Mely gyermekek után milyen támogatást igényelhetünk?

Mely gyermekek után milyen támogatást igényelhetünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-19
 

Jelenleg számos támogatási formát tudunk igényelni meglévő és/vagy vállalt gyermekeink után. Ezeket kaphatjuk lakáscélunk megvalósítására, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére, de akár szabad célra is. Az egyes támogatások elnyerése szempontjából azonban különböző feltételeket kell teljesítenünk. Abból a szempontból is eltérnek a konstrukciók egymástól, hogy ki tekinthető gyermeknek a kedvezmény szempontjából.

Ki minősül gyermeknek a családvédelmi támogatások szempontjából?

A CSOK támogatásnál és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelnél, a Babaváró hitelnél és a gyermekek után járó tartozáselengedésnél gyermeknek számít:

  • A vér szerinti gyermekünk
  • Örökbefogadott gyermekünk
  • Sőt a 12 hetes magzati kort betöltött babánk is

Hirdetés

Hirdetés

Ki minősül gyermeknek a családvédelmi támogatások szempontjából?

Családi Otthonteremtési Kedvezménynél (CSOK) és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelnél vállalni is lehet gyermeket

A CSOK támogatás a meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. Vagyis lakásvásárlásra, építkezésre, bővítésre és korszerűsítésre kaphatunk pénzt gyermekeink után. A támogatás összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, ugyanis más összeget kaphatunk például egy új építésű lakás vásárlására, mint mondjuk meglévő lakásunk bővítésére.

A CSOK támogatás mellé járhat egy nagyon kedvezményes, futamidő végéig fix 3%-os kamatozású hitel is. Ennek feltétele, hogy 2, vagy annál több gyermekre igényeljük a vissza nem térítendő támogatást. Fontos emellett a lakáscél maga is, ugyanis nem minden esetben vehető igénybe a támogatás mellé ez a kedvező hitelkonstrukció is. Két gyermek esetén 10, míg 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint lehet a kölcsön maximális összege.

Ez a hitelkonstrukció rendkívül olcsó, ezt bizonyítandó összehasonlítottuk – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével – a legolcsóbb futamidő végéig fix kamatozású piaci lakáshitellel. 15 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén a CSOK hitelre havonta 15 500 forinttal kell kevesebbet fizetnünk, mint a legolcsóbb piaci kamatozású lakáshitelre, ez összességében 3,7 millió forint pénzügyi előnyt jelentene a teljes futamidő alatt.

A támogatások szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mikor született – vagy mikor fog születni a gyermekünk. CSOK támogatásnál és a kapcsolódó támogatott hitelnél az igényléskor már meglévő és vállalt gyermekünkre is megigényelhetjük a konstrukciót. Gyermeket – legalábbis a támogatások szempontjából – csak házaspárok vállalhatnak.   Fontos azonban, hogy ezeknél a konstrukcióknál az igényléskor meglévő gyermek a 25. életévét nem tölthette be. Amennyiben betöltötte, akkor támogatást akkor kaphatunk rá, ha megváltozott munkaképességű és ez az állapot már egy éve tart, vagy várhatóan még legalább 1 évig fennáll.

A lakáshitel tartozás elengedésénél nem mindegy, hogy hányadik gyermek érkezik a családba 

Meglévő lakáshitelünk fennálló tartozásából elengedésre kerül a második gyermekünk születésekor 1 millió forint, míg a harmadik baba érkezésekor 4 millió forint. Minden további gyermek születésével újabb 1-1 millió forinttal csökkentik a tartozásunk. Fontos azonban, hogy csak a baba születésekor meglévő lakáshitelünkből kerülhet elengedésre a támogatás összege. Ez azt is jelenti, hogy ha a hitel felvételekor volt már meglévő gyermekünk, akkor miatta a fennálló tartozásunk nem fogják csökkenteni.

Viszont a gyermekeink számától függ az, hogy mennyivel csökkentik a kölcsönünk és az elengedés összegének kiszámításakor a hiteligénylést megelőzően született, már meglévő gyermekeink is figyelembe veszik. Például ha nekünk már van két gyermekünk amikor felvettünk egy lakáshitelt és a kölcsön futamideje alatt bővülne egy újabb taggal a család, akkor 4 millió forintot engednének el a tartozásunkból, mivel a családunkba a harmadik gyermek érkezne.

Vállalni gyermeket a tartozás csökkentése céljából nem lehet, ez ennél a konstrukciónál nem is értelmezhető.

Babaváró hitelnél csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott hitelkonstrukció. A kölcsön végig kamatmentes, ha a futamidő első 5 évében születne gyermekünk. A második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengednék. Ez azonban azt is jelenti, hogy a hitel igénylése előtt meglévő gyermekeink nem számítanak a kamatmentesség és a tartozáselengedés szempontjából. Sőt a már meglévő gyermekeinket a támogatások kiszámításánál sem veszik figyelembe, csak és kizárólag a kölcsön futamideje alatt született gyermekek számítanak a Babaváró hitelnél.

Nem lehet gyermeket vállalni ennél a támogatásnál sem. Nem fogják elengedni a tartozásunk 30%-át csak azért, mert két baba születését vállaljuk a kölcsön igénylésekor. Sőt ez az egyetlen olyan támogatás, amelynél nem is szükséges az igényléshez meglévő gyermek, se gyerekvállalás.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha nem is születik gyermekünk a futamidő első 5 évében, akkor elveszíthetjük kamattámogatást. Ugyanis az addig kapott kamatkedvezményt egy összegben rendeznünk kell az állam felé és a továbbiakban piaci kamatokkal kellene tovább fizetnünk kölcsönünk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

 

 

Hirdetés
1
Hirdetés