Betöltés

Megmutatjuk, hogyan szabotálja a hitel a nyugdíjunkat

szerző: Singer Zoltán
2018-07-27

Nagyobb kiadásaink finanszírozásához rendszerint hitelre van szükségünk, azonban előfordul, hogy meggondolatlanul eladósodunk. Ez azért is kulcskérdés, mert a nyugdíjban szűkölködhetünk a túlzott eladósodottság miatt. A Marketwatchon találtunk egy cikket arról, hogy miként tudjuk a katasztrófát elkerülni. A cikk végi 6 pontot mindenképpen szívleljük meg.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy 2017-es amerikai tanulmány szerint a baby boomerként (itthon a Ratkó-gyerekek) az 1950-es évek első felében születettek hatalmas adósságot halmoztak fel, elsősorban jelzáloghitelek formájában. Az X generáció tagjai (1961 és 1981 között születettek) pedig az előző generáció nyomdokain haladva még több hitellel élnek együtt.

A szakértők egyetértenek abban, hogy fiatalon könnyen eladósodunk, és jövedelmünk is gyorsan nő (elég időnk van törleszteni), miközben a karrierünkre összpontosítunk. Idősebb korunkban, a nyugdíjhoz közeledve egyre több adósságunkat fizetjük vissza, megszabadulunk kötelezettségeinktől, és már tartozások nélkül szeretnénk élni. Ez az elmélet, de a gyakorlatban túl sok hitel nyomja a vállunkat.

Hitel mellett nagyon nehéz nyugdíjra takarékoskodni

Elkölthető jövedelmünk a törlesztő-részletekkel csökken, így természetesen kevesebbet tudunk megtakarítani a jövőbeli kiadásokra. Ilyen körülmények közt nyugdíjcélú megtakarításunk egyre fontosabbá válik. Itthon több ilyen megtakarítási forma is van: ÖNYP, NYESZ, nyugdíjbiztosítás.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem segített, hogy a 2008-as világgazdasági válság után sajnos sokan felhasználták nyugdíjra félretett pénzük egy részét a hiteleik törlesztésére. A többség nem tehetett mást, hiszen az volt a tét, hogy házuk/lakásuk megmarad-e.

A kényszerű lépés következményei lesújtóak, az amerikai példából kiindulva, a nyugdíjszámlánkon 50%-kal több pénz gyűlik össze nyugdíjba vonulásunkig, ha sosem veszünk ki pénzt belőle. Fordított összefüggésben a harmadával kevesebb.

6 tipp, hogy hatékonyan megbirkózzunk az adósságunkkal:

 • Készítsünk leltárt az adósságainkról, részletezve a különböző számlákat, tartozást, kamatozást és fizetési feltételeket! Tegyük a felsorolás elejére azt a hitelünket, amelyiket a legkorábban szeretnénk kifizetni (például amelyiknek legmagasabb a kamata)!
 • Hozzunk létre pénzügyi tervet, ami a hiteleink kifizetésének ütemezését tartalmazza, ami mellett megtakarítani is tudunk a jövőre! Csináljunk egy mérleget az eszközeink és a forrásaink listájáról (elsősorban azokról, melyek pénzt hoznak nekünk, vagy pénzt visznek el)!
 • Az időben törlesztett hiteleink segítségével kitűnő hitelminősítést kaphatunk. Ha nem eszerint cselekszünk, a hiteleink a jövőben drágábban juthatunk csak hitelhez, vagy akár meg is tagadhatják tőlünk!
 • Ha nehézségeink adódnak, akkor más törlesztési ütemezést kell kérnünk a hitelezőtől. Ha nem tudjuk magunktól tartani az ütemtervet, még a nehézségek megvárása előtt, minél hamarabb keressük meg a hitelezőket! Tájékoztassuk őket a fejleményekről!
 • Úgy vonuljunk nyugdíjba, hogy legalább jelzáloghitel tartozásunk ne legyen! Nyugdíjazásunk előtt fizessük vissza a hiteleinket! Ha jelzáloghitelünk mellett szeretnénk nyugdíjba vonulni, akkor alaposan győződjünk meg róla, hogy nyugdíjunk mellett biztosan nem lesz anyagi nehézségünk!
 • Ha szükséges, vegyük igénybe pénzügyi tanácsadó segítségét! Egy profi szakembertől személyre szóló tanácsokat és javaslatokat kaphatunk.

Az előrelátó, óvatos tervezés mindig legyen fontos számunkra! Csak annyi hitelünk legyen, amennyit kényelmesen tudunk törleszteni! Arra is érdemes figyelnünk, hogy adósságainkat várhatóan könnyebben tudjuk törleszteni, ameddig a munkaerőpiacon vagyunk, mint nyugdíjas korunkban. Tartozásainkat rendezzük mihamarabb, legyen szó jelzáloghitelről, diákhitelről, személyi kölcsönről, folyószámlahitelről, hitelkártya tartozásról.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi lakáshitelt vehetek fel 2018 októberétől?

2018. 09. 19.

Az MNB megváltoztatta a lakáshitelekre vonatkozó szabályozást. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a jelenlegi kamatok mellett, különböző havi jövedelmeknél mekkora lakáshitelt lehet felvenni októbertől. Mi változik? Korábban lakáshitel felvétele esetén az...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.