Megindult Magyarországon is a kamatemelés! Hogyan hat majd a pénzügyeinkre?

Megindult Magyarországon is a kamatemelés! Hogyan hat majd a pénzügyeinkre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-26 Frissítve: 2019-04-02
 

2011 után most először hajtott végre kamatemelést az MNB. Egyelőre csupán egy óvatos elmozdulásról van szó, az egynapos (bankok számára elérhető) betéti kamatot emelte meg 0,1 százalékponttal a jegybank, a köztudatban alapkamatként értelmezett 0,9%-os kamatmérték nem változott. Milyen jelentőséggel bír mindez a hiteleink és megtakarításaink szempontjából? Mi várható a 0,9%-os alapkamat jövőjét illetően?

A 0,1%pontos kamatemelés a bankok által elhelyezett betétekre vonatkozik. Fontos kiemelni, hogy még az emelést követően is mindössze -0,05 % az egy napos betéti kamat. Nem tévedés: negatív érték.

Mégis milyen jelentősége van mindennek?

  • Az MNB több, mint 7 év után emelt először kamatot. A jegybank már korábban jelezte, hogy az infláció elérte azt a szintet, ahol a kamatok kiigazítása megkezdődhet.
  • Minden jegybank számára fontos, hogy lehetőség szerint el tudja kerülni a nagy mértékű kamatemeléseket (ezzel ugyanis elkerüli, hogy a gazdaság szereplői hirtelen és kapkodó döntéseket hozzanak). A mai kamatemelés is inkább jelzés értéke miatt fontos.
  • Vélhetően az MNB mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a 0,9%-os alapkamat szép lassan, időben minél elnyújtottabban emelkedjen majd.
  • Jól érzékelhetően mind a lakosság, mind a vállalati hitelfelvevők vonatkozásában az MNB azon célja, hogy mindenki a hosszú távon fix kamatozású hiteleket válassza. A meglévő hitelek esetében pedig szorgalmazza a változó kamatozás hosszú távú kamatozásra váltását.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos tudnivalók hitelfelvevőknek

  • A lakáshitelek kamatozása jellemzően három kamatszinthez kötődhet:
    1. BUBOR (változó kamatozású hitelek)
    2. állampapír hozamok
    3. BIRS (a hosszú távon rögzített kamatozású lakáshitelek)
  • Az alapkamat (0,9%) a BUBOR szempontjából fontosabb. Igaz ugyanakkor, hogy már a BUBOR is nagyon rég eltávolodott az alapkamattól. Ma például a 3 hónapos BUBOR értéke 0,13%, azaz sokkal alacsonyabb, mint az alapkamat.
  • A BUBOR az elmúlt napokban nem emelkedett, vélhetően a mai bejelentés hatására minimális növekmény bekövetkezik egy héten belül.
  • Az 5, 10 és még hosszabb időre fixált kamatozású (kamatperiódusú) lakáshitelek esetében meghatározó állampapíroknál és a BIRS-nél sem látható érdemi elmozdulás az idei évben, sőt inkább csökkenés volt megfigyelhető. A mai MNB döntés hatására első lépésben várhatóan a csökkenő trend vált át stagnálásba.

Hosszabb távon azonban a kilátások egyértelműek: mind a BUBOR, mind az állampapír hozamok és a BIRS emelkedni fog. Ma csupán egy kérdés nyitott: az emelkedés mértéke és időzítése. Erre azonban még a jósok sem tudnak válaszolni, hiszen itt már a nemzetközi folyamatok is nagy mértékben meghatározóak lesznek.

Mit tehetnek a jelenlegi lakáshitellel rendelkezők és az új hitelt felvenni szándékozók?

Az újonnan hitelt felvevők számára egyértelmű, hogy hosszú távon rögzített kamatozást érdemes választani. Személyi kölcsönöknél a bankok 90%-a csak ilyen konstrukciót kínál (azért érdemes biztosra menni és nem belenyúlni a maradék 10%-ba). A lakáshitelek esetében pedig bármennyire is többe kerül a 10 éves kamatrögzítés (kamatperiódus), sokkal inkább ezt érdemes választani.

10 millió Ft lakáshitel felvételénél (20 éves futamidőre, átlagos jövedelem mellett) a következőkkel érdemes számolni:

  • változó kamatozású hitel (akár rövid távon emelkedő kamat és törlesztőrészlet): 2,5%-os kamat és 53 000 Ft/hó havi induló törlesztés
  • 10 évig fix kamatozású konstrukció: 4,3%-os kamat 62 200 Ft/hó (első 10 évben fix) törlesztőrészlet

A meglévő hitellel rendelkezőknek még most a kamatemelkedési trend kezdetén érdemes megvizsgálni a korábban aláírt szerződést és ha változó kamatozást tartalmaz, akkor egy fix kamatozású konstrukcióra lecserélni. Kifejezetten rossz taktika megvárni az érdemi kamatemelkedést, mert akkor már a rögzített kamatozású hitelek is drágábbak lesznek. Meglévő hiteleddel kapcsolatos lehetőségeket a Bankmonitor.hu egyedülálló hitelkiváltás kalkulátorával számszerűsítheted!

Hogyan hat a kamatemelkedés a változó kamatozású hitelekre?

Mint az alábbi ábránkon látható: minél hosszabb (hátralévő) futamidejű a hitelszerződésünk, annál nagyobb mértékben hat a havi törlesztőnkre a kamatemelkedés.

 

 

Mi várhat a megtakarításainkra?

A lakossági állampapírok kamata idén már 0,5%ponttal emelkedett, így hirtelen elmozdulásra nem számítunk. A bankbetétek esetében az MNB mai lépése még kevés lesz érdemi emelkedéshez.

Bankmonitor tippek

Amennyiben változó kamatozású hiteled biztonságosabbra cserélését fontolgatod, akkor nézd meg a lehetőségeidet a Hitelkiváltás Kalkulátorral.

Keresd meg a legkedvezőbb lakáshitelt részletes Lakáshitel Kalkulátorunkkal, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés