Hírdetés

Mely gyermekek után milyen támogatást igényelhetünk?

szerző: |
 

Jelenleg számos támogatási formát tudunk igényelni meglévő és/vagy vállalt gyermekeink után. Ezeket kaphatjuk lakáscélunk megvalósítására, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére, de akár szabad célra is. Az egyes támogatások elnyerése szempontjából azonban különböző feltételeket kell teljesítenünk. Abból a szempontból is eltérnek a konstrukciók egymástól, hogy ki tekinthető gyermeknek a kedvezmény szempontjából.

Ki minősül gyermeknek a családvédelmi támogatások szempontjából?

A CSOK támogatásnál és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelnél, a Babaváró hitelnél és a gyermekek után járó tartozáselengedésnél gyermeknek számít:

 • A vér szerinti gyermekünk
 • Örökbefogadott gyermekünk
 • Sőt a 12 hetes magzati kort betöltött babánk is

Hírdetés

Hírdetés

Ki minősül gyermeknek a családvédelmi támogatások szempontjából?

Családi Otthonteremtési Kedvezménynél (CSOK) és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelnél vállalni is lehet gyermeket

A CSOK támogatás a meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. Vagyis lakásvásárlásra, építkezésre, bővítésre és korszerűsítésre kaphatunk pénzt gyermekeink után. A támogatás összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, ugyanis más összeget kaphatunk például egy új építésű lakás vásárlására, mint mondjuk meglévő lakásunk bővítésére.

A CSOK támogatás mellé járhat egy nagyon kedvezményes, futamidő végéig fix 3%-os kamatozású hitel is. Ennek feltétele, hogy 2, vagy annál több gyermekre igényeljük a vissza nem térítendő támogatást. Fontos emellett a lakáscél maga is, ugyanis nem minden esetben vehető igénybe a támogatás mellé ez a kedvező hitelkonstrukció is. Két gyermek esetén 10, míg 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint lehet a kölcsön maximális összege.

Ez a hitelkonstrukció rendkívül olcsó, ezt bizonyítandó összehasonlítottuk – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével – a legolcsóbb futamidő végéig fix kamatozású piaci lakáshitellel. 15 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén a CSOK hitelre havonta 15 500 forinttal kell kevesebbet fizetnünk, mint a legolcsóbb piaci kamatozású lakáshitelre, ez összességében 3,7 millió forint pénzügyi előnyt jelentene a teljes futamidő alatt.

A támogatások szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mikor született – vagy mikor fog születni a gyermekünk. CSOK támogatásnál és a kapcsolódó támogatott hitelnél az igényléskor már meglévő és vállalt gyermekünkre is megigényelhetjük a konstrukciót. Gyermeket – legalábbis a támogatások szempontjából – csak házaspárok vállalhatnak.   Fontos azonban, hogy ezeknél a konstrukcióknál az igényléskor meglévő gyermek a 25. életévét nem tölthette be. Amennyiben betöltötte, akkor támogatást akkor kaphatunk rá, ha megváltozott munkaképességű és ez az állapot már egy éve tart, vagy várhatóan még legalább 1 évig fennáll.

A lakáshitel tartozás elengedésénél nem mindegy, hogy hányadik gyermek érkezik a családba 

Meglévő lakáshitelünk fennálló tartozásából elengedésre kerül a második gyermekünk születésekor 1 millió forint, míg a harmadik baba érkezésekor 4 millió forint. Minden további gyermek születésével újabb 1-1 millió forinttal csökkentik a tartozásunk. Fontos azonban, hogy csak a baba születésekor meglévő lakáshitelünkből kerülhet elengedésre a támogatás összege. Ez azt is jelenti, hogy ha a hitel felvételekor volt már meglévő gyermekünk, akkor miatta a fennálló tartozásunk nem fogják csökkenteni.

Viszont a gyermekeink számától függ az, hogy mennyivel csökkentik a kölcsönünk és az elengedés összegének kiszámításakor a hiteligénylést megelőzően született, már meglévő gyermekeink is figyelembe veszik. Például ha nekünk már van két gyermekünk amikor felvettünk egy lakáshitelt és a kölcsön futamideje alatt bővülne egy újabb taggal a család, akkor 4 millió forintot engednének el a tartozásunkból, mivel a családunkba a harmadik gyermek érkezne.

Vállalni gyermeket a tartozás csökkentése céljából nem lehet, ez ennél a konstrukciónál nem is értelmezhető.

Babaváró hitelnél csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott hitelkonstrukció. A kölcsön végig kamatmentes, ha a futamidő első 5 évében születne gyermekünk. A második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengednék. Ez azonban azt is jelenti, hogy a hitel igénylése előtt meglévő gyermekeink nem számítanak a kamatmentesség és a tartozáselengedés szempontjából. Sőt a már meglévő gyermekeinket a támogatások kiszámításánál sem veszik figyelembe, csak és kizárólag a kölcsön futamideje alatt született gyermekek számítanak a Babaváró hitelnél.

Nem lehet gyermeket vállalni ennél a támogatásnál sem. Nem fogják elengedni a tartozásunk 30%-át csak azért, mert két baba születését vállaljuk a kölcsön igénylésekor. Sőt ez az egyetlen olyan támogatás, amelynél nem is szükséges az igényléshez meglévő gyermek, se gyerekvállalás.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha nem is születik gyermekünk a futamidő első 5 évében, akkor elveszíthetjük kamattámogatást. Ugyanis az addig kapott kamatkedvezményt egy összegben rendeznünk kell az állam felé és a továbbiakban piaci kamatokkal kellene tovább fizetnünk kölcsönünk.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2022. májusáig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

 

 

Hírdetés