Betöltés

Lejáró lakástakarék szerződésed van? Erre figyelj nagyon!

szerző: Bankmonitor
2018-01-04

A lakástakarékkal kapcsolatban merültek fel bennem kérdések, melyekre választ szeretnék kapni. Lehet-e egymás után ugyanarra az adószámra több LTP szerződésnél is állami támogatást kapni. (az előző lezárva, kifizetve, és újabbat indítanék). A két egymás utáni szerződés ideje lehet-e 10 évnél hosszabb? Tehát lehet-e ugyanarra az adószámra kétszer 10 évig kapni állami támogatást? 2) Szerződéskötés előtt van-e mód ellenőrizni, hogy az adószám szabad-e LTP tekintetében (egy családtagom használta a saját javára, nem vagyok biztos benne, hogy nem kötött-e újabb szerződést, és jelenleg nem tudom megkérdezni).? A kérdéseket a Bankmonitor egyik érdeklődője tette fel, most pedig a szakértői válasz is megérkezett.

Használd a lakástakarék kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az érdeklődőnkhöz hasonlóan sokakban felmerülhet ez a kérdés, mivel úgy gondolják, hogy a futamidő lejártával a lakástakarék is lezárásra kerül, és az csak a felhasználásra vár a továbbiakban, vagyis tiszta lappal lehet indulni. Azonban a szabályok úgy szólnak, hogy egy adószámmal egyszerre csak egy lakástakarék szerződésben lehetsz kedvezményezettként megjelölve (vagyis ekkor jár az állami támogatás). A lakástakarék lejártával, ha a megérkező kiutalási értesítőre nem válaszolsz, akkor maximum 10 évig tovább pörög a szerződés. Attól, hogy nem használtad fel, ez még élő szerződésnek számít, így az adószám továbbra is foglalt marad.

Ugyanakkor, ha nincs kilátásban lakáscél és bent hagyod a pénzt a számlán, erre a betéti kamatokat továbbra is megkapod (jelenleg 0,1%). De azt is megteheted, hogy az eddig megszokott módon továbbra is fizeted a megtakarítást, mert ekkor a maximum 10 éves lejárati időig a betéti kamatokon kívül a 30%-os állami támogatás is járni fog. Természetesen a lejárat és az azt követő felhasználás után bármikor nyitható új lakástakarék.

A szerződésmódosítás pedig abban az esetben lehet célszerű, ha nem csak a megtakarítási részre, hanem a lakástakarékhoz járó lakáskölcsönre is igényt tartanál. Ekkor a futamidőre járó teljes szerződéses összeg fog a rendelkezésedre állni, viszont a számlanyitási díj különbözetét és a szerződésmódosítási díjat is ki kell fizetni.

Arról pedig, hogy az adószám foglalt-e a Magyar Államkincstárnál lehet érdeklődni, hiszen az állami támogatás lakástakarékpénztárak felé való átutalását is ez az intézmény bonyolítja le.

Ugyanakkor egy érdekes kérdés felmerülhet még, ha például szükséged van arra, hogy a lehető leghamarabb meg tudj kötni egy új szerződést (tipikusan egy lakáshitelbe való betörlesztéskor). Érdemes tudnod, hogy ha a kiutalási időszakban nyilatkozol a felhasználásról, az adószámod már ekkor felszabadul. Vagyis így már semmi akadálya, hogy egy új lakástakarék szerződést köss. Viszont előfordulhat, hogy a kincstár és a lakástakarék átfutási ideje lassabb, és ekkor adószám ütközésről kapsz levelet. Ugyanakkor, ha a régi lejárata utánra időzíted az új lakástakarék fizetését, akkor problémád nem adódik ebből, és az állami támogatás összegét sem bukod el.

Arra pedig, hogy egyszerre kettő vagy akár több lakástakarékot is fel tudj használni, az a kiskapu, hogy valamilyen közeli hozzátartozó részére is kötsz szerződést. Ilyenkor te leszel a szerződő, aki fizeti a megtakarítást, a családtag pedig a kedvezményezett, aki rendelkezhet vele. Ő pedig a te lakáscélodra is felajánlhatja a megtakarítás összegét.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

9 Hozzászólás

 1. Szatmári Gyula

  T. Bankmonitor!

  Idén februárban lejár a 4 évvel ezelőtt megkötött Fundamentám.
  Egyelőre nincs lakásfelújítás, így MOST még nem kell ez a pénz.
  Ezért szeretném a mostanit meghosszabbítani, mert ha nem muszáj, nem kötnék újat,
  mert akkor újra ki kell fizetnem egy csomó szerződéskötési díjat.
  Jól tudom, hogy minden további nélkül hosszabbítható?
  Várom válaszukat,
  üdv,
  Szatmári Gyula

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gyula!

