Betöltés

Melyik banknál a legolcsóbb a devizautalás cégeknek?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-18

Már 2.500 € (kb. 750.000 Ft) elutalásánál is több mint 6.000 Ft-os különbség lehet az utalás költségében attól függően, hogy melyik banknál adjuk meg a megbízást. Magasabb összegű utalásnál a különbség pedig csak még drasztikusabb, mivel néhány kivételtől eltekintve a költségeknek nincsen felső korlátja. Melyik banknál a legolcsóbb a külföldi átutalások díja? Aktuális körképünkből minden kiderül!

Jelentős devizaforgalmat bonyolító vállalkozások esetében kardinális kérdés, hogy melyik banknál a legkedvezőbbek a devizaszámlák díjai. A legtöbb esetben a számla fenntartásának díja van (néhány kivételtől eltekintve havi 3-6 ezer Ft), de akad néhány bank, ahol díjmentesen vagy kedvezményes vehető igénybe, ha forint számlával is rendelkezik a vállalkozás a banknál. Bár már a számlavezetési díjak terén is komoly különbségek láthatóak, mégis ezek eltörpülnek az utalási költségeknél tapasztalható különbségekhez képest, ezért mi is ez utóbbira fókuszálunk mai cikkünkben.

Néhány szó, mielőtt a közepébe csapnánk…

 • Mivel nem minden esetben feltétel, hogy forint pénzforgalmi számlával is rendelkezzen a vállalkozás a banknál, ezért kifejezetten azoknak a devizaszámláknak az utalási költségeire koncentráltunk, amelyek önmagukban is igénybe vehetőek. Már csak azért is, mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz a bank kínálja a legjobb feltételeket a vállalkozásnak mind forint, mind pedig deviza számlavezetés tekintetében. Ha több devizaszámla közül is lehet választani a banknál, akkor mindig annak a díjaival számoltunk, amely adott esetben a legkedvezőbb.
 • Ugyan a legtöbb banknál a főbb devizanemeken (euró, amerikai dollár, svájci frank és angol font) túl egyéb egzotikus devizában is lehet bankszámlát vezetni, cikkünkben jelenleg csak az euró számlavezetésre fókuszálunk.
 • Az utalási költségek számszerűsítésénél feltételezzük, hogy az átutalásokat a netbankon keresztül végzi a vállalkozás. A szolgáltatás igénybe vétele néhány banknál ugyan plusz költséget eredményez, de ennek mértéke marginális.
 • Mivel a bankok utalási költségei több esetben devizában vannak meghatározva, ezért az összehasonlíthatóság érdekében forintosítottuk őket, amihez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamait hívtuk segítségül (a gyakorlatban a bankok saját árfolyamaikkal dolgoznak).

Európában érthető módon kitüntetett szerepe van az euróban indított átutalásoknak. Ezek esetében igen kedvező a helyzet mind az átfutási idő, mind pedig a költségek tekintetében az Egységes Euró Pénzforgalmi Övezetnek (Single Euro Payments Area – SEPA) köszönhetően. A SEPA deviza átutalásnak ugyan vannak feltételei, de ha ezek teljesülnek, akkor nem kell levelező banki költségekkel számolni és az átutalások gyorsabban teljesülnek, mint normál esetben. Na, de mégis mennyibe kerül ez?

Ahogy látjuk bankonként igencsak eltérő a felszámított díj. Míg 5.000 € elutalásáért a legjobb esetben 4.600 Ft-ot kell fizetni, addig szélsőséges esetben ez akár 15.000 Ft-ba is kerülhet. Félelmetes a különbség, utalásonként több mint 10.000 Ft!

Az összehasonlítás abszolút győztese a Budapest Bank Deviza számlavezetési csomagja, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy SEPA átutalásoknál csak a tranzakciós illetékkel megegyező díj (0,3% max. 6.000 Ft) kerül felszámításra. (Ilyenre egyedül az MKB Bank Fix Kisvállalati Komplex csomagjánál van még példa, de itt elkerülhetetlen, hogy forint számlát is vezessen a vállalkozás a banknál.) A sorban az UniCredit Bank deviza aktív számlacsomagja követi a Budapest Bankot, a képzeletbeli dobogó harmadik helyezettje pedig az FHB Bank Pénzforgalmi devizaszámlája a legtöbb esetben (kivéve a 2.500 €-os kategóriát, ahol a MagNet Bank megelőzi).

