Betöltés
loading

Lényeges tudnivalók a lakáshitelről vállalkozóknak!

Rengetegen dolgoznak hazánkban valamilyen saját vállalkozás keretében, és számukra is épp olyan égető kérdés a lakáshitel felvétele, mint másnak. Ugyanakkor KATA-s vagy EVA-s jövedelemmel speciálisabb helyzetben érezhetik magukat, hiszen a bankoknál másra számíthatnak, mint egy alkalmazotti jövedelem esetében. Megmutatjuk mire kell figyelni, ha vállalkozói jövedelemmel adnád a fejed hitelfelvételre!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Régóta él a mondás, hogy Magyarország a vállalkozók országa, ami nem vétetlen, hiszen az egyéni vállalkozások száma a 450 ezret is eléri. Az elmúlt években a kedvező feltételeknek köszönhetően meredeken emelkedett a KATA-t választók száma, de az EVA-sok is szép számmal képviseltetik magukat. Már csak ezért sem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez a széles kör milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt, miután korábban a hitelfelvételi lehetőségeket általános esetben már áttekintettük.

Szerencsére ma a bankok zöme már nyitott a vállalkozó hitelfelvevőkre is, ugyanakkor az alkalmazotti jövedelemhez képest némileg eltérő elvárásokkal, amit figyelembe kell venni a hiteligénylés során.

Lakáshitel igénylése vállalkozói jövedelemmel

Gyakorlatilag, ami vállalkozóként alapvetően meghatározza a lehetőségeket, hogy a bank legalább egy teljes lezárt vállalkozói évet vár el (ez a minimum). Ugyanakkor az már bankfüggő, hogy ez egy lezárt adóévre, vagy éppen a hiteligényléstől számított egy éves működési múltra vonatkozik-e. Persze minden eset egyedi, hiszen a tevékenység szüneteltetése, adózási forma váltása is jelentősen átrajzolja a lehetőségeket.

Természetesen nagyon lényeges pont a jövedelmed típusa is. A banknak vállalkozóként a NAV jövedelemigazolást szükséges benyújtanod, hiszen ez ad pontos képet arról, hogy mekkora volt az adózott jövedelmed. Ami minden banknál igaz, hogy a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeget igazolnod szükséges, hogy reális eséllyel indulj a hitelfelvételnél. Természetesen a hiteligénynél a NAV nullás igazolásra és adott esetben a magánszemélyre vonatkozó adóbevallásra is szükséges lehet.

Akár alkalmazotti, akár vállalkozói jövedelemről van szó, a szabályok egyértelműen lefektetik, hogy a nettó jövedelem teljes egészében nem vehető figyelembe a hitelnél (jövedelemarányos-törlesztőrészlet mutató). A JTM-re vonatkozó szabályozás alapján a jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre (400 ezer forint fölött 60%), viszont a bankok gyakorlatában óvatossági okokból a 30-40%-os arány a jellemző. Például egy 200 ezer forintos nettó mellett, nagyjából 60-80 ezer lehet a havi törlesztő.

KATA

Amennyiben KATA-s vállalkozó vagy, a NAV jövedelemigazolása a mérvadó, ami a bevételed 60%-át veszi figyelembe (társas vállalkozás esetén a tulajdoni hányadnak megfelelő résszel számolva). Ergo, amennyiben éves szinten 6 millió forint a bevételed, ebből a NAV 3,6 millió forintot igazol jövedelemként.

A KATA bevételi értékhatára jelenleg évi 12 millió forint, igen ám, de az alanyi áfamentesség elérése 8 millió forint bevételig biztosított. Amennyiben a 8 millió forintot vesszük alapul, ebből igazolt jövedelemként 4,8 millió forint vehető figyelembe a bank által (8 millió 60%-a). Ugyanakkor a JTM szabályok miatt ennek a 40%-ával szükséges számolni. Ez alapján a havi nettó jövedelem 400 ezer forintra jön ki, a hiteltörlesztésre pedig legfeljebb 160 ezer forint fordítható.

EVA

Az EVA-s adózók esetében a NAV által igazolt bevétel adóval csökkentett mértéke a mérvadó a bank számára. Ezt a jövedelmet azonban a gyakorlat alapján nem minden pénzintézet fogadja el teljes egészében. Van, amelyik még ennek a 40, 60 vagy éppen 80%-át veszi alapul, esetleg csak egyedi elbírálás alatt fogadja el az EVA-s jövedelmet. Ráadásul a JTM korlátok ez esetben is életbe lépnek, így az igazolható jövedelem 40%-ával számolhatsz a havi hiteltörlesztés tekintetében.

Osztalék

A bankok akár még az osztalékból származó jövedelmet is elfogadhatják önálló jövedelemként, de ezt általában 2 évre visszamenőleg igazolni kell a NAV jövedelemigazolással alátámasztva. Ugyanakkor van olyan bank, amelyik önállóan nem veszi figyelembe az osztalékból származó jövedelmet, tehát alkalmazotti vagy valamilyen vállalkozói jövedelmet kell mellé felmutatni.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy milyen lakáshitelre számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Blogajánló