Betöltés
loading

Megjelentek a részletszabályok a fizetési moratóriumról

2020.03.24-én este kormányrendelet jelent meg a hitel moratórium részletszabályairól. Nagyon sok kérdésre válasz született, mely megerősíti Nagy Márton, a jegybank alelnökének mai nyilatkozatában elhangzott kijelentéseket. Vegyük sorra a rendelet megállapításait.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban számos kérdésre eddig még nem kaptunk választ, azonban a  2020.03.24-én kihirdetésre került kormányrendelet részletesen kifejtette a fizetési haladékkal kapcsolatos szabályokat. Rengeteg részletre fényderült a jogszabályból, vegyük sorra a jogszabály megállapításait:

1. A hitel moratórium idejére járó kamatot utólag rendezni kell, de az a szüneteltetést követően nem adódhat hozzá a tartozáshoz

A hitel moratórium idejére esedékes kamatot utólag meg kell fizetni, az nem kerül elengedésre. Ugyanakkor az nem tőkésíthető, nem növeli meg az eredeti tartozás összegét. Miért fontos ez a döntés, és akkor hogyan kell megfizetni ezt a kamatot?

2. A fizetési haladék idejére felszámított kamatot a hitel futamideje alatt egyenlő részletekben kell megfizetni  

A kamatot tehát utólag a moratóriumot követően szükséges megfizetni, ugyanakkor arra kamat nem számítható fel. A rendelet alapján egyenlő részletekben, a hitel futamideje alatt szedheti be a bank az esedékes törlesztőket.

3. Nem emelkedhet a hitel törlesztőrészlete a moratóriumot követően

Ez csak az eredeti futamidő meghosszabbítása esetén lehetséges. Ugyanakkor a korábbi szabályok alapján a futamidő csak a moratórium idejével növekedett volna. A részletszabályok alapján azonban a futamidő akár a moratórium idejét meghaladó mértékben is meghosszabbodhat annak érdekében, hogy az adós teljes havi fizetési kötelezettsége ne emelkedjen a szüneteltetést követően.

4. A díjakra azonos szabályok érvényesek, mint a kamatra

A moratórium alatt esedékes díjakra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a hitelkamatra. Vagyis utólag a bankok beszedhetik a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben. Ugyanakkor a díjak sem növelhetik  a fennálló tartozást, vagyis nem számolhat fel kamatot egyik pénzintézet sem utánuk.

5. A Babaváró hitelnél  a hitel moratórium ideje alatt a kezességvállalási díj elengedésre kerül

A gyermekvállalás elősegítését támogató Babaváró hitelnél további kedvezményeket kaphatnak a moratórium ideje alatt az adósok. Ugyanis törlesztés szüneteltetésének időtartalmára esedékes kezességvállalási díj elengedésre kerül, ez akár 37 500 forint tényleges pénzügyi előnyt is jelenthet. A Babaváró hitel induláskor kamatmentes 5 éven át, ezért ha a futamidőt a moratórium idejével – várhatóan 9 hónappal – kitoljuk, akkor mind a havi törlesztőrészlet, mind a teljes visszafizetés összege változatlan szinten maradna. Viszont a futamidő megnövekedne a fizetési haladék idejével.

A Babaváró hitelt szabályozó rendelet alapján a kölcsön futamideje maximum 20 év lehetne – melybe nem számít bele a gyermekszületés miatti szüneteltetés -, ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi rendkívüli helyzet miatt elrendelt 9 hónapos futamidő kitolással nem szűnne meg a Babaváró hitelszerződés.

6. A részletszabályok kibővítik a moratórium érvényességét

A hitelmoratórium érvényes a lakossági és vállalati hitelek mellett például a befektetési alapok kölcsöneire is. A rendelet így fogalmaz:

“adósnak minősülnek a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti pénzügyi vállalkozások és a kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XVI. törvény szerinti befektetési alapok is.”

A hitel-, kölcsön- és lízingszerződések mellett a hitelmoratórium kiterjed a garanciaszerződésekre és garanciavállaló nyilatkozatokra is. Valamint a Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő személyek vételárrészlet-fizetési és bérletidíj-fizetési kötelezettségeire is érvényes lenne a szüneteltetés.

A magáncsőd hatálya alá tartozó adósok fizetési kötelezettségeit sem kellene átmenetileg megfizetni, sőt a munkáltatói kölcsönökre is kiterjed a fizetési haladék.

A kormányrendelet teljes mértékben összhangban áll Nagy Márton, a jegybank alelnökének keddi tájékoztatásával. A Bankmonitor szakértői pedig már kiszámolták, hogy a várható szabályok hogyan érintik egy lakáshitel, vagy egy személyi kölcsön fizetési kötelezettségeit.

Ugyanakkor arról nem tudtunk meg többet, hogy a moratórium hogyan működne egy hitelkeret – folyószámlahitel, hitelkártya, vállalati hitelkeretek – esetében.

Minden friss információ egy helyen a fizetési moratóriumról: Hitel moratórium Kisokos 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Fiatal gyerekes család első hiteligénylése

Hasznos lakáshiteles információk a múlt hétről

Nem egyszerű most lakáshitelt felvenni, viszont aki sikerrel jár, az még mindig nagyon olcsón juthat kölcsönhöz a bankoktól. A héten többek között megvizsgáltuk, mennyiért lehet jelenleg lakáshitelhez jutni, félni kell-e...

ingatlanbefektetés

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt...

Blogajánló
  • alapblog Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár?

    Az alapelvünk, hogy alapvetően abban a devizanemben érdemes tartani a megtakarításaink jelentősebb részét, amelyik devizanemben a későbbiekben a kiadásaink felmerülnek (a megtakarítás célja függvényében). Így... The post Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Forint, euró vagy dollár? appeared first on alapblog.