Betöltés
loading

Megmutatjuk, hogyan szabotálja a hitel a nyugdíjunkat

Nagyobb kiadásaink finanszírozásához rendszerint hitelre van szükségünk, azonban előfordul, hogy meggondolatlanul eladósodunk. Ez azért is kulcskérdés, mert a nyugdíjban szűkölködhetünk a túlzott eladósodottság miatt. A Marketwatchon találtunk egy cikket arról, hogy miként tudjuk a katasztrófát elkerülni. A cikk végi 6 pontot mindenképpen szívleljük meg.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy 2017-es amerikai tanulmány szerint a baby boomerként (itthon a Ratkó-gyerekek) az 1950-es évek első felében születettek hatalmas adósságot halmoztak fel, elsősorban jelzáloghitelek formájában. Az X generáció tagjai (1961 és 1981 között születettek) pedig az előző generáció nyomdokain haladva még több hitellel élnek együtt.

A szakértők egyetértenek abban, hogy fiatalon könnyen eladósodunk, és jövedelmünk is gyorsan nő (elég időnk van törleszteni), miközben a karrierünkre összpontosítunk. Idősebb korunkban, a nyugdíjhoz közeledve egyre több adósságunkat fizetjük vissza, megszabadulunk kötelezettségeinktől, és már tartozások nélkül szeretnénk élni. Ez az elmélet, de a gyakorlatban túl sok hitel nyomja a vállunkat.

Hitel mellett nagyon nehéz nyugdíjra takarékoskodni

Elkölthető jövedelmünk a törlesztőrészletekkel csökken, így természetesen kevesebbet tudunk megtakarítani a jövőbeli kiadásokra. Ilyen körülmények közt nyugdíjcélú megtakarításunk egyre fontosabbá válik. Itthon több ilyen megtakarítási forma is van: ÖNYP, NYESZ, nyugdíjbiztosítás.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Nem segített, hogy a 2008-as világgazdasági válság után sajnos sokan felhasználták nyugdíjra félretett pénzük egy részét a hiteleik törlesztésére. A többség nem tehetett mást, hiszen az volt a tét, hogy házuk/lakásuk megmarad-e.

A kényszerű lépés következményei lesújtóak, az amerikai példából kiindulva, a nyugdíjszámlánkon 50%-kal több pénz gyűlik össze nyugdíjba vonulásunkig, ha sosem veszünk ki pénzt belőle. Fordított összefüggésben a harmadával kevesebb.

6 tipp, hogy hatékonyan megbirkózzunk az adósságunkkal:

 • Készítsünk leltárt az adósságainkról, részletezve a különböző számlákat, tartozást, kamatozást és fizetési feltételeket! Tegyük a felsorolás elejére azt a hitelünket, amelyiket a legkorábban szeretnénk kifizetni (például amelyiknek legmagasabb a kamata)!
 • Hozzunk létre pénzügyi tervet, ami a hiteleink kifizetésének ütemezését tartalmazza, ami mellett megtakarítani is tudunk a jövőre! Csináljunk egy mérleget az eszközeink és a forrásaink listájáról (elsősorban azokról, melyek pénzt hoznak nekünk, vagy pénzt visznek el)!
 • Az időben törlesztett hiteleink segítségével kitűnő hitelminősítést kaphatunk. Ha nem eszerint cselekszünk, a hiteleink a jövőben drágábban juthatunk csak hitelhez, vagy akár meg is tagadhatják tőlünk!
 • Ha nehézségeink adódnak, akkor más törlesztési ütemezést kell kérnünk a hitelezőtől. Ha nem tudjuk magunktól tartani az ütemtervet, még a nehézségek megvárása előtt, minél hamarabb keressük meg a hitelezőket! Tájékoztassuk őket a fejleményekről!
 • Úgy vonuljunk nyugdíjba, hogy legalább jelzáloghitel tartozásunk ne legyen! Nyugdíjazásunk előtt fizessük vissza a hiteleinket! Ha jelzáloghitelünk mellett szeretnénk nyugdíjba vonulni, akkor alaposan győződjünk meg róla, hogy nyugdíjunk mellett biztosan nem lesz anyagi nehézségünk!
 • Ha szükséges, vegyük igénybe pénzügyi tanácsadó segítségét! Egy profi szakembertől személyre szóló tanácsokat és javaslatokat kaphatunk.

Az előrelátó, óvatos tervezés mindig legyen fontos számunkra! Csak annyi hitelünk legyen, amennyit kényelmesen tudunk törleszteni! Arra is érdemes figyelnünk, hogy adósságainkat várhatóan könnyebben tudjuk törleszteni, ameddig a munkaerőpiacon vagyunk, mint nyugdíjas korunkban. Tartozásainkat rendezzük mihamarabb, legyen szó jelzáloghitelről, diákhitelről, személyi kölcsönről, folyószámlahitelről, hitelkártya tartozásról.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
 • alapblog Globalizált termelés

  A “fogyasszunk csak helyit” romantikus mozgalma nem hogy nem menti meg a földet, de a hatékonyság, mint fő szempont, kizárásával az élelmiszertermelésből, csak nagyobb földterület... The post Globalizált termelés appeared first on alapblog.