Lakásvásárlás: a jegybank elintézte, hogy még olcsóbb legyen a szuperhitel

2017. 11. 28. szerző: bankmonitor.hu

Másfél éve megszokhattuk, hogy a jegybank már nem a hagyományos eszközökhöz folyamodik, ha a célját el akarja érni, hanem alternatív megoldásokhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy sok lakáshiteles a saját bőrén érezheti, hogy csökken a törlesztőrészlete, pedig 2016 májusa óta egy tapodtat sem mozdult az alapkamat. Megnéztük, hogy a múlt heti bejelentéssel együtt mire számíthatsz, ha hitelt vennél fel a következő hónapokban.

Gól a rövidbe

Bő egy évvel ezelőtt az MNB célja az volt, hogy leszorítsa a rövid (éven belüli) hozamokat, hiszen ezzel tudja a leginkább támogatni a gazdaságot. Eszköze ráadásul volt hozzá, hogy közben ne kelljen az alapkamathoz nyúlnia. Gondolhatod, hogy ha olcsóbban kapsz meg egy hitelt, akkor azt szívesebben veszed fel, mint egyébként.

Ezt úgy érte el, hogy fokozatosan korlátozta, mekkora fölös pénzt parkoltathatnak a bankok a központi banknál 3 hónapos betét formájában. Logikus, hogy ha nem tudod a jegybanknál parkoltatni a pénzed (vagy csak nulla közeli kamattal), akkor más helyet keresel neki. Ezt csak úgy tudták megtenni, hogy elkezdtek őrült ütemben államkötvényt vásárolni, valamint a bankközi piacon próbálkoztak egymással üzletet kötni a bankok.

Ezzel nem is tehettek volna jobbat a lakáshiteleseknek, mert a BUBOR (budapesti bankközi forint hitel kamatláb) is soha nem látott szintre esett le. Az éven belüli hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve, vagyis, ha ez csökken, akkor a hitel kamata is esik, így a havi törlesztő is. A 3 havi BUBOR például csak az év eleje óta 0,34%-kal került lentebb, ami 2-3%-os törlesztő-csökkenéssel egyenértékű.

Nézd meg a hitel kalkulátorral, hogy melyik hitel felel meg az elvárásaidnak!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ajtó-ablak helyzet a hosszúnál

Igen ám, de az éven túli hozamok, főleg az 5 év felettiek nem nagyon akartak olyan szintre csökkenni, ami a jegybank által a régiós statisztikák alapján elvárható lenne. Régóta azon gondolkozott a jegybank, hogy miként lehetne itt is hasonló sikert elérni, és pont egy hete (múlt kedden) a bejelentés is megérkezett. Lássuk, hogy miről is döntöttek és mi volt az azonnali hatás. Ez azért is érdekes, mert ezzel pont azokra a jövőben felvett hitelekre tudnak hatni, amit fogyasztóbarát lakáshitel formájában vesznek fel.

Rögtön kettő eszköz bevetését is megszellőztették, amelyek 2018 elejétől indulnak. Egyrészt egy korábban már alkalmazott eszközt vetnek ismét be megváltozott feltételekkel, méghozzá 5 és 10 éves kamatcsere ügyleteket. Erről elég annyit tudni, hogy a bankok nagyobb biztonsággal és olcsóbban juthatnak 5 és 10 éves forráshoz általa, így könnyebb nekik is a hosszabb távon rögzített kamatú hiteleket árazniuk. Ergo, kisebb kamattal adhatják ennek részeként oda a lakáshiteleket (ezen belül a fogyasztóbarát hiteleket is).

Másrészt, elkezdik vásárolni a jelzálogleveleket, melyek 3 éves vagy hosszabb futamidejűek. Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy a jegybank által támasztott keresetnek köszönhetően a hitelt nyújtó olcsóbban juthasson forráshoz. Márpedig egy példával élve, ha a pék olcsóbban kapja a lisztet vagy az áramot, akkor joggal számíthatsz arra, hogy a kenyér ára is olcsóbb lesz.

Ha megnézzük az állampapírok hozamát 5 éven túl, akkor azt látjuk, hogy egy hét alatt 0,1-0,2%-kal csökkentek a hozamok. Pedig maga a rendszer még el sem indult és csak decemberben derülnek ki a pontos részletek. Ez is azt mutatja, hogy elkezdődött az alkalmazkodás az új helyzethez, és a következő hónapokban ennek folytatódására számíthatsz.

Azt most még nem lehet megmondani, hogy pontosan mennyivel csökkenhetnek az állampapírok hozamai és közvetetten ezáltal a 3 éven túli kamatfixálású hitelek kamata. De annyi biztos, hogy a jegybank elkötelezett az olcsóbb hitelek mellett, és hogy a kedvezőbb feltételek tartósan fennmaradjanak.

Ennek fényében érdemes hitelfelvétel előtt a lakáshitel kalkulátorunkat rendszeresen nézned, mert itt is vissza fog köszönni az MNB intézkedése. Remélhetőleg a bankok is élnek a lehetőséggel, és a jövőben még vonzóbb (alacsonyabb) kamattal nyújtják majd a fix kamatú hiteleiket. Hiszen nincs is annál jobb párosítás, mint ha kiszámítható és olcsó hitelt vehetünk fel.

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

2018. 05. 24.

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.