„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – Devizautalás Európában

„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – Devizautalás Európában
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-04-11 Frissítve: 2018-04-05
 

Deviza átutalásoknál jelentősen egyszerűsödik az élet az egységesülő Európának köszönhetően. Az utalások gyorsabban és lényegesen olcsóbban teljesülnek, mint más nemzetközi átutalások esetében. De mitől olcsóbb és miért érdemes inkább euróban utalni? Mi az, amire feltétlenül szükséges ügyelni?

Korábbi cikkünkben a devizautalásokkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókban mélyedtünk el, de csak érintőlegesen beszéltünk arról, hogy mennyivel kedvezőbb helyzetben vagyunk, ha Európán belül utalunk.

Ezeknél az utalásoknál két jól elkülöníthető típust tudunk megkülönböztetni:

  • az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli átutalásokat, valamint
  • a SEPA átutalásokat

Az EGT-t az Európai Unió tagállamai, valamint Norvégia, Liechtenstein és Izland alkotják. A legfontosabb, hogy a térség tagországain belüli utalásoknál nem kell a közreműködő bankok költségeivel számolnunk, ha az utalást valamelyik tagállam devizanemében indítjuk. Tehát nem kell átvállalnunk a levelező banki költségeket, ennek ellenére az összeg hiánytalanul fog megérkezni a kedvezményezetthez. Az átutalások megbízhatóan és gyorsan teljesülnek, egy normál devizautalás átfutási ideje 2-3 napot vesz igénybe. Persze ezeknél is elengedhetetlen, hogy az utaláshoz szükséges adatokat (IBAN, SWIFT, stb.) mindig hiánytalanul adjuk meg.

Európában érthető módon kitüntetett szerepe van az euróban indított átutalásoknak. Ezeknél még kedvezőbb a helyzet az Egységes Euró pénzforgalmi Övezetnek (Single Euro Payments Area – SEPA) köszönhetően, amelyhez az EGT országain kívül Svájc és Monaco is csatlakozott. A
SEPA-átutalásoknál sem kell levelező banki költségekkel számolnunk és az átutalások még gyorsabban teljesülnek.

A SEPA-átutalásoknak azonban feltételei vannak:

  • az utalás kizárólag euróban indítható,
  • a fogadó fél számlaszámát IBAN formátumban kell megadni,
  • a fogadó bankjának BIC-kódját fel kell tüntetni,
  • az utaláshoz kapcsolódó költségek viselésére vonatkozóan választási lehetőség nincs; mindkét fél a saját bankjának költségeit viseli,
  • mindkét félnek SEPA-övezeten belülinek kell lennie
  • a fogadó bankjának SEPA-tagnak kell lenni.

Amennyiben mód van rá igyekezzünk az utalást fogadó féllel úgy megállapodni, hogy a fenti feltételeknek hiánytalanul eleget tudjunk tenni. Amellett, hogy gyorsabban megérkezik az utalt összeg és nincsenek levelező banki költségek, több hazai nagybank is kedvezőbb díjat számít fel, ha az utalás a SEPA-n keresztül valósul meg.

Összességében elmondható, hogy akár az EGT-n belüli, akár egyéb nemzetközi átutalásról van szó nem kell rögtön megijednünk azért, mert első ránézésre bonyolultabbnak tűnik a megbízást megadni. Mindig tájékozódjunk előzetesen a lehetőségeinkről és ennek megfelelően állapodjunk meg a kedvezményezettel a részletekben. Valóban nagyobb körültekintést igényel, mint egy belföldi forint átutalás, de ha a legfontosabb szempontokat szem előtt tartjuk, nem kell az utalás miatt aggódnunk.

További tájékozódásodhoz ajánljuk:

1., Amennyiben rendelkezel devizával mindenképpen tekintsd át a devizában elérhető aktuális kamatokat! Soha ne hagyd, hogy kamatozás nélkül heverjen pénzed!

2., Részletes információk a devizaszámlák költségeiről a legnagyobb bankoknál azoknak, akik nem csak évente egyszer-kétszer utalnak külföldre, vagy kapnak pénzt devizában.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés