Betöltés

Leleplezzük a lakástakarékot: mégis hogy lesz a 30-ból 8%?

szerző: Bankmonitor
2017-10-25

A 30%-os állami támogatásnak köszönhetően közkedvelt megtakarítási formának számít a lakástakarék, ugyanakkor még egy ilyen széleskörűen ismert konstrukcióval kapcsolatban is felmerülnek kérdések. Tipikusan ilyen, hogy miért van az, hogy a futamidőtől függően a lakástakarék hozama nem 30%-ra jön ki, hanem csak 12 vagy 4%-ra. Egyáltalán mitől függ ez a hozam, hogy számolják ki, továbbá melyik lehet a legkedvezőbb lakástakarék jelenleg?

Így számolják ki a lakástakarék hozamát

Ma nem tudnánk még egy, a lakástakarékhoz hasonló megtakarítási formát említeni, ahol teljesen kockázatmentesen ilyen magas (akár 12%-os) hozamra is szert tehetsz. Ráadásul a lakástakarék egyszerűen működő megtakarítás is: minimum négy évig fizetsz egy adott havi összeget és arra fixen megkapod a 30%-os állami támogatást (maximum évi 72 ezer forintot). Tapasztalatunk szerint mégis van egy olyan vetülete a konstrukciónak, ami sokakat összezavar, ez pedig a hozamszámítás logikája. Vagyis akár egy kalkulátort, vagy hirdetményt nézegetve miért láthatod azt, hogy a 30%-os támogatásból csak 5-12%-os hozam lesz? Vajon „hova tűnik” a maradék hozam?

A válasz mindösszesen az állami támogatás logikájában és egy technikai részletben, az EBKM (egységes betéti kamatmutató) számításában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy összehasonlítsd az egyes lakástakarékokat.

Azt érdemes tudnod, hogy az állami támogatást minden évben az aktuális befizetéseid után írják jóvá, függetlenül attól, hogy már mennyi pénz van az egyenlegeden. Például 20 ezer forintos befizetésnél éves szinten 240 ezer forintot fizetsz, és erre kapod meg a 30%-os támogatást, vagyis 72 ezer forintot. Viszont ez azt jelenti, hogy hiába fizettél be a negyedik év végéig 960 ezer forintot, akkor is csak az évi 240 ezres befizetésre jár a 72 ezer forint, és nem a teljes egyenlegre. Vagyis a dolog nyitja a viszonyítási alap, mégpedig az, hogy fix összegű támogatást évről-évre növekvő befizetéshez mérünk.

Márpedig ha ezt az EBKM számítási logikájára fordítjuk le, az azt jelenti, hogy az éves szinten elért hozam nem lehet 30%, hanem annál csak kevesebb. Ráadásul minél inkább elnyújtod a futamidőt, az elérhető hozam is annál kisebb lesz. Ezért célszerű minél rövidebb lakástakarékot kötni, ha a lehető legnagyobb hozamra hajtasz. Egy 4 éves lakástakarékkal például még 11,37%-ot is elérhetsz, míg egy 10 évesnél már a legkedvezőbb esetben is csak 4,92%-ot.

Erre figyelj, ha lakástakarékot választasz

Célszerű azt is figyelembe venned, hogy az azonos futamidejű lakástakarékok között sem mindegy hogyan döntesz, ugyanis lehetnek lényeges eltérések. A következőkre mind érdemes külön figyelned:

 • megtakarítási idő hossza (például egyik esetben 45 hónap, másik esetben 48 hónap)
 • betéti kamat (jellemzően évi 0,1% és 1% között változik)
 • számlanyitási díj (ez lehet akciósan 0 Ft is)
 • számlanyitási díj akció feltételei (például vegyél igénybe egy meghatározott terméket, ne legyen elmaradásod)
 • összegyűjthető pénz összege
 • felvehető lakáskölcsön kondíciói

Ha a feltétel nélkül igénybe vehető lakástakarékok között nézelődünk, jelenleg két ajánlatot is találunk, amelynél kiemelkedő a hozam.

Egyrészről ott van az Erste lakástakarék ajánlata, ahol a Bankmonitor egyedi kedvezménye keretében a számlanyitás kedvezményes, sőt a 20 ezer forintos szerződéseknél teljesen ingyenes (a számlanyitási díjat egy 20 ezer forintos Erzsébet-utalvány formájában visszatérítjük).

Ugyanakkor aktuálisan érdemes megemlíteni a Fundamenta akcióját is, amely az első megtakarítási évben 9%-os kamatbónuszt biztosít, amit a Bankmonitor egy 5 ezer forintos Erzsébet utalvánnyal is megfejel (akár 17 ezer forintos pénzügyi előny is elérhető).

Keress rá a legjobb lakástakarékra a következő kalkulátorral!

