Betöltés

Létezik 10% feletti hozam közepes kockázat mellett!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-16

A vegyes alapok jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik közepes kockázat mellett fektetnének be. Megnéztük milyen hozamot látnál a befektetésed mellett, ha az év elején sikerült kiválasztani a legjobb vegyes alapot: 10,41%. Mindezt közepes kockázatvállalás mellett. Mutatjuk az idei év legjobban teljesítő vegyes alapjait!

Vegyes alapok

A vegyes alapok nem alkotnak teljesen egységes alapkategóriát, de mindegyikben közös, hogy részvényeket és kötvényeket is tartalmaznak különböző arányokban. Az élmezőny alapjainak jelentősen magasabb a teljesítményük az átlagos alapoknál: a legjobb tíz alap év eleje óta elért hozamainak átlaga 6,20%, szemben a teljes átlag 2,18%-ával (a legjobb alap 10,41%-ot hozott az év eleje óta). Ezért kiemelkedően fontos, hogy ne egy átalagos, hanem egy minőségi alapot válasszunk. Ehhez segítséget nyújtunk befektetési alap keresőnkkel:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A kategória királyai

Az év eleje óta a vegyes alapok legjobb teljesítményt elérő alapjai:

vegyes alapok hozamai

A kategóriakülönbségek

A vegyes alapok (ahogy a cikk elején említettük), nem alkotnak egységes kategóriát. Attól függően, hogy melyik milyen arányba tartalmaz részvényt és kötvényt 3 kategóriába sorolódnak (kockázat szerint növekvő sorrendben):

 1. óvatos: főként kötvényeket tartalmaznak, de megjelenhet bennük egy alacsony részvénykitettség is,
 2. kiegyensúlyozott: közel 50-50%os arányban tartalmaznak részvényt és kötvényt, de ezek az arányok időről-időre eltolódhatnak,
 3. dinamikus: főként részvényeket tartalmaznak, kevés kötvénnyel.

Az élmezőnyről néhány szó

Látható, hogy az élmezőnyből is kiemelkedik az első három alap. Jelentősen többet teljesítettek azoknál, amelyek leszorultak a dobogóról. A 10% feletti tartományba a kiegyensúlyozott vegyes alapok közül egyedül az OTP Paletta Alapjának sikerült bekerülnie. Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy a jó teljesítményét (részben) egy véletlennek köszönhette: tavaly decemberben épp egy negatív időszakot élt az alap, így egy mérsékelt árfolyamhoz mérhetjük most a teljesítményét.

Ugyanez történt az éve leje óta 9,59%-ot OTP Prémium Növekedési Alapjával is. Ráadásul ez az alap már a magasabb kockázati kategóriába tartozó, úgynevezett dinamikus vegyes alapok közé tartozik. Ám ez a hosszabb távú teljesítményén látszik is: 2 és a 3 éves teljesítménye is meghaladja a Palettáét.

A dobogó harmadik helyén a K&H Válogatott IV. Alap áll 9,09%-os év eleje óta elért teljesítménnyel. Viszont ennek az alapnak sokkal kiegyensúlyozottabb a teljesítménye az előbbieknél. 2 illetve 3 éves teljesítménye is 9% felett található.

Amik a dobogóról lecsúsztak

A legjobb 10 befektetési alap középmezőnyét 3 magyar alapkezelő alapjai adják: Concorde, OTP és az MKB, 4-6%-os teljesítménnyel:

Listánk 9. helyén pedig a Pioneer Nemzetközi Vegyes Alapok Alapja áll 3,63%-os teljesítményével, viszont múltbeli teljesítményén látszik, hogy ez inkább csak rövid távú visszaesés. Hosszútávú teljesítménye ennél jobb volt.

Az utolsó a listánkon az eddig gyengén teljesítő Raiffeisen Alapok Alapja, aminek az életében bőségesen találunk negatív időszakot, ám most a legjobbak között szerepel a 3,27%-os teljesítményével.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.