Gyűlnek a viharfelhők a magyar hitelesek felett! Mit tehet az, aki nem tud rendben törleszteni?

Gyűlnek a viharfelhők a magyar hitelesek felett! Mit tehet az, aki nem tud rendben törleszteni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-22 Frissítve: 2023-06-27
 

Vihar előtti csend honol a magyar hitelpiacon, legalábbis erre utal, hogy miközben rekord kevés adós szerepel negatív státusszal a KHR rendszerben, 2023. első félévében jelentősen megnőtt a problémás hitelszerződések száma. Amennyiben a negatív trend folytatódik, akkor ez idővel a KHR adatbázisban is látszani fog, ami a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződések számának megugrását is eredményezheti. A Bankmonitor szakértő szerint ezért a fizetési gondokkal küzdő adósoknak mindenképpen célszerű időben lépniük, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

A statisztikákákból elsőre úgy tűnhet, hogy a magas infláció (2023. májusban 21,5 százalék volt) ellenére az emberek rendben törlesztik a hiteleiket, legalábbis történelmi mélységben van azok száma, akik az aktuális minimálbért (154 280 Ft) elérő összeggel 90 napon túli késedelemben vannak. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 2022. végén 680 ezer ilyen hátralékos hitelszerződést tartottak nyilván, ami idén tavaszra 660 ezerre mérséklődött. Hogy mennyire alacsony jelenleg ez a szám, azt jól mutatja, hogy 2018-ban még 1,5 millió honfitársunk szerepelt negatív státusszal a KHR adatbázisban, vagyis a számuk mostanra megfeleződött.

Hirdetés

Hirdetés

Elfedi a valóságot a kamatstop

A Bankmonitor szakértői szerint a remek statisztikában persze nagy szerepe van a 2023. december végéig meghosszabbított kamatstopnak is, ami az ötéves, vagy ennél rövidebb kamatperiódusú hitelek kamatát fagyasztotta be egy korábbi, alacsonyabb szinten, meggátolva a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését. (Azon ötéves kölcsönökre vonatkozik csak a kamatstop, amelyek kamatfordulója 2021. november 1. és 2023. december 31. között volt vagy lesz, hiszen ezek árazódnak csak át.)

A kamatstop jelenleg azt jelenti, hogy például a 3 és 12 havi BUBOR-hoz kötött hitelek esetében a referenciakamat az aktuális (június 19.) 16,53 és 14,23 százalék helyett a 2021. október 27-én érvényes 2,02, illetve 2,40 százalék, ennyi volt ugyanis a BUBOR 2021. október közepén. (A hitelkamat a referenciakamat és a kamatprémium összege.) Ez a havi fizetni valót illetően azt jelenti, hogy például egy 3 havi BUBOR-hoz kötött, 5 millió forint fennálló tartozású hitelnek, ahol 10 év van hátra a futamidőből, a bank pedig 2,5 százalék kamatfelárral számol, a havi törlesztője a jelenlegi 52 ezer forint helyett, körülbelül 95 ezer forint volna kamatstop nélkül. Ez alapján bátran kijelenthető, hogy a kamatstop komoly segítséget jelent, és amennyiben nem volna, biztosan jelentősen nőne a nem szerződés szerint törlesztők száma.

Gyűlnek a viharfelhők

Ugyanakkor a meglehetősen pozitív KHR statisztikák leginkább a vihar előtti csendet jelzik, legalábbis erre utalnak a Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) által frissen publikált adatok. (A BISZ működteti az 1994. óta létező hitelinformációs adatbázist, amiből a pénzintézetek tájékozódhatnak az adósok más bankoknál fennálló tartozásairól, illetve az esetleges mulasztásokról is.)

A problémás hitelek alakulása

A BISZ úgynevezett lakossági Krízis Mutatója pedig 2023. első negyedévében 160 százalékon állt – a 2019-es év bázis, vagyis a 100 százalék –. ami a múlt év végén még 108 százalék volt, vagyis jelentősen nőtt a mulasztások és a fizetési problémák száma. A BISZ mindezt főleg az életviteli költségek jelentős megemelkedésével magyarázza, hiszen az ügyfelek kénytelenek priorizálni, ennek során pedig a hiteleket helyezik a sor végére. A problémás ügyletek több, mint fele egyébként fedezetlen hitel, például személyi kölcsön, autó- vagy áruhitel.

