Májustól visszatér az Erste Lakástakarék!

Májustól visszatér az Erste Lakástakarék!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-12 Frissítve: 2023-04-13
 

Jó hírt kaptak a lakáscélban gondolkodó, pénzügyileg tudatos megtakarítók: májustól újabb szereplővel bővül a lakástakarék-jellegű megtakarítások piaca.

A népszerű lakástakarék-pénztári megtakarításokra sokáig 30%-os állami támogatást lehetett igénybe venni, de ez a lehetőség 2018 őszén megszűnt. Idén azonban újraéledni látszik a lakástakarék-piac: az Erste is hamarosan elindítja a lakáscélú megtakarítását.

4 és 8 éves lakáscélú megtakarítás érkezik

Az Erste Bank sajtóközleményében foglaltak alapján 2023. májustól elérhető lesz az Erste Lakástakarék program, amely a lakáscélra megtakarítók számára jelenthet megfontolandó alternatívát. Az ügyfelek 4 és 8 éves futamidejű szerződések közül választhatnak majd, és akár 30% kamatprémiumot is kaphatnak a befizetéseikre. Ezzel az Erste a második bank, amelyik idén piacra dobja a hajdani lakástakarék-pénztárhoz hasonló megtakarítási konstrukcióját. A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja.

Hirdetés

Hirdetés

15% vagy 30% kamatprémium kapható a befizetésekre

A bank közlése szerint a 4 éves futamidejű szerződések esetében 15% kamatprémium jár a betétekre, míg a 8 éves típusnál 30% kamatprémiumot kapnak a megtakarítók. Ezen felül az Erste némi betéti kamatot is fizet majd, melynek mértéke egyelőre nem ismert, de feltehetően viszonylag alacsony lesz.

Fontos, hogy az alacsonyabb mértékű, 15%-os kamatprémium megszerzésének feltétele, hogy legalább 4 évig fusson a megtakarítás, azaz a szerződést 4 évnél korábban felmondó ügyfelek elesnek ettől a lehetőségtől. Ugyanakkor jó hír, hogy a 8 évnél korábban, de legalább 4 év elteltét követően felmondott szerződésekre is jár a 15% kamatprémium.

Havi 20-50 ezer forinttal indítható a megtakarítás

A rövidesen induló megtakarítási programban havi 20 ezer forint a minimálisan elvárt betétfizetés, a felső limit pedig havi 50 ezer forint lesz. Mégis lehet ennél több pénzt félretenni az Erste Lakástakarék keretein belül, ugyanis egy személy párhuzamosan több szerződést is elindíthat majd.

Ezekből az adatokból már kiszámítható a maximális kamatprémium mértéke. Egy 8 éves, havi 50 ezer forintos szerződés esetében összesen 4,8 millió forintot fizetnek be az ügyfelek a futamidő során, melyre 1,44 millió forint kamatprémium jár, nem számítva a betéti kamatokat. A 4 éves futamidejű konstrukció esetében lényegesen alacsonyabb lesz a megszerezhető maximális kamatprémium: havi 50 ezer forint befizetésével összesen 2,4 millió forint betét keletkezik, melyre 360 ezer forintnyi kamatprémium jár.

Akciósan elengedik a számlanyitási díjat

A lakástakarékok piacán bevett gyakorlatnak számít a számlanyitási díj alkalmazása. Nem lesz ez másként az Ersténél sem: alapesetben a szerződéses összeg 1%-át kell majd kifizetni a megtakarítás elindításakor. Egy akció keretein belül mégis mentesülni lehet ennek megfizetése alól, amennyiben az ügyfél teljesíti a szükséges feltételeket. Ez nagyon jó hír a megtakarítók számára, hiszen a számlanyitási díj elengedése számottevő mértékben javítja egy ilyen típusú megtakarítás hozamát. A bank közlése alapján az akcióban résztvevők ilyen módon akár 65-140 ezer forint plusz nyereséghez juthatnak.

Versenyképesnek tekinthető egy ilyen megtakarítás?

Az utóbbi hetekben egyre többeket foglalkoztat, hogy a jelenlegi környezetben versenyképesnek tekinthető-e a lakástakarék-kínálat. A Bankmonitor várakozása szerint az Erste konstrukciójának EBKM (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató) értéke maximum 5-7% között lehet majd, azaz gyakorlatilag ilyen éves hozamra tehetnek szert a megtakarítók. Ez rövid időtávon egyelőre elmarad a más típusú befektetésekkel (pl. állampapírokkal vagy egyes bankbetétekkel) elérhető hozamoktól. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a következő 8 évben miként fog alakulni a hozamkörnyezet. Elképzelhető, hogy 2031-ből visszatekintve kifejezetten előnyös döntésnek fog bizonyulni az, ha valaki 2023-ban 8 évre lefixálta az 5-7% közötti hozamot.

Kalkulálj
Lakásvásárlás előtt állsz? Semmiképp ne ugorj bele anélkül, hogy használtad volna a Bankmonitor kalkulátorát!
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés