Betöltés

Májustól könnyebben juthat céged növekedési hitelhez

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-23

A Magyar Nemzeti Bank tegnapi hivatalos közleményében a Növekedési Hitelprogram újabb módosításairól adott tájékoztatást. Az NHP-ra és az NHP+ -ra egyaránt érvényes változtatások ismét a kedvező kamatozású hitelhez jutás lehetőségeit bővítik.
Az új szabályok nyertesei egyrészt a nagy volumenű, időigényes beruházások, a rendelkezésre álló folyósítási határidő meghosszabbítása révén; másrészt a hitelképes, de közepes kockázatosságuk miatt a programból eddig kiszoruló kisebb vállalkozások, a kibővített banki marzsnak köszönhetően; valamint az építőipar, mivel új hitelcélként megjelent az üzleti célú lakóingatlan építési projektek finanszírozására is a programban. Mutatjuk a konkrétumokat!

1. A hosszabb beruházási igényű beruházások kivitelezése és finanszírozhatóságának támogatása érdekében az új szerződéseknél változatlan 2015 év végi szerződéskötési határidő mellett egyes hitelcélok esetén a kölcsönösszeg lehívására álló határidőt 1 évvel meghosszabbították. Az NHP+ által már lehetővé tett részletekben történő lehívások így 2016 év végéig is kitolódhatnak.

2. A mikro- és kisvállalkozások programban való részvételének támogatását erősíti tovább az NHP+ -on túl (melynek keretében a korábbi 10 millió forintban minimalizált igénybe vehető hitelösszeget 1 millió forintra vitték le) az a mostani lépés, melyben a 2,5%-ban maximalizált hitelköltségből kikerült az intézményi garancia díja (a 2,5%-os hitelköltségen felül szükséges mostantól megfizetniük a cégeknek). Ez ugyan kis mértékben emeli a finanszírozási költségeket, így azonban számos olyan mikro- és kis vállalkozás számára válik elérhetővé a program, akik hitelképességük ellenére kockázatosságuk miatt szorultak ki a programból.

3. Az építőipar élénkítéséhez járulhat hozzá, a programba új hitelcélként beemelt üzleti célú energiatakarékos megoldásokat alkalmazó („zöld”) lakóingatlanok építésének finanszírozása (pl. értékesítés, bérbeadás), mely a kereskedelmi ingatlanok piaca mellett, a lakóingatlanok piacának teljesítményében is fellendülést hozhat, ahogy azt már egy korábbi írásunkban részletesen végignéztük.

A Növekedési Hitelprogram új, részletes szabályainak megjelenése 2015. május elejére várható. Ha szeretnéd addig is áttekinteni, hogyan működik a növekedési hitel megszerzése a gyakorlatban, ajánljuk részletes leírásunkat, illetve alábbi formunkat, mellyel ellenőrizheted, hogy az alapvető növekedési hitel kritériumoknak megfelel-e céged:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az MNB most megtett lépésére nagy szükség volt már, hiszen a 2015. 1-3 havi hitelek szerződéses összege messze elmarad a tavalyi szerződések értéktől.

 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

  • alapblog

    Dollár le, arany fel

    Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.