loading

Mekkora lakáshitel kell most egy átlagos panellakás megvásárlásához?

Az ingatlanpiacon az elmúlt években hatalmas árnövekedést lehetett tapasztalni, de a 2020-as koronavírus-válság ezt a szektort sem kerülte el. Az utóbbi hónapokban változások következtek be mind a lakások árában, mind a bérleti díjakban. Ezért most megnéztük, hogyan alakulnak jelenleg az ingatlanárak az ország egyes városaiban, továbbá az is kiderül, mennyi hitelt kell felvennie annak, aki most vásárolna meg egy átlagos lakást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakhatás kérdését illetően a magyar emberek elsősorban saját tulajdonú ingatlanban gondolkodnak. A KSH információi szerint 2018-ban a teljes magyar lakosság mindössze 4,8%-a lakott bérlakásban, azaz 95,2% élt saját ingatlanban! Az alacsony hitelkamatok továbbra is a vásárlás mellett szólnak, azonban az ingatlanpiac sokat drágult az utóbbi években. Éppen ezért érdemes a hosszú távú elköteleződés előtt megfontoltan tájékozódni az aktuális lehetőségekről.

Mennyibe kerül egy átlagos panellakás?

Tételezzük fel, hogy a keresett panellakás 50-55 négyzetméter alapterületű, 2 szobás, a 2-4. emeleten helyezkedik el és jó állapotú. Az ország különböző városaiban ilyen tulajdonságokkal nagyon eltérő árakon lehet lakást találni. Az elemzés elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát használtuk fel.

Magyarország 9 nagyvárosából kigyűjtöttük az összes olyan lakáshirdetést, amelyek megfelelnek a fenti paramétereknek. A legdrágább és legolcsóbb 1-1 ajánlatot mindegyik városban elvetettük, annak érdekében, hogy a kiugró adatok ne torzítsák el az átlagot. Az így kapott átlagos eredményeket az alábbi ábra szemlélteti.

Mennyibe kerül egy átlagos panellakás az ország különböző városaiban?

A főváros toronymagasan vezeti a listát, és még így is nagy különbségek vannak a budai és a pesti oldal között. Budán ma kereken 33,6 millió forintba kerül egy átlagos panellakás, míg Pesten bő 29 millió forintot kell fizetni ugyanezért. A vidéki nagyvárosok közül Székesfehérvár a legdrágább, itt átlagosan 25 millió forintba kerül a vizsgált ingatlan. A legolcsóbb város Miskolc: itt már 13,2 millió forintért is megszerezhető az átlagos panellakás.

Mennyi önerő szükséges a lakásvásárláshoz?

A túlzott eladósodás megelőzése érdekében jogszabály korlátozza azt, hogy mekkora hitelt lehet felvenni egy adott ingatlanra. Ez alapesetben nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80%-át. Azonban a bankok ennél szigorúbb eljárást is alkalmazhatnak és válság idején ezt gyakran meg is teszik. Ezért számoljunk azzal, hogy csak 70%-ot kaphatunk hitel formájában, így a maradék 30%-ot önerőből kell előteremteni. A szükséges önerő nagyságát az alábbi ábra mutatja.

Mennyi önerő szükséges egy átlagos panellakás megvásárlásához?

A sorrend ezúttal is ugyanaz, mint az átlagos vételár esetében. Budapesten (oldaltól függően) kb. 9-10 millió forintos önerő szükséges az átlagos panellakás megvásárlásához. A vidéki városokban jóval alacsonyabb összegekkel találkozhatunk. Székesfehérváron 7,5 millió forintot kell önerőből előteremteni, Miskolcon pedig kereken 4 millió forintot.

Mekkora hitelből lehet megvalósítani a lakásvásárlást?

A szükséges hitelösszeg a vételár és az önerő különbsége. Jelenleg szinte kivétel nélkül 10 millió forint feletti hitelösszeg szükséges az átlagos panellakás megvásárlásához. A konkrét összegeket az alábbi ábrán mutatjuk be.

Mennyi hitel szükséges egy átlagos panellakás megvásárlásához?

Budapesten kb. 20-23 millió forintos hitelfelvételre kell felkészülniük a lakásvásárlóknak. A vizsgált vidéki nagyvárosokban (Miskolc kivételével) mindenütt a 12-18 millió forintos intervallumban helyezkedik el a szükséges hitelösszeg. Az átlagos miskolci panellakás megvásárlásához pedig 9,3 millió forintnyi hitelre van szükség.

Mennyibe kerül a hitel havi törlesztőrészlete?

A Bankmonitor lakáshitel-kalkulátorának segítségével kiszámíthatjuk, hogy pontosan mennyi a várható törlesztőrészlete egy adott lakáshitelnek. Az alábbi ábra szemlélteti, hogy mekkora törlesztővel kell számolni, ha egy 20 éves futamidejű hitelből szeretnénk megvásárolni a városok átlagos panellakását.

Mennyi a havi törlesztőrészlete egy átlagos panellakás lakáshitelének?

Az ábrán a legkedvezőbb ajánlatok vannak feltüntetve, de fontos megjegyezni, hogy a különböző bankok ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek. A legjobb megoldás megtalálásában segítséget nyújthatnak a Bankmonitor szakértői.

Amennyiben valaki megtalálja a legkedvezőbb lakáshitelt, Budán havi 134 000 forintos törlesztővel vásárolhatja meg az átlagos panellakást. Pesten ugyanehhez havi 116 000 forint ráfordítás szükséges. A vidéki városokban pedig pontos lokációtól függően havi 55-100 000 forintba kerül a lakáshitel havi részlete. Ezek az az összegek legalább 10 évig változatlanok maradnak, a 10. év után pedig az aktuális kamatok szerint kerülnek majd újraszámításra.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Brad Pitt ruhakollekciójából 330 ezerért már vehetsz egy pólót

  Az Oscar-díjas színész már évek óta együtt dolgozik a Brioni olasz divatmárkával, ennek az együttműködésnek a legfrissebb terméke a kollekció. A BP Signature nevű kollekció hét ruhadarabból áll, vannak benne öltönyök, sportdzseki, nadrág, ing, valamint kasmír póló. A 24.hu azt írja, az ötletet az a Brinoi-öltöny adta, amelyben a színész átvette az Oscar-díjat a Volt egyszer egy… Hollywood című filmben...