Betöltés
loading

Csok, csok hitel, tartozáselengedés és Babaváró hitel – mindegyiket igénybe vehetem ugyanarra a gyermekre?

Érdekes olvasói kérdés érkezett a Bankmonitorhoz a csok-kal és a gyermekek után járó hitelengedéssel kapcsolatban, ami sok családost érinthet. Vajon a kettő egymástól függetlenül megigényelhető ugyanazon gyermekre, vagy választani kell, hogy a szülő melyik kedvezményt veszi igénybe? És akkor még nem beszéltünk a Babaváró hitelről, ami ugyancsak a megszülető gyermekek számától függően lesz kamatmentes, vagy engedik el a tartozás egy részét vagy egészét.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A vissza nem térítendő csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás, a kedvezményes, maximum 3% kamatú csok hitel és a gyermekek után járó, lakáshitelre felhasználható tartozáscsökkentés, valamint a Babaváró hitel egyaránt komoly pénzügyi előny egy gyermekes család számára, főleg akkor igaz, ha mindegyiket érvényesíteni lehet ugyanarra a gyermekre.

Mert ez azt jelenti például, hogy egy július 1. után született második gyermek esetén:

  • A születést megelőzően igényelt Babaváró hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz.
  • 1 millió Ft-tal csökkentik a család fennálló jelzáloghitel tartozását.
  • 10 millió Ft csok hitel igényelhető vásárlásra vagy építésre.
  • 1,43 millió Ft vissza nem térítendő csok támogatás igényelhető használt lakás vásárlására, 2,6 millió Ft igényelhető újépítésű ingatlan vásárlására vagy építésére.

És lelőjük a poént: ezek mindegyike együttesen is érvényesíthető!

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen gyermekek után járó támogatásokat vehetsz igénybe, illetve azt is láthatod, hogy ez milyen pénzügyi előnyt jelenthet a számodra.

Csok támogatás: 600.000 Ft -10.000 000 Ft

A csok támogatás egy vissza nem térítendő támogatás, ami a meglévő illetve vállalt gyermekek után igényelhető meg. A csok támogatás összege függ a gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vesz vagy épít valaki. Használt ingatan esetében a támogatási összeg 600.000 Ft és 2.750.000 Ft között lehet, míg egy újépítésű ingatlan megvásárlását vagy felépítését 600.000 – 10.000.000 Ft-tal támogatja meg az állam.

Ha többet szeretnél tudni a csok támogatásról, akkor ITT minden fontos információt megtalálsz.

Csok hitel: 3.200.000 Ft  pénzügyi előnyt jelenthet (egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű piaci lakáshitelhez képest.)

Családi Otthonteremtési Kedvezményéhez (CSOK) kaphatunk kedvezményes kamatozású csok hitelt is, amennyiben megfelelünk a jogszabályi feltételeknek. Az általunk fizetendő kamat a futamidő végéig fixen 3%, ráadásul a csok hitel július 1-jétől már használt lakásvásárlásra is megigényelhető.

Hogy mennyire jó a csok hitel, azt szemléletesen mutatja, hogy a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitelre fizetendő törlesztőrészlet – 10 millió Ft hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján 13 632 Ft-tal kerül többe ennél. Ez a teljes futamidő alatt 3,2 millió Ft megtakarítást eredményez a támogatott lakáshitel javára, ezért logikus is ezt választanunk, amennyiben megfelelünk a feltételeknek.

A csok hitelről még többet itt tudhatsz meg.

Gyermekek után járó tartozáselengedés: 1.000.000 + 4.000.000 Ft

A július 1-jén vagy ezt követően született második gyermek után 1 millió Ft-tal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió Ft-ot írnak jóvá. Ez jelentős pénzügyi előny, hiszen a 4 millió Ft tőketartozás elengedése – ha végig fix a kamat és 10 év van még hátra a futamidőből – összességében csaknem 5 millió Ft megtakarítást jelent amiatt, hogy nem kell megfizetni rá a hitelkamatot. Ráadásul, ha egy család háromnál több gyermeket vállal, akkor minden új poronty után további 1-1 millió Ft-tal csökken a meglévő jelzáloghitel tőketartozása.

A tartozáselengedéssel kapcsolatban itt találod a legfontosabb tisztázandó kérdéseket.

Babaváró hitel: akár 10.000.000 Ft

A Babaváró hitel legnagyobb pénzügyi előnye az, hogy a futamidő első 5 évében kamatmentes, amennyiben ezen 5 éves időszak alatt születik gyermek, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre kiterjed. A Babaváró hitel futamideje alatt megszülető második gyermeknél elengedésre kerül az aktuális fennálló tartozás 30%-a, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást kifizeti az állam. Az elengedéshez nem szükséges, hogy a futamidő első 5 évében jöjjön világra a gyermek!

Amennyiben többet szeretnél tudni a Babaváró hitelről, akkor itt megtalálsz minden fontos tudnivalót, ha pedig ellenőriznéd, hogy ti vajon megkaphatnátok-e, akkor a Babaváró kalkulátor lehet a segítségetekre.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Blogajánló
  • alapblog Buborékok találkoznak

    A Qualcomm az a chipgyártó, amely a 2000-es technológiai lufi egyik sztárpapírja volt, nőttek a bevétel és profit sorai, de hát az egy év alatt huszonhatszorozó... The post Buborékok találkoznak appeared first on alapblog.