Betöltés

Megújultak a lakossági állampapírok – Egyelőre megnyugodhatunk

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-06

Óriási az érdeklődés az állampapírok iránt, ezért is fontos arról néha tájékozódni, hogy mennyire változtak meg a kamatkondíciói a különböző kötvényeknek. A gyűjtésünkben most ennek jártunk utána, és mint kiderült, a legtöbb esetben csak a kamatbázis változása okozott eltérést. Így elmondhatjuk, hogy egyelőre nem szigorított az államkincstár a feltételeken. De ez még nem zárja ki, hogy idővel mégiscsak szigorítsanak, ami egyértelműen alacsonyabb kamatfizetést jelent.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

A közelmúltban már beszámoltunk arról, hogy az állampapíroknál elkezdődött a papírok átárazása. Az első nagyobb lélegzetvételű változtatás a prémium állampapírnál volt megfigyelhető. Érdekes módon az új papírok értékesítése úgy kezdődött meg, hogy az első kamatperiódusban ugyanakkora kamatot fizetnek, mint a korábbi kifutó sorozat (3,55-3,8%).

Viszont a későbbiekben az infláció feletti kamatprémium lecsökken. A 3 éves állampapírnál 0,15%-kal 1,1%-ra a kamatprémium, míg az 5 éves állampapírnál a csökkenés mértéke 0,1%, vagyis az új kamatfelár 1,4%. Még ezzel együtt is vonzó lehetőséggel kecsegtet a prémium állampapír, de megmutatta az új irányt. Ergo nem elképzelhetetlen a további kamatcsökkentés a kamatfeláron keresztül.

Elsőre úgy tűnne, hogy a másik nagy változtatásra a babakötvény esetében került sor. Ez viszont mindössze technikai jellegű volt, hiszen a kötvény kamatozása az inflációtól függ és fix a kamatfelár mértéke (3%). Egy éve még 3,4%-ot fizetettek ezek a kötvények, viszont a február elsején érvényes új kamatozás szerint a magasabb infláció miatt most már 5,4%-ot fizetnek a kötvények.

Ha jobban megnézzük, akkor a lakosságnak szánt állampapírok között messze kiemelkedik a babakötvény. Nem véletlen ez, hiszen a start-számlára lehet ezeket a kötvényeket megvásárolni, és a gyermek felnőtté válásakor lehet felhasználni az ott gyűjtött és babakötvényben kamatoztatott összegeket. A megtakarítási időre és felhasználásra vonatkozó korlátok mellett viszont egy olyan kivételesen jó kamatozású kötvényt lehet megvásárolni, ami megfelelő alapot teremthet a gyermek életkezdésére.

Nem történt lényegi változtatás sem a bónusz állampapírnál, sem a prémium euró állampapírnál. A bónusz korábban jó vételi lehetőséggel kecsegtetett a prémiumnál magasabb kamatfelára miatt, azonban amióta a mindenki által megvásárolható állampapírok hozama nulla közelébe esett le, elvesztették a vonzerejüket.

A friss bónusz állampapír sorozatok kamatfelára ugyanaz maradt, vagyis futamidőtől függően a 12 hónapos állampapír hozam felett 2,25%-2,75%-3,00%-ot fizetnek. Az első kamatperiódusban a kamatozás tényleg csak hajszálnyival változott, minden futamidőnél mindössze 0,02% a csökkenés mértéke (az új kamat rendre 2,27%-2,77%-3,02%). Ez valójában nem is eltérés. De nincs is rá szükség, hiszen az induló kamatozása jóval elmarad a prémium mellett, így egyértelmű, hogy a lakosság melyik papírt fogja a jövőben keresni.

A prémium euró állampapírnál sem történt érdemi módosítás. Az első kamatperiódusban maradt ugyanúgy 2,2% a kamatozás, és a következő időszakban a kamatfelár sem módosul (1%-on marad) és a kamatbázis sem tér el a korábbiaktól (EU átlagos infláció). Mivel minden marad a régiben, ezért akinek az volt fontos, hogy euróban takarítson meg, annak továbbra is vonzó maradhat ez a termék. És mivel várhatóan az infláció az EU-ban is emelkedni fog, ezért a jövőben a változó kamatozású állampapír remélhetőleg egyre magasabb kamatot fog majd kifizetni.

Nézd meg állampapír kalkulátorunkat, és találd meg a hozzád leginkább passzoló befektetést!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dollár le, arany fel

  Kína nagyhatalmi érdekekből stabil világpénzzé akarja tenni a jüant, hozzájárulva a dollár trónfosztásához. Az amerikai fizetőeszköznek áll ugyan egyelőre a világ, de már nem sokáig....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.