Betöltés

Leváltanád a lakáshiteled? Így ugrálhatsz közöttük!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-04

„Lakáshitelt vennék fel és személy szerint a kamatokat 3 évre rögzíteném. A kérdésem az lenne, hogy ha eltelik a három év, akkor van arra mód, hogy a kamatrögzítés idejét megváltoztassam. Például háromról öt évre?” Egy érdeklődő adta le ezt a kérdését, amit most az egyik szakértőnk megválaszol.

Indításként hadd tegyük tisztába a kamatperiódus fogalmát. Egy lakáshitelnél a kamatperiódus mutatja meg, hogy mennyi ideig lesz fix kamatozása a hitelnek. A példánál maradva a 3 éves kamatperiódus egyet jelent azzal, hogy 3 évig rögzített a hitel kamata. Utána persze változhat a hitel kamatozása, viszont azt csak a jegybank kamatváltoztatási mutatója alapján lehet megtenni.

A hagyományos (nem fogyasztóbarát) hitelek esetében az általános banki gyakorlat az, hogy a hitel futamideje alatt nem lehet a kamatperiódust megváltoztatni. Ha az induláskor a hároméves kamatrögzítés mellett tettük le a voksunk, akkor azt később sem változtathatjuk meg.

Egyetlen bank van ma Magyarországon, akinél van mód a kamatperiódus megváltoztatására a piaci hitelnél. Ez praktikusan azt jelenti, hogy ha letelik a példánál maradva a három év, akkor szerződésmódosítással ingyenesen változtathatunk a kamatperióduson. Természetesen a három év múlva megfigyelhető feltételek (például induló kamatozás) mellett.

A jó hír az, hogy a nagyobb bankoknál rendre elérhető fogyasztóbarát lakáshitelek viszont egytől egyig olyanok, amelyeknél megváltoztatható a kamatperiódus. Minősítést azok a hitelek szerezhetnek, melyek 3, 5, 10 vagy végig fix kamatozással bírnak, vagyis ezek közül válogathatunk majd mi is.

Igen ám, de csak akkor tudunk a hitelt nyújtó banknál a kamatperióduson változtatni, ha annak a banknak van másik kamatperiódusba illő terméke. Magyarul, azokat a bankokat érdemes ilyenkor keresni, melyeknek legalább két fogyasztóbarát hitelük is van. Jegyezzük meg, hogy a takarékszövetkezeteken kívül a 9 nagybank közül 3-ban csak egyfajta fogyasztóbarát hitelből választhatunk, vagyis ott átjárásra a kamatperiódusok között nincs lehetőség.

Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy a bank a kamatperiódus lejárata előtt legalább 90 nappal értesít bennünket a lehetőségekről. Ha meg akarnánk változtatni a kamatrögzítés időtartamát, akkor azt legkésőbb a lejárat előtt 30 nappal írásban kell a bank felé jelezni. A változtatást pedig ingyenes teszi meg a bank, kivéve, ha olyan költsége merül fel, ami a bank érdekkörén kívül esik.

Csatlakozz te is a több, mint 140 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsőként a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

Jelenleg legjobb tudomásunk szerint a kamatok 3-5 éven belül emelkedni fognak, vagyis magasabb induló kamattal tudunk majd eszerint váltani. Azt ne feledjük, hogy minél hosszabb kamatperiódus (vagyis a kamatrögzítés ideje), annál magasabb a kamat. Ez azért logikus, mert a bank egy fontos kockázatot levesz a vállunkról és ez „pénzbe” kerül.

Végkövetkeztetésünk az, hogy bizonyos esetekben (például minősített hitelnél) van lehetőség a kamatperiódus futamidőn belüli módosítására, de ez nem általános. Ha elfogadjuk, hogy nőni fognak néhány éven belül a kamatok, akkor érdemes lesz még most megragadni a lehetőséget, és a számunkra leginkább elfogadható, többéves kamatrögzítést választani. Végszükség esetén pedig egy kis mozgástér is maradhat számunkra.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.