban, szükség esetén pedig akár a piacinál kedvezőbb kamatozású hitelt is felvehetünk a hiányzó összeg előteremtése érdekében. Megtakarításunkat pedig olyan célra fordítjuk, amellyel jelentősen csökkenteni tudjuk állandó kiadásainkat otthonunk energiahatékonysága javításának köszönhetően.

Persze az ördög ezúttal is a részletekben rejlik, ezért néhány minta árajánlat bekérésével próbáltuk meg kiszámítani, hogy a különböző megoldások választása esetén mekkora megtakarításra van szükség, ennek révén mennyivel csökkenthető energiafogyasztásunk, s mindezzel mekkora megtakarítást érhetünk el.

A kiindulási alap ezúttal is az, hogy egyetlen lakástakarék-szerződés esetén az ügyfél által befizethető legnagyobb összeg havi 20 ezer forint. A négyéves futamidő végén pedig a 960 ezer forint befizetéssel, valamint a kamatokkal és az állami támogatással együtt számolva mintegy 1,2-1,3 millió forint megtakarítással gazdálkodhatunk.

Régi helyett új gázkazán

Talán a leggyakoribb eset az elavult régi gázkészülékek újra cserélése. A földgázzal történő fűtés a 80-as 90-es években terjedt el robbanásszerűen Magyarországon, így az akkoriban működésbe állított kazánok már régen megérettek a cserére elhasználódásuk okán, másrészt azóta jóval hatékonyabb fűtőberendezések jelentek meg a piacon. Manapság a legnépszerűbbek az ún. kondenzációs kazánok, amelyek közül az egyszerűbb kombi készülékek már bruttó 250 ezer Ft körül összegtől elérhetőek, igaz egy fokozott meleg víz igényt (4-5 fős családot) is kiszolgálni képes tárolós rendszer ennek a duplájába is belekerülhet.

A korszerű készülékek általában tartalmazzák az energiatakarékos működéshez szükséges elemeket, ennek ellenére a járulékos költségek jelentősek: egyes kiegészítő elemek költségével, valamint a készülékcsere munkadíjával, továbbá a különböző hatósági engedélyek díjával, valamint a garanciához szükséges készülékbeüzemeléssel is számolnunk kell. Összesen tehát bruttó 300 és 700 ezer Ft közötti kiadással számolhatunk.

földgázüzemű kondenzációs kazánokra jellemző 106-108%-os hatásfokérték a hagyományos kazánokénál eleve 15-20 százalékkal magasabb. Ugyanakkor a Vaillant és a Saunier Duval szakértőitől kapott tájékoztatás szerint a régebbi, elkoszolódott készülékek hatásfoka a gyakorlatban többnyire csak 70-80% körüli, tényleges energia megtakarításunk tehát 27-37 százalék között lesz.

Alternatív utak: faelgázosító és pelletkazán

Sokan viszont inkább alternatív megoldásokat keresnek, s korábbi gázkazánjukat szilárd tüzelésű kazánra kívánják lecserélni, hogy teljes egészében függetleníteni tudják magukat a földgáz árának alakulásától, valamint az ellátásbiztonsággal kapcsolatos kockázatoktól. Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a piacon az ún. faelgázosító kazánok, míg a gázfűtéshez hasonló kényelemre vágyóknak elsősorban a pelletkazánokat szokták ajánlani a kereskedők.

A piacon a jobb minőségű faelgázosító készülékek ára bruttó 400 ezer Ft környékéről indul, s az ár jó esetben már tartalmazza a kötelező tartozékok nagy részét is. Más elemeket viszont itt is külön kell megvásárolnunk, a kivitelezés díja pedig a helyszín egyedi adottságaitól függően 250-350.000 Ft+Áfa között változhat. Számlánk végső összege tehát valahol bruttó 1-1,2 millió Ft között lesz.

Pelletkazán esetén az árak magasabbak. A nagyobb családi házak fűtésére is alkalmas 25 kW-s kategóriában a kazánárak bruttó 1,1 millió Ft-tól indulnak. Ugyanakkor itt is vannak külön megvásárolandó tartozékok, a gazdaságosabb üzemeltetés és a fűtőberendezés kímélése érdekében pedig erősen ajánlott egy a gyárinál nagyobb, 300-500 literes puffertárolót is beszerezni. Emellett itt sem szabad elfeledkezni a beszerelés munkadíjáról. Összességében tehát bruttó 1,6-1,8 millió forint kiadással kell számolnunk.