Mit tegyen, aki nem tud időben törleszteni?

A Bankmonitor szakértői szerint a már jelentkező fizetési problémák miatt a jövőben a negatív KHR státusszal rendelkezők száma is jelentősen emelkedhet, ők azok, akik a minimálbér összegét elérő tartozást görgetnek maguk előtt 90 napot meghaladóan. Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy az adósok idejében lépjenek, igyekezzenek elkerülni azt, hogy negatív státuszt kapjanak a KHR adatbázisban, ez ugyanis nullára redukálja a hitelképességüket.

Rendkívül fontos, hogy kommunikáljanak a bankjukkal. A legrosszabb stratégia az, ha homokba dugják a fejüket és megpróbálnak elbújni a bank, később pedig a követelésbehajtó és a végrehajtó cég munkatársai elől: nem reagálnak az SMS-ekre, a telefonhívásokra és a fizetési felszólító levelekre, de személyesen sem lehet őket elérni. Még jobb, ha ők maguk lépnek, és jelzik a problémát a pénzintézet felé, mégpedig írásban, amiben megindokolják a fizetési nehézség okát is. Azért fontos a kommunikáció és az őszinteség, mert így a bank is segítőkészebben áll majd hozzá az ügyükhöz.

Váratlan munkanélküliség, betegség, esetleg haláleset kapcsán előfordulhat, hogy előre látható, hamarosan nem lesz miből kifizetni a havi törlesztőket. Ilyenkor ugyancsak legjobb előre jelezni a dolgot, még mielőtt egyáltalán megcsúszna valaki a fizetéssel.

Pénzügyi problémák esetén mindenképpen célszerű családi költségvetést készíteni, amiben minden fontos bevételnek és kiadásnak szerepelnie kell. Ebből azonnal kiderülnek a felesleges, esetleg lehúzható kiadások, de az is számszerűsíthető, hogy pontosan mekkora összeg hiányzik a családi költségvetésből. Ez utóbbi azért is lényeges, mert a pénzintézet felé jelezni kell majd, hogy az adós milyen havi törlesztőt lesz képes vállalni a jövőben, hiszen ez alapvetően meghatározza a szóba jöhető megoldási lehetőségeket.

Számba kell venni azt is, hogy ki segíthet! Ilyen helyzetben azt is érdemes számba venni, hogy a családban és a baráti körben kiknek a segítségére lehet számítani. Ezt célszerű minél hamarabb megtenni, hogy kiderüljön, milyen forrásokra számíthat az adós az átmeneti időszakban.

Előfordulhat, hogy valaki a teljes hiteltörlesztőt nem tudja fizetni, ebben az esetben törlesszen annyit, amennyit csak tud. Ez két dolog miatt is nagyon fontos. Egyrészt lassabban kezd felhalmozódni a tartozás, másrészt így talán elkerülhető, hogy  valaki bekerüljön rossza adósként a KHR adatbázisba. Ide ugyanis a 90 napnál régebbi, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozást felhalmozó adósok kerülnek fel, vagyis ha részlegesen törlesztünk, lassabban érjük el a minimálbér szintjét.

Azért kell megpróbálni elkerülni a KHR listára kerülést, mert az azon lévők gyakorlatilag nem hitelképesek, így utána már nem jöhet szóba megoldásként például a hitelkiváltás. Pedig ezzel esetleg olyan mértékben csökkenthető a havi törlesztő, amit már képes kifizetni a megszorult adós is.

Segíthet a hitelfedezeti biztosítás

Egészségkárosodás, haláleset, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén segíthet a hitelfedezeti biztosítás, a kérdés csak az, hogy ezek közül mi szerepel a biztosítási szerződésünkben. Munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén maghatározott ideig a bank fizeti a hiteltörlesztőket, ám többnyire néhány hónap után indul csak el a szolgáltatás, az előtte lévő időszak önrésznek számít. Fontos, hogy a hitelfedezeti biztosítások díja általában – a benne foglalt szolgáltatásoktól függően – a havi törlesztők összegének 3-6 százaléka, vagyis mindenképpen plusz költséget jelent.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Hitelfedezetre kínálunk megoldást!
év
Ft
Bankmonitor
Az igényelt biztonság díja
éves szerződés esetén
havi díjtól
Beállításaid alapján ilyen kondiciókkal
érhető el a biztosítási védelem
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés