Lakásvásárlás: a jegybank elintézte, hogy még olcsóbb legyen a szuperhitel

Lakásvásárlás: a jegybank elintézte, hogy még olcsóbb legyen a szuperhitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-28 Frissítve: 2021-07-01
 

Másfél éve megszokhattuk, hogy a jegybank már nem a hagyományos eszközökhöz folyamodik, ha a célját el akarja érni, hanem alternatív megoldásokhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy sok lakáshiteles a saját bőrén érezheti, hogy csökken a törlesztőrészlete, pedig 2016 májusa óta egy tapodtat sem mozdult az alapkamat. Megnéztük, hogy a múlt heti bejelentéssel együtt mire számíthatsz, ha hitelt vennél fel a következő hónapokban.

Gól a rövidbe

Bő egy évvel ezelőtt az MNB célja az volt, hogy leszorítsa a rövid (éven belüli) hozamokat, hiszen ezzel tudja a leginkább támogatni a gazdaságot. Eszköze ráadásul volt hozzá, hogy közben ne kelljen az alapkamathoz nyúlnia. Gondolhatod, hogy ha olcsóbban kapsz meg egy hitelt, akkor azt szívesebben veszed fel, mint egyébként.

Ezt úgy érte el, hogy fokozatosan korlátozta, mekkora fölös pénzt parkoltathatnak a bankok a központi banknál 3 hónapos betét formájában. Logikus, hogy ha nem tudod a jegybanknál parkoltatni a pénzed (vagy csak nulla közeli kamattal), akkor más helyet keresel neki. Ezt csak úgy tudták megtenni, hogy elkezdtek őrült ütemben államkötvényt vásárolni, valamint a bankközi piacon próbálkoztak egymással üzletet kötni a bankok.

Ezzel nem is tehettek volna jobbat a lakáshiteleseknek, mert a BUBOR (budapesti bankközi forint hitel kamatláb) is soha nem látott szintre esett le. Az éven belüli hitelek kamata a BUBOR-hoz van kötve, vagyis, ha ez csökken, akkor a hitel kamata is esik, így a havi törlesztő is. A 3 havi BUBOR például csak az év eleje óta 0,34%-kal került lentebb, ami 2-3%-os törlesztő-csökkenéssel egyenértékű.

Nézd meg a hitel kalkulátorral, hogy melyik hitel felel meg az elvárásaidnak!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Ajtó-ablak helyzet a hosszúnál

Igen ám, de az éven túli hozamok, főleg az 5 év felettiek nem nagyon akartak olyan szintre csökkenni, ami a jegybank által a régiós statisztikák alapján elvárható lenne. Régóta azon gondolkozott a jegybank, hogy miként lehetne itt is hasonló sikert elérni, és pont egy hete (múlt kedden) a bejelentés is megérkezett. Lássuk, hogy miről is döntöttek és mi volt az azonnali hatás. Ez azért is érdekes, mert ezzel pont azokra a jövőben felvett hitelekre tudnak hatni, amit fogyasztóbarát lakáshitel formájában vesznek fel.

Rögtön kettő eszköz bevetését is megszellőztették, amelyek 2018 elejétől indulnak. Egyrészt egy korábban már alkalmazott eszközt vetnek ismét be megváltozott feltételekkel, méghozzá 5 és 10 éves kamatcsere ügyleteket. Erről elég annyit tudni, hogy a bankok nagyobb biztonsággal és olcsóbban juthatnak 5 és 10 éves forráshoz általa, így könnyebb nekik is a hosszabb távon rögzített kamatú hiteleket árazniuk. Ergo, kisebb kamattal adhatják ennek részeként oda a lakáshiteleket (ezen belül a fogyasztóbarát hiteleket is).

Másrészt, elkezdik vásárolni a jelzálogleveleket, melyek 3 éves vagy hosszabb futamidejűek. Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy a jegybank által támasztott keresetnek köszönhetően a hitelt nyújtó olcsóbban juthasson forráshoz. Márpedig egy példával élve, ha a pék olcsóbban kapja a lisztet vagy az áramot, akkor joggal számíthatsz arra, hogy a kenyér ára is olcsóbb lesz.

Ha megnézzük az állampapírok hozamát 5 éven túl, akkor azt látjuk, hogy egy hét alatt 0,1-0,2%-kal csökkentek a hozamok. Pedig maga a rendszer még el sem indult és csak decemberben derülnek ki a pontos részletek. Ez is azt mutatja, hogy elkezdődött az alkalmazkodás az új helyzethez, és a következő hónapokban ennek folytatódására számíthatsz.

Azt most még nem lehet megmondani, hogy pontosan mennyivel csökkenhetnek az állampapírok hozamai és közvetetten ezáltal a 3 éven túli kamatfixálású hitelek kamata. De annyi biztos, hogy a jegybank elkötelezett az olcsóbb hitelek mellett, és hogy a kedvezőbb feltételek tartósan fennmaradjanak.

Ennek fényében érdemes hitelfelvétel előtt a lakáshitel kalkulátorunkat rendszeresen nézned, mert itt is vissza fog köszönni az MNB intézkedése. Remélhetőleg a bankok is élnek a lehetőséggel, és a jövőben még vonzóbb (alacsonyabb) kamattal nyújtják majd a fix kamatú hiteleiket. Hiszen nincs is annál jobb párosítás, mint ha kiszámítható és olcsó hitelt vehetünk fel.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés