loading

Megcsúsztál a havi törlesztőkkel? Akkor jó lehetőség a tiszta lappal indulásra a hitelmoratórium!

A Bankmonitor.hu szakértői szerint a moratórium remek lehetőség a hitelükkel csúszásban lévő adósoknak arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ismét tiszta lappal indulhassanak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart, ezen időszak alatt nem kell megfizetned a hiteled törlesztőrészleteit. Az év végi határidő azonban nincs kőbe vésve, így ha a koronavírus miatti veszélyhelyzet tovább tartana, akkor a moratórium is meghosszabbodhat. A havi törlesztőrészlet mellett a hitelhez kapcsolódó díjak megfizetése alól is mentesülsz, azaz nem szükséges semmit fizetned az év végéig hiteled vagy hiteleid után. A hitelfedezeti biztosításokat illetően azonban már egyáltalán nem egyértelmű a helyzet, ezért érdemes ezzel kapcsolatban a bankodnál tájékozódnod. 

Fontos, hogy valamennyi 2020. március 18-ig kifolyósított kölcsönre (pl. lakáshitelszemélyi hitelBabaváró hitelautóhitel, áruhitel, csok-hitel) érvényes a moratórium. A moratórium utomatikus, vagyis a felfüggesztést neked magadnak nem kell kérned a bankodtól. Ha nem szeretnél élni a hitelmoratóriummal, akkor a jogszabály erre is lehetőséget biztosít, ezt azonban jelezned kell a kölcsönt nyújtó pénzintézet felé.

A felmondott szerződésekre nincs moratórium

Lényeges megkötés ugyanakkor, hogy a fizetési halasztás kizárólag a még élő, vagyis NEM felmondott hitelszerződésekre vonatkozik, ugyanakkor a Nemzeti Eszközkezelő Programhoz csatlakozott adósok bérleti díj -, vételárrészlet fizetési kötelezettsége év végig szüneteltethető.

Azok, akik csúszásban vannak a törlesztőikkel, ám a KHR adatbázisban rossz adósként még nem szerepelnek (vagyis nem volt március 18-án legalább minimálbér összegű 90 napos elmaradásuk) azonban beléphetnek a fizetési moratóriumba. Ők év végéig már biztosan nem kerülnek be rossz adósként a KHR adatbázisba, a 90 napos határidőbe a moratórium időszaka pedig nem számít bele. Vagyis, ha valakinek március 18-án 60 napja minimálbért meghaladó késedelme volt, akkor december 31-et követően még 30 napja lesz azt rendezni, ha nem akar bekerülni a rossz adósok közé.

Egy friss MNB ajánlás pontosan rögzíti, hogy a bankoknak milyen formában kell tájékoztatniuk azokat a késedelemben lévőket, akik már legalább 60 napja csúsznak a törlesztéssel, ám a KHR-ben még nem szerepelnek.

 • Június 30-ig levelet kell részükre küldeni.
 • Ebben tájékoztatniuk kell az adósokat, hogy a moratórium idején a késedelem napszáma nem változik. (Az előző, 30 napos késedelemről szóló levélben foglalt határidők  nem érvényesek.)
 • Mekkora a március 19-én fennálló késedelmes tartozás összege és napszáma.
 • Amennyiben a fizetési moratórium végéig nem rendezi valaki az elmaradását, akkor mikor jár le a 90 nap, vagyis mikor kerül be a KHR adatbázisba rossz adósként.

Bankmonitor tipp: Amennyiben megcsúsztál hiteled vagy hiteleid havi törlesztőjével, ám az elmaradás alapján még nem kerültél be a KHR adatbázisba, akkor érdemes belépned a hitelmoratóriumba, majd a lehetőségeidhez képest rendezni az elmaradásaidat. Ezzel elérheted, hogy a moratórium végeztével ismét tiszta lappal indulhass, a közben összegyűlt kamatot pedig a bank majd egyenlő arányban szétosztja a moratórium utáni törlesztőid között.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Józan ésszel nehéz felfogni, milyen álomhatárhoz közelít a Microsoft

  A technológiai órás piaci kapitalizációja hamarosan elérheti a 2 billió (2 ezer milliárd) dollárt. Ezzel ők lennének a második amerikai cég, amelynek sikerült ezt elérni a történelem folyamán. A koronavírus a Microsoftnak is jót tett. 2020-ban 60 százalékkal nőtt a részvényeik ára, amit idén még megfejeltek egy 17 százalékos növekedéssel. Nemrégiben egy nap alatt 1 egész százalékot emelkedett az árfolyam,...