Ami pedig a megtakarított energiamennyiséget illeti: a Wagner Solar Kft. szakértői szerint a faelgázosító kazánoknál 85 százalékos hatásfokot, 25 Ft/kg tüzelőanyagárat és 4,1 kWh/kg fűtőértéket feltételezve 7,2 Ft/kWh fűtési költséget kapunk, ami 56 százalékkal alacsonyabb mintha régi gázkazánunkkal fűtöttünk volna.

Ehhez képest a pelletkazánnál 95 százalékos hatásfok, 75 Ft/kg tüzelőanyagár és 5,3 kWh/kg fűtőérték mellett 14,9 Ft/kWh fűtési költséget és mindösszesen 8 százalékos megtakarítást kapunk. Habár a pellet tüzelésnél a hatásfok nagyon magas, rontja mutatóinkat, hogy magának a tüzelőanyagnak – az előállítás energia- és technológiai igénye miatt – relatív magasabb az ára.

Pénz áll a házhoz

Mindezt alapul véve a következő anyagi megtakarításokkal számolhatunk. Régi gázkazánunk új, kondenzációs gázkazánra cserélésével a korábbi 3000 köbméteres éves gázfogyasztásunk egyharmadával csökken, amelynek köszönhetően – 140 Ft/köbméteres gázárral számolva – éves gázdíjunk 426 ezerről 281 ezer Ft-ra csökken. 300 és 700 ezer Ft közötti beruházásunk tehát éves szinten 145 ezer forint megtakarítást fog eredményezni, kiadásaink tehát 3-5 év alatt fognak megtérülni. Amennyiben pedig úgy közelítjük meg a kérdést, hogy egyébként is elodázhatatlan már egy új kazán vásárlása, és választunk egy kondenzációs fűtőberendezést a hagyományos helyett, s csupán a kettő közötti árkülönbséget vesszük plusz kiadásnak, már 1-1,5 év alatt (tehát akár gyakorlatilag az első fűtési szezon végére) megtérül többletberuházásunk.

A faelgázosító kazán felszerelése esetén a korábbi 426 ezer Ft-s gázdíjat a tűzifa beszerzésének 240 ezer Ft-s költsége fogja felváltani. Így 1-1,2 millió Ft-s beruházásunkkal éves rezsiköltségünk 186 ezer Ft-tal fog csökkenni, ami 5,5-6,5 éves megtérülésnek felel meg. Pelletkazánt választva pedig éves fűtési célú kiadásunk 426 ezerről 391 ezer Ft-ra mérséklődik. Az így elért évi 35 ezer Ft-s megtakarításunk végül 45-50 éves megtérülést fog eredményezni.

A számok önmagukért beszélnek: a régi, elavult gázkazánok cseréjénél a kondenzációs kazánok és a faelgázosító kazánok választása esetén is nagyon jó megtérülési mutatókat kapunk, amelyek tovább javíthatók, ha beruházásunkat lakástakarék megtakarításból finanszírozzuk. Pelletkazánt viszont elsősorban annak érdemes választania, aki a pénzügyi megtérülésnél előrébb valónak tartja a földgáztól való függőség megszüntetését, ám a tűzifához képest könnyebben és kényelmesebben kezelhető megoldásra vágyik.

Ami pedig biztos, lakástakarék megtakarításunk tovább javítja a megtérülési mutatókat. Így a pénzügyi szempontból reálisan értékelhető alternatívák közül a kondenzációs kazán választása esetén 960 ezer forint tényleges saját költéssel számolva a megtérülési idő 1,2-2,6 évre csökken. A faelgázosító kazán felszerelésénél pedig a 30 százalékos állami támogatással számolva 3,8-5,1 éves megtérülést érhetünk el.

Fűtéskorszerűsítés megtérülés LTP szerződéssel

Mindezek fényében nem érdemes habozni, irány kalkulálni!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogy lehet 100 százalék feletti egy gázkészülék effektív hatásfoka?

A kazán hatásfok mérését jóval a gázkazánok és a kondenzációs kazánok megjelenése előtt az adott tüzelőanyagok fűtőértékére vonatkoztatva határozták meg, nem pedig a víz párolgási hőjét  is tartalmazó úgynevezett égéshőjére. Az égéshő az a fajlagos hőmennyiség, amely egy kilogramm tüzelőanyagból összesen felszabadul, ha az égéstermékeket a kiindulási hőmérsékletre hűtjük vissza. A két érték közötti különbség földgáznál nagyságrendileg 11% körüli érték is lehet, ezért a vonatkoztatási alapnak tekintett fűtőértéket 100%-nak véve az elérhető elméleti maximális hatásfok 111%. Miután a legtöbb ország – így Magyarország is – megmaradt a régi vonatkoztatási alap mellett, így fordulhat elő a földgáztüzelésű kondenzációs kazánoknál a 100% feletti, többnyire 107-108%-os hatásfok.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.