Betöltés

Mekkora használt lakást vásárolhattok a 2019. július 1-től elérhető állami pénzen?

szerző: Singer Zoltán
2019-02-14

Az elmúlt napokban kiderült: a kormány újabb eszközökkel hajlandó támogatni, hogy Magyarországon több gyermek születhessen. A legújabb intézkedések alapján kiszámoltuk, hogy az eddig is elérhető CSOK támogatás, a CSOK hitel használt lakásokra történő kiterjesztése és a 10 milliós szabad felhasználású, ingyenes hitel mekkora lehetőséget jelentenek majd a használt lakást vásárlók számára. Városonként mutatjuk az eredményeket!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt évtizedekben a magyar népesedéspolitika kérdését a jelenlegi kormány kivételével senki sem próbálta meg érdemben megoldani. A kormány intézkedései megállították a születésszám csökkenését, ezt látva pedig merész elképzelések fogalmazódtak meg a honatyák körében. A napokban elhangzottak arról tesznek tanúbizonyságot, hogy ha törik, ha szakad, akkor is meg szeretnék valósítani a régóta áhított népesedési fordulatot.

A vasárnap bejelentett csomagról írtunk már néhány cikket, és a használt lakások vásárlására is kitértünk már. Ezt az írásunkat ide kattintva tudjátok elolvasni! A mai ismereteink szerint 2019. július 1-től nem változik sem az új, sem a használt lakásokra járó CSOK támogatás összege. Azt azonban bejelentették, hogy az eddig csak új lakásokra igényelhető CSOK hitelt 2019. július 1-től már használt lakások vásárlására is lehet fordítani. (Arról még nem tudunk, hogy a CSOK hitel például bővítésre is igényelhető lesz-e!)

Arról nem is beszélve, hogy 2019. július 1-től bevezetnek egy 10 millió forintos szabad felhasználású, ingyenes hitelt, melyet a feltételeknek megfelelő első házasok tudnak igényelni. Az ingyenes hitelhez „vállalt” gyermekek megszületésére 5 év áll rendelkezésre.

Kiszámoltuk, hogy az egyes magyar nagyvárosokban mekkora lehetőséget jelentenek a fenti hitelek, ha azokat a már eddig is elérhető támogatásokkal is megspékeljük.

Először is, az alábbi ábrán megnézhetitek, hogy 2019. július 1-től a használt lakásokra a jelenlegi ismereteink szerint milyen CSOK összegeket érhettek el támogatás vagy hitel formájában.

Mint láthatjátok, a CSOK hitel használt lakásokra történő felhasználhatósága a gyermekeket nevelők és vállalók számára alaposan megdobja a használt lakásra fordítható eddigi összeget. Másrészt, ha újabb gyermeket is vállaltok, akkor az újabb, 10 millió forint ingyenes hitellel kiegészítve 1, 2, 3 és 4 gyermek esetén rendre 10,6, millió, 21,43 millió, 27,2 millió és 27,75 millió forint állhat majd a rendelkezésetekre. Ezt az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Vajon mire elegendők ezek az összegek a nagyobb városokban? Erre a kérdésre is választ adunk. A Numbeo adatbázisából kigyűjtöttük az utóbbi 18 hónap átlagos négyzetméterárait, melyek alapján kiszámoltuk, hogy melyik városban mekkora lakás megvásárlására lehetnek elegendők a fenti összegek. Fontos kihangsúlyozni, hogy 2019. július 1. után talán még a jelenleginél is magasabb árak lesznek az ingatlanpiacon. Ebből kifolyólag arra számítunk, hogy a támogatások és a hitelek összege a jelen számításainkhoz képest majd kisebb lakásokra lehet elengedő.

Először lássuk, hogy mire számíthattok, ha még egyáltalán nincs gyermeketek, de 2019. július 1. után szeretnétek egy babát. Az alábbi grafikonon városonként látható, hogy mekkora lakást tudtok a majd rendelkezésetekre álló 10,6 millió forintból megvásárolni.

Ha a CSOK miatt az 1 gyermekhez minimálisan elvárt 40 négyzetméteres lakást vesszük alapul, akkor ennek megvételéhez Tatabányán, Szolnokon és Várpalotán is elég a kormány által a leendő 1 gyermekes családok számára felajánlott összeg (a narancssárga vonalak túlnyúlnak a 40 m2-t jelző kék határvonalon). Ezeknek a városoknak nemcsak a külvárosi, hanem a belvárosi lakásaira is igaz ez a megállapítás. Mint ahogy az ábrán is jól látható, sok város esetében csak a fekete vonalak lépik át a 40 m2-t jelző kék választóvonalat, ami azt jelenti, hogy ezekben a városokban az állami pénzből csak a külvárosi ingatlanok ára jöhet ki.

