Mekkora lakáshitelre vagy személyi kölcsönre elég jelenleg egy átlagos kereset?

Mekkora lakáshitelre vagy személyi kölcsönre elég jelenleg egy átlagos kereset?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-23
 

Bőkezűen emelték az alkalmazottak bérét tavaly a munkaadók, ám ez is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a keresetek reálértéke ne csökkenjen. Nézzük hitelfelvételi szempontból mit jelenthet a béremelkedés!

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó bére 581 900, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 592 900 forint volt tavaly decemberben a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai alapján. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 387 000, a kedvezményeket is figyelembe véve 400 300 forintot ért el.  A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 18,1 százalékkal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 18,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A becsült rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 495 700 forint, 18,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Hirdetés

Hirdetés

Szép számok, de…

Egyáltalán nem jellemző, hogy év közben ilyen ütemben emelkedjenek a fizetések, ám a tavalyi nem szokásos év volt: az infláció a második félévben nagyon felgyorsult, amelyre sok munkaadó rendkívüli béremelésekkel reagált. Ez is kevésnek bizonyult azonban a reálkeresetek szinten tartásához, hiszen az infláció az év utolsó hónapjára már 24,5 százalékra gyorsult: a reálkereset a KSH által közöltek szerint 5,1 százalékkal csökkent.

Ha kicsit jobb képet akarunk kapni a munkaviszonyban állók kereseti helyzetéről érdemes a medián értékeket nézni, hiszen ez az az adat, amelynél az alkalmazásban állók fele többet, a másik fele kevesebbet kap. A bruttó kereset mediánértéke 2022 decemberében 447 800 forintot ért el, amely 18,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 309 100 forint volt, 18,9 százalékkal felülmúlva az előző év decemberit.

Nézzük, ilyen kereset mellett mennyi lakás-, illetve személyi hitelt vállalhat be valaki.

Mekkora összegű lakáshitelre elég a mediánbér?

JTM-szabály szerint 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a fizetés akár a felét is elérheti a kölcsön után fizetendő havi törlesztőrészlet, a gyakorlatban azonban a hitelkérelem elbírálásakor a bankok valamennyi megélhetési költséget is figyelembe vesznek. Ez egy egyedülálló hiteligénylő esetén havi 100 ezer forintra is rúghat. Így havi 309 100 forint medián jövedelemmel jó esetben 104 550  forintos törlesztőrészlet vállalható be.

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legkedvezőbb ajánlat szerint 8,3 millió forint lakáshitelt tudna felvenni (10 éves futamidővel, végig fix kamattal, használt lakásra) egy mediánbérnek megfelelő jövedelemmel rendelkező igénylő. Ennek törlesztőrészlete havi 104 433 forint lenne. Ennél a hitelnél a THM 9,12 százalék.

A hitelösszeg növelhető a futamidő hosszabbításával: 20 évre (végig fix kamattal, használt lakásra) már 11,8 millió forint lakáshitelre lenne elegendő ez a jövedelem. Ez utóbbinál a törlesztőrészlet havi 104 210 forint lenne. A THM 9,09 százalék.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mekkora összegű személyi kölcsönre elég a mediánbér?

Lévén a személyi kölcsönök mögött nincs fedezet ezek lényegesen drágábbak is. Emellett – bár e konstrukció futamideje maximum 10 év lehet – a gyakorlatban a bankok 7 évnél hosszabb távra ilyen hitelt nem adnak. Így a medián jövedelemmel elérhető személyi kölcsön összege jóval alacsonyabb lehetne mint a lakáshitelé.

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora szerint a mediánbér mellett a vállalható (maximum 104 550 forint) törlesztőrészlet figyelembe véve a legjobb ajánlatot elérve 6,65 millió forint személyi hitelt lehetne felvenni (7 évre, 14,41 százalékos THM mellett). Ennek a havi törlesztőrészlete 104 436 forint lenne.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Találd meg a legjobb ajánlatot!

Az előbbi példákban a legjobb ajánlatokat szerepeltettük, a banki kínálatban megtalálható konstrukciók között jelentős különbségek vannak, ezért célszerű alaposan tájékozódni kölcsönfelvétel előtt. Ezen túlmenően fontos figyelni arra is, hogy a bankok hitelbírálati gyakorlata is nagyon eltérő, a gyors és zavarmentes ügyintézést számottevően segítheti tanácsadó bevonása. Fordulj bizalommal a Bankmonitor szakértőihez!

Jó tudni
Váratlan események (betegség, munkanélküliség) alapjaiban írhatják át a pénzügyi terveket, ha a hitel törlesztését nem tudod fizetni. Védelmet jelenthet az ilyen helyzetekben egy jól megválasztott, igényeidhez igazodó Hitelfedezeti biztosítás. Kérd a Bankmonitor szakértőinek szakmai támogatását a döntéshez!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés