Meghalt a király, éljen a király! – állampapírok

Meghalt a király, éljen a király! – állampapírok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-01 Frissítve: 2021-06-18
 

Pénteken lehetett utoljára vásárolni a Bónusz Magyar Államkötvény 2020-ban lejáró (2020/O) sorozatát, amely az első évre 5,64%-os kamatot kínált. Az új sorozat (2020/P) ugyanazokkal a kondíciókkal már csak 4,89%-ot hoz. Pontosan annyit, amennyit a 2018-ban lejáró 2018/O. Rövidebb futamidőre ugyanaz a kamat? Akkor inkább azt kell választani! Pedig nem feltétlenül. Nézzük meg mi áll a látszólagos kamatcsökkenés mögött!

Bónusz Magyar Államkötvényről röviden

A papír életre hívásának az oka az volt, hogy a korábbi inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) az infláció csökkenésével már nem kínált megfelelően magas hozamot. A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) az indulás óta ugyanahhoz a két lejárati évhez kapcsolható: a 2018-ban és a 2020-ban lejáró sorozat vásárolható. Kamatszámításban sem történt változás: a rövidebbik futamidő esetén a rövid futamidejű állampapírok (DKJ) felett kínál 1,75%pont kamatfelárat, míg a hosszabbik futamidő esetén ez a bónusz 2,5%pont.

Korábbi hosszú papír

A múlt hét végéig a lakossági állampapírok közül az egyik sztár papír volt a hosszabb futamidejű, 2020-ban lejáró 2020/N és 2020/O. Népszerűségüket az 5,64%-os kamatnak köszönhetik, ami a már említett kamatszámítás szerint a rövid állampapírok hozamához képest 2,5%pontból adódik. Ebből könnyed fejszámolással kiszámolható, hogy a kamatbázis mértéke (a DKJ-k átlagos hozama) 3,14% volt.

Az új hosszú papír

2020/P névre hallgató sorozatnál nem változott sem a kamatszámítás, sem a kamatfelár. Továbbra is a rövid állampapírok hozamszintje fölött ad 2,5%pont bónuszt. Ami változott az a kamatbázis aktuális értéke. A korábbi 3,14% helyett már csak 2,39%-os volt a rövid állampapírok átlaghozama.

Jelenlegi rövid papír

2018/O kódnevű rövid Bónusz Magyar Államkötvény szintén 4,89%-ot kínál az első kamatperiódusra. Azt gondolhatnánk, ha ugyanakkora a kamat, akkor inkább válasszuk a rövidebbet! Pedig nem ez a helyes megközelítés. Nézzünk egy picit a kamatok mögé! A rövid papír kamatozása szintén a rövid állampapírokhoz kötött, azokat 1,75%ponttal haladja meg (A rövid állampapírok átlaghozama 3,14% volt.) Ez azt jelenti, hogy a két papír hozama mindössze az eltérő időszakok eltérő kamatbázisai miatt egyeznek meg. Várhatóan a jelenlegi rövid futamidejű papír hozamszintje is csökkenni fog.

Bónusz Magyar Állampapírok kamatozás az első kamatperiódusban

Hirdetés
Hirdetés