Megcsúsztál a havi törlesztőkkel? Akkor jó lehetőség a tiszta lappal indulásra a hitelmoratórium!

Megcsúsztál a havi törlesztőkkel? Akkor jó lehetőség a tiszta lappal indulásra a hitelmoratórium!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-05-04 Frissítve: 2020-11-10
 

A Bankmonitor.hu szakértői szerint a moratórium remek lehetőség a hitelükkel csúszásban lévő adósoknak arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ismét tiszta lappal indulhassanak.

A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart, ezen időszak alatt nem kell megfizetned a hiteled törlesztőrészleteit. Az év végi határidő azonban nincs kőbe vésve, így ha a koronavírus miatti veszélyhelyzet tovább tartana, akkor a moratórium is meghosszabbodhat. A havi törlesztőrészlet mellett a hitelhez kapcsolódó díjak megfizetése alól is mentesülsz, azaz nem szükséges semmit fizetned az év végéig hiteled vagy hiteleid után. A hitelfedezeti biztosításokat illetően azonban már egyáltalán nem egyértelmű a helyzet, ezért érdemes ezzel kapcsolatban a bankodnál tájékozódnod. 

Fontos, hogy valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított kölcsönre (pl. lakáshitelszemélyi hitelBabaváró hitelautóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes a moratórium. A moratórium utomatikus, vagyis a felfüggesztést neked magadnak nem kell kérned a bankodtól. Ha nem szeretnél élni a hitelmoratóriummal, akkor a jogszabály erre is lehetőséget biztosít, ezt azonban jelezned kell a kölcsönt nyújtó pénzintézet felé.

Hirdetés

Hirdetés

A felmondott szerződésekre nincs moratórium

Lényeges megkötés ugyanakkor, hogy a fizetési halasztás kizárólag a még élő, vagyis NEM felmondott hitelszerződésekre vonatkozik, ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő Programhoz csatlakozott adósok bérleti díj -, vételárrészlet fizetési kötelezettsége év végig szüneteltethető.

Azok, akik csúszásban vannak a törlesztőikkel, ám a KHR adatbázisban rossz adósként még nem szerepelnek (vagyis nem volt március 18-án legalább minimálbér összegű 90 napos elmaradásuk) azonban beléphetnek a fizetési moratóriumba. Ők év végéig már biztosan nem kerülnek be rossz adósként a KHR adatbázisba, a 90 napos határidőbe a moratórium időszaka pedig nem számít bele. Vagyis, ha valakinek március 18-án 60 napja minimálbért meghaladó késedelme volt, akkor december 31-et követően még 30 napja lesz azt rendezni, ha nem akar bekerülni a rossz adósok közé.

Egy friss MNB ajánlás pontosan rögzíti, hogy a bankoknak milyen formában kell tájékoztatniuk azokat a késedelemben lévőket, akik már legalább 60 napja csúsznak a törlesztéssel, ám a KHR-ben még nem szerepelnek.

  • Június 30-ig levelet kell részükre küldeni.
  • Ebben tájékoztatniuk kell az adósokat, hogy a moratórium idején a késedelem napszáma nem változik. (Az előző, 30 napos késedelemről szóló levélben foglalt határidők  nem érvényesek.)
  • Mekkora a március 19-én fennálló késedelmes tartozás összege és napszáma.
  • Amennyiben a fizetési moratórium végéig nem rendezi valaki az elmaradását, akkor mikor jár le a 90 nap, vagyis mikor kerül be a KHR adatbázisba rossz adósként.

Bankmonitor tipp: Amennyiben megcsúsztál hiteled vagy hiteleid havi törlesztőjével, ám az elmaradás alapján még nem kerültél be a KHR adatbázisba, akkor érdemes belépned a hitelmoratóriumba, majd a lehetőségeidhez képest rendezni az elmaradásaidat. Ezzel elérheted, hogy a moratórium végeztével ismét tiszta lappal indulhass, a közben összegyűlt kamatot pedig a bank majd egyenlő arányban szétosztja a moratórium utáni törlesztőid között.

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés