Betöltés

Lekötnéd a pénzed? Mutatjuk, hogyan jársz a legjobban!

szerző: Bankmonitor
2017-06-19

Még az alacsony kamatok világában is számos befektetési lehetőség közül válogathatsz, viszont az elérhető hozam attól függ, hogy milyen időre tudod nélkülözni a pénzt és mekkora kockázatot vállalsz. Azt mindenképpen számításba kell venned, hogy elmúltak már azok az idők, mikor kockázatmentesen is kétszámjegyű hozamot érhettél el. Jelenleg a 3-4%-os hozamért cserébe is 3-5 évre kell elköteleződnöd, ennél többet csak egy rizikósabb befektetési alaptól várhatsz el.

Tartsuk be az ajánlott befektetési időtávot!

A lakosság a rövid lejáratú befektetéseket részesíti leginkább előnyben, ami a pár hónaptól legfeljebb egy évig terjedő lekötési lehetőségeket foglalja magában. Vagyis elvárás, hogy ne kelljen hosszú távon nélkülözni a pénzt és kellőképp biztonságos is legyen a befektetés.

Pár éve még a bankbetét tölthette be a legnépszerűbb rövidtávú megtakarítás szerepét, azonban jelenleg egy-két kiugró ajánlattól eltekintve azok a betétek kerültek többségbe, ahol a kamat a fél százalékot sem éri el. Ezenkívül a bankbetét helyettesítőjeként számon tartott pénzpiaci alapoknál is leszűkültek a lehetőségeid, gyakorlatilag 0% közelében van a várható hozam, de alaptól függően még negatív tartományba is zuhanhat.

Ha rövidtávon a bankbetéthez hasonló befektetést keresel, akkor egyértelműen a lakossági állampapírok jöhetnek szóba. Itt a lekötéshez nem kell külön feltételeket teljesítened (például új bankok kívüli forrás elhelyezése), viszont az egy éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegy is 2%-os hozammal kecsegtet. Ráadásul, ha a Magyar Államkincstárnál vásárolsz állampapírt, a számlavezetési díj sem terhel, amivel jelentős összeget spórolhatsz meg.

Ugyanakkor, ha 2%-nál többre vágysz, nem tudsz mást tenni, mint egy hosszabb futamidejű befektetés mellett elköteleződni, illetve nagyobb kockázatot vállalni. Két éves időtávon már a bankbetétek is átlagosan 1,65%-os hozammal kecsegtetnek, ugyanakkor a Kétéves Állampapírral 2,5%-ot is elérhetsz. Ha ennél is magasabbra teszed a mércét, akkor is több befektetési lehetőség akad, viszont érdemes jól megfontolni a döntést, hogy elviselhető kockázatot vegyél a nyakadba.

Jelenleg az ingatlanlázzal összefüggésben az ingatlanalapok örvendenek nagy népszerűségnek. Viszont, arra figyelj, hogy egy ingatlanalap is jelentős kockázatot hordozhat magában, így nem érdemes rövid időtávú befektetésként tekinteni rá. Úgy számolhatsz, hogy legalább 3 évig érdemes tartanod az ingatlanalapot, de a múltból kiindulva a 3 éves átlagos hozam is mindösszesen 3%-os volt.

Ezt a szintet egy kockázatmentes befektetéssel is gond nélkül megütheted, ugyanis a 3 és 5 éves prémium állampapír rendre 3,55 és 3,8%-os hozammal vásárolható meg. Ráadásul az infláció alakulását lekövető értékpapírról van szó, ami azt jelenti, hogy az emelkedő inflációnak köszönhetően magasabb hozamot érhetsz el a közeljövőben (a reálhozamod pedig fix 1,75-2%).

Az abszolút hozamú alapok magasabb, akár 5-6%-os várható hozammal is kecsegtetnek, viszont ezért viszonylag nagy kockázatot is be kell vállalnod, így nem ajánlott 3-5 évnél kevesebb időre beszállni egy alapba.

Keress rá a legjobb befektetési alapokra a következő kalkulátor segítségével!

Így úszd meg adómentesen a befektetést!

Olyan időkben mikor az alacsony kamatok miatt minden forint számít, az adózási kedvezmények is fontos szemponttá válnak. Jelenleg az összes lakossági megtakarítási terméknél 15%-os sarcot számítanak fel az elért kamatjövedelemre illetve hozamra, amit azonban könnyen megúszhatsz.

Ha a nagyobb hozam miatt már úgyis a hosszabb futamidejű befektetésekben gondolkodsz, mindenképp érdemes megismerned a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) működését. Amennyiben ilyen számlára helyezed a befektetést 3 év után a 15%-os kamatadó helyett 10%-ot kell megfizetned, viszont, ha az 5. év végét is kivárod, teljesen adómentesen veheted fel a pénzt.

A TBSZ futamidejéhez jól passzol a prémium államkötvény, de gond nélkül megteheted azt is, hogy valamilyen befektetési alapot vásárolsz a számlára.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
2 Hozzászólás
 1. Kübler János

  Szerintem meg aki itt ma befektet Magyarországon az nincs tisztába dolgokkal. Tehát a következtetés, hogy ha biztonságban akarod tudni a pénzed akkor vidd Ausztriába vagy Németországba vagy valamelyik benelux államba.

 2. km

  minden szava igaz. És semmi értelme reklámozni a bef.alapok múltbeli teljesítményét hozamként…

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény
2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

Blogajánló
 • alapblog A gazdag Szingapúr

  Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.