Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő

Megfejtettük, mikor lesz a bónusz állampapír nyerő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-20 Frissítve: 2021-06-20
 

A fejünkben sokszor kérdésként vetődik fel, hogy a lakossági állampapírok közül hosszabb távra a bónusz vagy a prémium fantázianevűt érdemes választanunk. Utóbbi rendszerint jobb volt az utóbbi években, de a jövőben mindkét állampapírral jól járhatunk. Megmutatjuk, miért lehet jó nekünk a bónusz állampapír. Cikkünkben ezt a kérdést vizsgáltuk.

Az elmúlt hónapok slágerterméke a prémium magyar állampapír volt. Ennek oka abban rejlik, hogy a legmagasabb kamatot ez a papír fizeti ki. De mi van akkor, ha a jövőben más állampapír utolérheti a prémium csodás kamatait? Például mi lesz a szebb napokat látott bónusszal? A kamatozásban van a fő eltérés, egyebekben nincs, legyen szó akár idő előtti eladásról, költségekről vagy adózásról.

Ha a prémium magyar állampapírokat nézzük, akkor a 3 éves kötvény az előző évi átlagos infláció felett 1,1%-os, míg az 5 éves 1,4% kamatprémiumot fizet, ami erre az évre 3,5% és 3,8%-os kamatot jelent. Feltehetjük a kérdést, hogy a bónusz miért nem annyira keresett, mint prémium társa. Ennek oka a kamatozásban keresendő.

Többségünk legfeljebb pár évre fektet be, de a futamidőt tekintve 4, 6 és 10 éves bónusz állampapírok léteznek, ami elég hosszú időtáv. Ha nincs mellé vonzó kamat, nem vállaljuk be. A bónusz állampapírok a futamidőket növekvő sorrendbe rendezve a bázis felett 2,25%, 2,75% és 3,00% többletkamatot fizetnek, a kamatozás erre az évre rendre évi 2,27%, 2,77% és 3,02%. Ha mellétesszük a prémium állampapírt, akkor a fenti kamatok a 3,5%-hoz és a 3,8%-hoz képest nagyon alulmaradnak. A különbség futamidőtől függően évi 0,48% és 1,53% között mozog. Ahogy a prémiumnál, itt is a fő bizonytalanságot a kamatbázis jelenti, ott az infláció, itt az 1 éves diszkontkincstárjegy hozam. A prémium kamatbázisa mindig az előző évből indul ki, míg a bónuszé idei adat, ami alapján a bónusz frissebb adatok alapján állapítja meg a kamatot.

A bázisnak tekinthető, 2 hetente megtartott, 12 havi diszkontkincstárjegy aukciók hozama (a kamatfordulók előtti utolsó 4 aukció átlaghozama, azaz az utolsó 2 hónap) ugyanis nagyban attól függ, hogy mekkora a kereslet, hányan vesznek a papírból (most az MNB az, aki miatt a hazai kereskedelmi bankok sok diszkontkincstárjegyet vesznek). Azért is foglalkozunk a hozammal, mert a kamatbázis megindult felfelé.

A diszkontkincstárjegy aukciók hozama fél éve elérte a mindenkori minimumát, majd 2018 első felében a kincstárjegyek hozama egyre magasabbra kúszott. A jövőben a hozamok további emelkedésére számítunk.

További fontos tény, hogy az infláció megemelkedése, a forint gyengülése és a nemzetközi hozamemelkedés következtében, és a jegybanki alapkamat is emelhet. A jelenleg 0,9%-on álló irányadó kamathoz különben is hosszabb távon igazodhat a diszkont kincstárjegyek hozama, ami a bónusz állampapírok vonzerejét növelheti.

Hasonlítsuk össze a fenti lehetőségeket! Futamidő és kamatozás tekintetében a prémium 3 évesét a bónusz 4 évesével, valamint a prémium 5 évesét a bónusz 4 és 6 évesével érdemes összevetnünk.

Először vegyük az első példát! A prémium 3 évese az infláció további emelkedésével (MNB előrejelzés alapján 3-3,1%) a következő években 4,1-4,2% kamatot is fizethet. Ezzel szemben a bónusz 4 évese akkor lehetne versenyképes, ha a 12 havi diszkontkincstárjegy hozamok 2% közelébe kúsznának fel.

Nézzük a második példát! A prémium 5 évesének kamata a következő években 4,4-4,5%-ra nőhet. A 6 éves bónusz pedig akkor lehetne versenyképes, ha az aukciós hozamok szintje elérné az 1,75%-ot. A 2,75%-os kamatprémium már a bónusz esetében is biztosíthatná az évi 4,5%-os kamatot.

A hosszabb futamidejű, 10 éves bónusz állampapírt vizsgálva azt láthatjuk, hogy a kamatozása a 3%-os kamatprémiuma miatt a következő években már akkor is vonzó lehet, ha az aukciós hozamok elérik az 1,5%-ot, mivel a papír így már évi 4,5%-os kamatot biztosítana. A 12 havi hozam jelenleg 0,52%, így kevesebb, mint egy százalékpontos hozamemelkedés is elegendő lenne ahhoz, hogy a 10 éves bónusz állampapír vonzó célponttá váljon.

Érdemes levonnunk a konklúziót, hogy várakozásaink szerint a hozamok emelkedése miatt a bónusz állampapír egyre vonzóbbá válhat. Elsősorban a báziskamat emelkedése és a hosszabb futamidővel járó magasabb kamatprémium hosszú távon meghozhatja gyümölcsét. Azt azért lássuk, ahhoz, hogy a prémiumot utolérjék, legalább 1-2 százalékpontos emelkedés még szükségeltetik. Döntésünket ennek fényében hozzuk meg, és ne írjuk le azonnal a bónusz állampapírt!

Hirdetés
Hirdetés