A bőség zavara: melyik 0 Ft-os bankszámlát válasszuk?

A bőség zavara: melyik 0 Ft-os bankszámlát válasszuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-25 Frissítve: 2022-10-28
 

Több ingyenes bankszámla is létezik a magyar piacon, és most nem a havidíj mentes csomagokra gondolunk, hanem azokra, amelyek átlagos használat mellett valóban költségmentesek. Az ingyenességnek azonban vannak feltételei: elvárhatják például, hogy meghatározott összeg érkezzen a számlára minden egyes hónapban, ennek nagysága azonban különböző lehet. Az ingyenes szolgáltatások köre sem azonos, valahol elektronikus, míg máshol dombornyomott kártya jár például a számlához. A Bankmonitor szakértői négy ingyenes számla feltételeit és szolgáltatásait hasonlították össze.

Sok banki hirdetésben találkozhatunk 0 Ft-os számlavezetési díjjal, ám ez nem jelenti azt, hogy az adott bankszámla feltétlenül ingyenes. A bankolással kapcsolatos költségek kisebb részét teszi ki ugyanis a havidíj, ennél nagyobb tétel általában az utalásra, a készpénzfelvételre vagy éppen a bankkártyára kifizetett összeg.

A Bankmonitor által vizsgált számlák esetében (bankonként a legkedvezőbb ajánlatot vettük csak figyelembe) például 1160 Ft a havidíjak átlagos összege, míg a bankkártyáért átlagosan 4 ezer Ft-ot számolnak fel a pénzintézetek, ez utóbbiak között ráadásul 0 Ft-os és 17 ezer Ft-os ajánlattal egyaránt találkozhatunk. Jelentős kiadást jelenthetnek még a számlamozgásokról, kártyás tranzakciókról és netbanki belépésekről értesítő SMS-üzenetek, hiszen ezek ára darabonként 30-40 Ft, így havonta száz ilyen már önmagában 3-4 ezer Ft-tal dobja meg a számla összköltségét.

Hiába az állam által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőség, sokan mégis erre fizetnek ki havi több ezer forintot. Például azért, mert havonta 150 ezer Ft-nál több készpénzre van szükség, de van, aki egyszerűen nem tudja, hogy a tulajdonában lévő kártyák közül csak egynél élhet a lehetőséggel, mégpedig annál, amire korábban megigényelte az ingyenességet.

Hirdetés

Hirdetés

Kik igényelhetnek ingyenes bankszámlát?

A Bankmonitor által vizsgált négy ingyenes bankszámla mindegyikénél elvárás, hogy egy meghatározott összeg minden hónapban a számlára ékezzen. Az összeg nagyságát illetően azonban jelentős a különbség: a CIB ECO számlánál a mindenkori nettó minimálbár (jelenleg 133 ezer Ft) összegének kell beérkeznie, míg a CIB ECO Plusz számlánál 450 ezer Ft, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlánál pedig 400 ezer Ft a limit, de az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 75 ezer Ft is elegendő. (A Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál ez kiváltható azzal, ha 8 millió Ft megtakarítással rendelkezik valaki a banknál.)

Milyen bankkártya jár az ingyenes számlákhoz?

Az igényelhető bankkártyát illetően is jelentős a különbség: a CIB ECO számlához egy elektronikus Visa Inspire kártya jár díjmentesen, míg a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 és az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomaghoz dombornyomott Mastercard bankkártyát adnak. A CIB ECO Plusz kilóg a sorból, itt ugyanis egy elektronikus és két dombornyomott plasztik közül lehet választani, és bár az alapvető használhatóságot illetően nincs közöttük különbség, a dombornyomott kártyákhoz azonban kiegészítő szolgáltatások, például utasbiztosítás járhat.

Ingyenes bankszámlák összehasonlítása

Miért nem kell fizetni egy ingyenes bankszámlánál?

Az általunk vizsgált négy számla egyikének sincs havi díja abban az esetben, ha a feltételként megszabott összeg beérkezik az adott hónapban, ám ha ez nem teljesül, akkor kifizettetik a számlavezetési díjat. Nagyon nem mindegy azonban, hogy ez mennyi: az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 1 166 Ft-ot számolnak fel, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0-nál 12 092 Ft kiadásra lehet számítani, míg a CIB ECO-nál 2 562 Ft, a CIB ECO Plusznál pedig 5 268 Ft lesz a költség.

Az elektronikus csatornákon keresztül a bankon belülre és kívülre indított forint utalások, csoportos beszedési és az állandó átutalási megbízások díjmentesek a CIB ECO, a CIB ECO Plusz és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számláknál, míg az UniCredit esetében ez kizárólag a mobilbanki alkalmazásra igaz, így célszerű annak választania ezt, aki mobilon bankol.

Korábban már említettük, hogy a számlákhoz tartozó bankkártyáknak nincs kibocsátási vagy éves díja, ám ha például ellopják vagy elveszítjük, akkor a pótlása már pénzbe kerül. Mint ahogy az is, ha a már beállított átutalási és beszedési megbízásokon módosítunk, bár erre normális esetben nem kerül gyakran sor.

Érdekes ajánlatok az ingyenes készpénzfelvételre

Az állam által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőség független a választott bankszámlától, vagyis havonta 150 ezer Ft-ot, legfeljebb két részletben költségmentesen vehetünk fel bármelyik magyarországi forint ATM-ből. A bankok azonban ehelyett, vagy ezt kiegészítendő plusz kedvezményeket adhatnak. A CIB Banknál például, ha az ügyfél lemond az állam által biztosított ingyenességről, akkor minden hónapban az első CIB automatából történő készpénzfelvétel díjmentes lesz. Azoknak érheti meg ez a csere, akik közelében van CIB ATM, valamint 150 ezer Ft-nál nagyobb összegű készpénzre van szükségük havi szinten.

A Raiffeisen Bank ajánlata összetettebb, az állam által biztosított 150 ezer Ft-on felül az ügyfeleik további 2 alkalommal díjmentesen juthatnak készpénzhez a pénzintézet saját automatáiból. Amennyiben pedig valaki lemond a mindenki számára biztosított ingyenes lehetőségről, akkor saját ATM-ből akár 4 alkalommal költség nélkül juthat pénzhez.

Meddig tart az ingyenesség?

Lényeges kérdés, hogy vajon mennyi ideig biztosítják az ingyenességet a bankok a számláikhoz, hiszen senki nem szeretne pár havonta számlát és bankot váltani. Jó hír, hogy a CIB Banknál 2 évig biztosított az ingyenesség, az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomagnál 3 évet vállal a pénzintézet, míg a Raiffeisen Bank számláinál nincs promóciós időszak, vagyis alapból ingyenes a termék.

Ennél hosszabb időre egyébként sem érdemes feltétlenül elköteleződni, mert változhatnak a bankolási szokásaink, de akár megjelenhetnek új, kedvezőbb ajánlatok is a piacon. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy 2-3 évente mindenki ellenőrizze a számlaköltségeit, és ha van kedvezőbb ajánlat, akkor nem érdemes halogatni a váltást. Már csak azért sem, mert az egyszerűsített bankváltás intézménye már évek óta működik, amikor is az új számlavezető bank mindent elintéz helyettünk.

Hirdetés
Hirdetés