Megnéztük azt is, hogy mivel kalkulálhattok, ha 2019. július 1. után éritek el a kettőgyermekes családmodellt. Az alábbi grafikonon megnézhetitek, hogy mekkora lakást tudtok a majd rendelkezésetekre álló 21,43 millió forintból megvásárolni.

A CSOK miatt a 2 gyermek mellé minimálisan 50 négyzetméter az elvárt alapterületű lakóingatlan. A legtöbb városban (Budaörs, Budapest és Szombathely kivételével) egy 50 m2-es belvárosi lakást is meg tudtok venni a leendő 2 gyermekes családok számára a kormány által felajánlott összegből (a narancssárga vonalak túlnyúlnak az 50 m2-t jelző kék határvonalon). Érdemes megemlítenünk, hogy miközben Szombathelyen a majdani 3 gyermekes családoknak szánt állami pénz egy 50 m2-es belvárosi lakásra sem elegendő (viszont egy külvárosi 50 m2-es ingatlan már beleférhet a keretbe), addig például Szolnokon és Várpalotán egy 100-170 m2-es lakás is gond nélkül megszerezhető az államtól kapott összegből. A fenti ábrán a városok többségénél nemcsak a fekete, hanem a narancssárga vonalak is túlnyúlnak az 50 m2-t jelző kék határvonalon. Ez azt jelenti, hogy ezekben a városokban mind a belvárosi, mind a külvárosi ingatlanok árai beleférhetnek a kormány által elképzelt keretbe.

Végül megmutatjuk, hogy mit várhattok akkor, ha 2019. július 1. után éritek el a háromgyermekes családmodellt. Az alábbi grafikonon megnézhetitek, hogy mekkora lakást tudtok a majd rendelkezésetekre álló 27,2 millió forintból megvásárolni.

A CSOK miatt a 3 gyermek mellé minimálisan 60 négyzetméter az elvárt alapterületű lakás. A legtöbb városban (Budaörs, Budapest és Szombathely kivételével) még egy 60 m2-es belvárosi lakás megvételéhez is elég a leendő 3 gyermekes családok számára a kormány által felajánlott összeg (a narancssárga vonalak túlnyúlnak a 60 m2-t jelző kék határvonalon). Érdemes megemlítenünk, hogy miközben Szombathelyen a majdani 3 gyermekes családoknak szánt állami pénz egy 60 m2-es belvárosi lakásra sem elegendő (viszont egy külvárosi 60 m2-es ingatlan már beleférhet a keretbe), addig például Szolnokon és Várpalotán egy 120-215 m2-es lakóingatlan is gond nélkül megvehető belőle. Ez azt jelenti, hogy ezekben a városokban mind a belvárosi, mind a külvárosi ingatlanok árai beleférhetnek a kormány által elképzelt keretbe.

A fentiek mind azt bizonyítják, hogy lakásvásárlási szempontból hatalmas lehetőséget jelent, ha jogosultak lesztek a CSOK támogatás, a CSOK hitel és a kamatmentes hitel mindegyikére! Óriási szenzáció, hogy a bevezetendő eszközökkel a városok többségében megvalósítható lesz a gyermekesek és a gyermeket vállalók minimálisan elvárható lakáscélja.

Tökéletesen látszik, hogy a kormány ezúttal alaposan felmérte a jelenlegi lakásárakat, és azt, hogy a lakásvásárláshoz legalább mennyi pénzre lehet szükségük a vidéken élő többgyermekes családoknak. Egészen biztosan nem nevezhető a véletlen művének, hogy a legtöbb vidéki nagyvárosban (kivétel például Szombathely) a többgyermekesek lakáscélja pusztán az állami pénzből is megvalósítható lesz.

Ha nem lesztek jogosultak a fenti kedvezményekre, de szeretnétek lakást vásárolni, akkor a részletes lakáshitel kalkulátorunk vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátor segítségével válasszátok ki, melyik lenne számotokra a legjobb lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Nem kell templom!

  Van elég, parkot akarunk! Jekatyerinburgban, Oroszország negyedik legnagyobb városában napok óta tüntetők ezrei, főleg fiatalok protestálnak, mert a város egyik közparkjába óriási katedrálist akarnak építeni,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.