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
10 Hozzászólás
 1. Csaba Szikora

  Attól még jó befektetés.

 2. hakunamatata

  Miért hazudnak folyton mindenhol? Miért nem lehet azt írni, hogy igenis, 11 % körüli a lakástakarék kamata, és nem 30 %!!!???

 3. H.Péter

  Mert a 11% körüli is hazugság lenne.
  A cikk jól leírja, hogy több dologtól is függ, hogy mennyi az annyi.
  Én sehol nem láttam leírva, hogy 30%.
  Aki meg nem tud olvasni vagy nem érti az ne csodálkozzon ha nem úgy van ahogy Ő gondolja.

 4. Lentvorszki József

  Tisztelt Cím!
  Arra kérnék információt,hogy mi történik akkor ha valakinek már van LTP-je és a Társasház fel akar venni pl.szigetelésre szintén LTP-t?
  Köszönöm.
  Üdv.

 5. Varga Mihályné

  Tiszteletteljes kérdésem, melyben eligazítást szeretnék kérni:
  2018. január 31.-ével telik le a 4 évre, 20000,-Ft/hó-ra kötött Erste Lakástakarékom. Megváltozott élethelyzetem miatt szükséges lenne már most a meglévő hitel végtörlesztéséhez, a készpénzem mellé felhasználni, mert csak így rendelkeznék a szükséges összeggel. Információm szerint a kifizetés ideje a lejárat után három hónap, mely ugyan a felmondási időre is vonatkozik, ez esetben 2018. január vége lenne.. Van-e arra mód, hogy most hozzájussak a megtakarítás összegéhez? Ha igen, ez milyen hátránnyal jár számomra forintban kifejezve?
  szíves válaszukat email címemre várom. Üdvözlettel Varga Mihályné

 6. Zsuzsa

  Ez év márciusában kötöttem Lakástakarékot az AB-Aegonnál (5 éves + lakåsbiztosítás-így nem fizettem számlanyitási díjat). Viszont nem voltam elég körültekintő. Illetve hagytam, hogy egy régi üzletkötő ismerősöm rábeszéljen. A Fundamenta sokkal jobb kondíciókat kínál a kamatok tekintetében, s a majdani THM-nál is. Most úgy gondolom, hogy érdemes lenne kiszállni és 4 éves Fundamentára váltani. A kérdés persze, hogy követelheti-e az AB a számlanyitãsi díjat akkor is, ha rendesen fizettem a biztosītást, s a havi 20.000 Ft-ot is.
  Segítségüket előre is köszönöm!

 7. Éva

  Szerintem azt senki nem gondolta, gondolhatta komolyan, hogy az évente befizetett összeg, ami után már megkapta a 30%-os állami támogatást, majd összeadódik a következő évi befizetéssel, és másodszor, majd harmadszor stb..az előzőekben befizetett összegek után is újra kapja a 30%-ot. Nekem is van lakástakarékom, és a minden évben befizetett összeg után jár a 30%, és mellette valamennyi kis kamat is. Akkor lenne a felvetés reális, ha ugyanilyen banki megtakarítással nagyobb kamatot kapna valaki. Kétlem, hogy bármelyik bank adna nagyobb kamatot, de még annyit sem, mint a lakástakarék…

 8. zsebibabácska

  “A Fundamenta Kamatbónusz Akciójával most egy évig 9% extra kamatot adunk megtakarításaira!
  EBKM állami támogatással 11,28%, állami támogatás nélkül -0,31%.”
  -szóval szerintem csak eltartjuk őket állami pénzzel egy forintot nem tesznek a megtakarításhoz, sőt mínuszba viszik a befizetett összeget. Egyszerűbb volna Államkötvényt vetetni a néppel, és arra adójóváírás adni.

 9. marti

  2017 május 31 én lejárt azLTP ém Irasban fel mondtam .Még 2 honapot leemeltek a számlámról Felhívni képtelenség őket.Van úgy hogy 10percig központ zenélését hallgatom Erre sem időm sem pénzem de meg mindig nem utalták át a megtakarítást!!!!!!!!

 10. Eszter

  Érdeklődnék, mint társasházi közös képviselő, hogy a jelenleg érvényben lévő költségek mik a 4 LTP-nél (számlanyitás, számlavezetési és egyéb díjak figyelembe vételével), hozamok elmúlt években hogyan alakultak, hitelkamatok s egyéb hitel költségek mik merülnek fel? Van-e összehasonlító táblázatuk erre vonatkozóan, mely megkönnyítheti egy Társasház döntését a választáskor.
  Válaszukat és esetleg a táblázatot, mint piacot ismerő és nyomon követő cégtől, email címemre köszönettel várom.
  Üdvözlettel,

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!
2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen
2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló
 • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

  Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.