Meglepetést is hozott a várt rendelet: bővült a családtámogatási rendszer

Meglepetést is hozott a várt rendelet: bővült a családtámogatási rendszer
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-28 Frissítve: 2022-12-29
 

Hosszú várakozás után, de megjelent az egyes családtámogatásokról szóló kormányrendelet a mai Magyar Közlönyben. Ez a Babaváró hitel és az otthonteremtési kedvezmények igénylésének meghosszabbítása mellett egy új elemet is tartalmazott: az szja-mentességen túl januártól a 30 év alatti gyermeket vállaló nők diákhitel-tartozását is elengedik.

A mai Magyar Közlönyben megjelent 595/2022. (XII. 28.) számú egyes családpolitikai intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló jogszabály egybecseng a korábban bejelentettekkel: 2024. december 31-éig meghosszabbították a Babaváró hitel és az áfa-visszaigénylésének lehetőségét, valamint ugyanezen időpontig maradnak az otthonteremtési támogatások is.

Mindezek mellett új elemmel is bővült ugyanakkor a családtámogatási rendszer. A hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendeletet is kiegészítette a jogszabály az alábbiak szerint:

Ha a  30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a  felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a  gyermektámogatás iránti kérelmét – a  Diákhitel szervezet által e  célra rendszeresített nyomtatványon  – a  gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az  örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a  Diákhitel szervezethez.

Magyarán a 30 év alatti gyermeket vállaló nők a korábban már ismertté vált szja-elegedés mellett diákhitelük elengedésére is számíthatnak a jövő évtől.

A diákhitelt-tartozást eddig azon édesanyáknál  engedték el, akik legalább két gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe. Két gyermek vállalása esetén az aktuális tartozás felét, három gyermek után a teljes tartozást érintette a kedvezmény.

Hirdetés
Hirdetés