Szeretnél értesülni a vállalatokat érintő aktuális banki hírekről? Akkor iratkozz fel hírlevelünkre!

Bármennyire is ragaszkodunk a SEPA átutaláshoz előfordulhat, hogy annak feltételei valamilyen okból nem teljesülnek. Ilyenkor pedig kénytelenek vagyunk a bankok normál deviza átutalási díjai mellett utalni.

A helyzet, ahogy látjuk itt sem rózsásabb. Sőt, ahogy említettük jellemzően magasabb díjakkal kell számolni, mint a SEPA átutalások esetén.

Abszolút győztest itt is találunk, mégpedig az UniCredit Bankot Deviza aktív számlacsomagjával. A második, illetve harmadik helyezés viszont már nem ennyire egyértelmű. 2.500 € elutalása esetén még a MagNet Bank a második, az FHB Bank a harmadik, míg a többi esetben már az FHB Bank a második helyezett. A magasabb összegű utalásoknál (10-15 ezer €) pedig új szereplőként az OTP Bankot találjuk a harmadik helyen.

Ahogy látjuk, komoly ára van annak, ha nem szentel a vállalkozás kellő időt az ideális devizaszámla felkutatására. Egységes recept sajnos ebben az esetben sincs, mindig a vállalkozásra jellemző bankhasználati szokások fogják eldönteni, hogy melyik bankszámla lesz adott esetben az igazi.

Amit érdemes szem előtt tartani…

 • Elsőként a forint számlát vezető bankunknál érdeklődjünk a lehetőségekről – előfordulhat, hogy egy standard csomag vagy éppen egy egyedi ajánlat révén járunk a legjobban.
 • Érdemes összehasonlítani a bankoknál elérhető csomag ajánlatokat is – nem kizárt, hogy máshol együtt jobban megéri.
 • Ne feledjük, hogy a legtöbb esetben nem kell forint számlával is rendelkezni az adott banknál – lehetséges, hogy vállalkozásunk számára éppen az az optimális, ha csak devizaszámlát vezet a banknál.
 • Járjunk nyitott szemmel az alternatív lehetőségeket illetően – elképzelhető, hogy a bankrendszeren kívül találjuk meg a megfelelő megoldást.

Tehát nincsenek könnyű helyzetben azok a vállalkozások, amelyek az ideális devizaszámlát keresik, de összeállításunk segítségével némileg egyszerűsödhet az életük.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

 1. Laci

  Jo tudni, hogy mas bank 2500€-ra kevesebb dijat szamol fel, mint az enyem 2-re… majdnem 4000Ft-ba kerult a Polgari Banknal 2 euro atutalasa.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Trükkök, melyekkel a nyaraláson is ezreket spórolhatsz!

2018. 07. 05.

Akik külföldön töltik a nyaralásukat, azok szerencsésnek mondhatják magukat, de ha nem figyelnek a cikkünkben felsorolt származékos költségekkel, akkor könnyedén tízezrek csúszhatnak ki a kezükből. Most különösen érzékeny a téma,...

Lépd meg a bankváltást és spórolj a hiteled kamatán!

2018. 05. 03.

Személyi kölcsönt ma már igen kedvező kamattal ki lehet fogni, ugyanakkor, ha nem feltétlenül ragaszkodsz saját bankod ajánlatához, akkor adott esetben még 2-3%-os kamatkedvezményt is bezsebelhetsz. Ráadásul a bankváltással járó...

Praktikus tanácsok állampapír vásárláshoz

2018. 04. 06.

Aktuálisan nem igen találni jobb kockázatmentes megtakarítást, mint az állampapír, ahol a kamat 1,5-3,8% lehet. Igen ám, de a befektetés járulékos költségei miatt az állampapírnál is célszerű olyan szolgáltatót keresni,...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.