Betöltés

Lényeges tudnivalók a lakáshitelről vállalkozóknak!

szerző: Bankmonitor
2018-02-08

Rengetegen dolgoznak hazánkban valamilyen saját vállalkozás keretében, és számukra is épp olyan égető kérdés a lakáshitel felvétele, mint másnak. Ugyanakkor KATA-s vagy EVA-s jövedelemmel speciálisabb helyzetben érezhetik magukat, hiszen a bankoknál másra számíthatnak, mint egy alkalmazotti jövedelem esetében. Megmutatjuk mire kell figyelni, ha vállalkozói jövedelemmel adnád a fejed hitelfelvételre!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Régóta él a mondás, hogy Magyarország a vállalkozók országa, ami nem vétetlen, hiszen az egyéni vállalkozások száma a 450 ezret is eléri. Az elmúlt években a kedvező feltételeknek köszönhetően meredeken emelkedett a KATA-t választók száma, de az EVA-sok is szép számmal képviseltetik magukat. Már csak ezért sem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ez a széles kör milyen feltételekkel kaphat lakáshitelt, miután korábban a hitelfelvételi lehetőségeket általános esetben már áttekintettük.

Szerencsére ma a bankok zöme már nyitott a vállalkozó hitelfelvevőkre is, ugyanakkor az alkalmazotti jövedelemhez képest némileg eltérő elvárásokkal, amit figyelembe kell venni a hiteligénylés során.

Lakáshitel igénylése vállalkozói jövedelemmel

Gyakorlatilag, ami vállalkozóként alapvetően meghatározza a lehetőségeket, hogy a bank legalább egy teljes lezárt vállalkozói évet vár el (ez a minimum). Ugyanakkor az már bankfüggő, hogy ez egy lezárt adóévre, vagy éppen a hiteligényléstől számított egy éves működési múltra vonatkozik-e. Persze minden eset egyedi, hiszen a tevékenység szüneteltetése, adózási forma váltása is jelentősen átrajzolja a lehetőségeket.

Természetesen nagyon lényeges pont a jövedelmed típusa is. A banknak vállalkozóként a NAV jövedelemigazolást szükséges benyújtanod, hiszen ez ad pontos képet arról, hogy mekkora volt az adózott jövedelmed. Ami minden banknál igaz, hogy a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeget igazolnod szükséges, hogy reális eséllyel indulj a hitelfelvételnél. Természetesen a hiteligénynél a NAV nullás igazolásra és adott esetben a magánszemélyre vonatkozó adóbevallásra is szükséges lehet.

Akár alkalmazotti, akár vállalkozói jövedelemről van szó, a szabályok egyértelműen lefektetik, hogy a nettó jövedelem teljes egészében nem vehető figyelembe a hitelnél (jövedelemarányos-törlesztőrészlet mutató). A JTM-re vonatkozó szabályozás alapján a jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre (400 ezer forint fölött 60%), viszont a bankok gyakorlatában óvatossági okokból a 30-40%-os arány a jellemző. Például egy 200 ezer forintos nettó mellett, nagyjából 60-80 ezer lehet a havi törlesztő.

KATA

Amennyiben KATA-s vállalkozó vagy, a NAV jövedelemigazolása a mérvadó, ami a bevételed 60%-át veszi figyelembe (társas vállalkozás esetén a tulajdoni hányadnak megfelelő résszel számolva). Ergo, amennyiben éves szinten 6 millió forint a bevételed, ebből a NAV 3,6 millió forintot igazol jövedelemként.

A KATA bevételi értékhatára jelenleg évi 12 millió forint, igen ám, de az alanyi áfamentesség elérése 8 millió forint bevételig biztosított. Amennyiben a 8 millió forintot vesszük alapul, ebből igazolt jövedelemként 4,8 millió forint vehető figyelembe a bank által (8 millió 60%-a). Ugyanakkor a JTM szabályok miatt ennek a 40%-ával szükséges számolni. Ez alapján a havi nettó jövedelem 400 ezer forintra jön ki, a hiteltörlesztésre pedig legfeljebb 160 ezer forint fordítható.

EVA

Az EVA-s adózók esetében a NAV által igazolt bevétel adóval csökkentett mértéke a mérvadó a bank számára. Ezt a jövedelmet azonban a gyakorlat alapján nem minden pénzintézet fogadja el teljes egészében. Van, amelyik még ennek a 40, 60 vagy éppen 80%-át veszi alapul, esetleg csak egyedi elbírálás alatt fogadja el az EVA-s jövedelmet. Ráadásul a JTM korlátok ez esetben is életbe lépnek, így az igazolható jövedelem 40%-ával számolhatsz a havi hiteltörlesztés tekintetében.

Osztalék

A bankok akár még az osztalékból származó jövedelmet is elfogadhatják önálló jövedelemként, de ezt általában 2 évre visszamenőleg igazolni kell a NAV jövedelemigazolással alátámasztva. Ugyanakkor van olyan bank, amelyik önállóan nem veszi figyelembe az osztalékból származó jövedelmet, tehát alkalmazotti vagy valamilyen vállalkozói jövedelmet kell mellé felmutatni.

Nézz utána kalkulátorunkkal, hogy milyen lakáshitelre számíthatsz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

 • alapblog

  Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt!

  A turizmus riasztó bővüléséről már többször volt szó, ebből, mint látható a régiónk sem marad ki. Azt talán meglepetés lehet, hogy ilyen magasan Prága vezeti... The post Bécs, Prága, Budapest? Helló turiszt! appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.