   Amennyiben még most nincs lakáscélja, minden további nélkül megteheti, hogy fizeti tovább, legfeljebb 10 évig (jelen esetben még további 6 évig) a megtakarítást, vagyis nem muszáj azt felhasználnia.
   Megteheti, hogy módosítja a jelenlegi szerződés futamidejét (ez díjjal jár). Ez leginkább akkor szükséges, ha igényli a megtakarításhoz járó lakáskölcsönt is, hiszen ekkor a teljes szerződéses összeg jár.

 2. Tóth János

  T.Mindenki!
  Azt azonban érdemes figyelembe venni,hogy a “hosszabbítással” A szerződött összeg nem változik,csak a belső szerkezete.A további befizetésekkel a htelösszege csökken.
  János

 3. Szabi

  Én is hasonló helyzetben vagyok, mint Gyula. Kölcsönre nincs szükségem, így szerződés módosításra sincs, csak fizetném tovább a havi összeget. Annyi kérdésem lenne, hogy utána bármikor kérhetem a kiutalást? Tört évre is jár az állami támogatás?
  Köszönöm.

 4. Szabi

  Ha valaki így dönt, tehát hogy a szerződött 4 év után fizeti tovább a havi összeget, szerződést nem módosít, mert nincs szükség kölcsönre, utána bármikor kérheti a szerződés lezárását és a kifizetést. Tört évre is jár arányosan az állami támogatás?
  Köszönöm.

 5. Bálint Zoltán

  Tisztelt Bankmonitor,
  A fent megjelent cikk 3. bekezdésével kapcsolatban lenne kérdésem.
  Én is hasonlo cipoben jártam, járok. Szabad felhasználásu lakástakarékkal rendelkezem. Letelt a szerzodott 8 év és bent hagytam a pénzt, mert nem volt lakáscélom és tervezett felujitásom sem meg persze szabad felhasználásu.
  Lehetoségem szerint tovább fizettem, mert hol kaptam volna netto 3 százalékos kamatot.
  A bank szerint a 8 év és a 10 év kozotti idoszakra nem jár az állami támogatás csak a kamat.
  Kédésem az, hogy ez valoban igy van,
  Koszonom a válaszukat.

 6. spirograph

  Tisztelt Mindenki! Azért írok, hogy más ne fusson bele ebbe a hibába. 2014 januárban kötöttem lakástakarékot, 45 hónaposat. A kiutalásról nem nyilatkoztam, mint később kiderült hiba volt, mert fél év után, nyilatkozat hiányában, újra kell kérni a kiutalást (3 hónap várakozási idő). A mesterek pedig már jönnek.

 7. Keszthelyiné S.Ilona

  T.Cím!
  2018.október 31-vel lejáró Fundamenta lakástakarékom van. A Raiffaisen Banknál kötöttem 4 évre, ahol a lakáshitelemet kezelik. Kérdésem, hogy van-e teendőm, a banknál azt mondták, hogy ezzel kifut a lakáshitelem, de mivel a Fundamenta utalása két hónapot vesz igénybe, nekem a hitelemre még két havi törlesztést vonnak, így december végével jutok a pénzemhez. Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Ilona,
   Amennyiben nincs a hitelszerződésben rögzítve a lakástakarék, akkor van teendője. Előtörlesztési kérelmet kell benyújtani a banknál. Javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a bankkal, és egyeztesse a továbbiakat!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

 • alapblog

  Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete

  Andrew Boutton, a Kaliforniai Egyetem gazdaságpolitikai tanára új könyvében kimutatni véli, hogy a külföldi támogatások komoly mértékben járulnak hozzá autoriter rendszerek fennmaradásához, erősödéséhez és áttételesen... The post Politikai one man show, avagy az üzletek üzlete appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.