loading

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra lehetsz jogosult.

Az idei évtől számos lakástámogatást vehetsz igénybe, ezek közül azonban jó pár csak meghatározott lakáscél esetén érhető el. Érdemes előre összeszedni a különböző lehetőségeket, ugyanis több millió forint múlhat azon, ha elfelejtesz valamit. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői összeszedték az egyes lakáscéloknál elérhető otthonteremtési támogatásokat.

1. Használt lakás vásárlás

Vegyük példaként azt, hogy két gyermeked van és Budapesten vásárolnál egy 40 millió forint értékű használt lakást.

Ehhez igénybe tudnál venni 1,43 millió forint csok támogatást, ekkora összeg jár két gyermekre használt lakás vásárlása esetén. Ha a csok támogatásra jogosult vagy, akkor az illetéket is elengedik, ez további 1,6 millió forint kedvezményt jelentene.

A vissza nem térítendő támogatások mellé kaphatnál még 10 millió forint Babaváró hitelt is, amely akár a teljes futamidő alatt kamatmentes lehet, amennyiben egy gyermeked születik a futamidő alatt. (A második, harmadik baba érkezésekor pedig a fennálló tartozás 30, illetve 100 százalékát elengedik.) Mivel két gyermek után igényelted a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ezért kaphatsz még 10 millió forint fix 3%-os kamatozású csok-hitelt is a vásárláshoz. A hitelek felvételének persze az is feltétele, hogy megfelelj a bank hitelminősítésén.

Összesen tehát 3,03 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 20 millió forint kedvezményes kamatozású – vagy épp kamatmentes – hitelre lehetsz jogosult.

Kattints a táblázatra, ha nagyobb méretben szeretnéd megnézni!

Milyen támogatásokat érhet el egy kétgyermekes család különböző lakáscélok esetén?

2. Újépítésű lakás vásárlása

Tegyük fel, hogy egy 40 millió forintét vásárolnál egy újépítésű házat Győrben.

A két gyermeked után egy újépítésű lakás vásárlására 2,6 millió forint csok-ot kaphatsz. Mivel jogosult vagy a családi otthonteremtési kedvezményre, ezért elengedik számodra az illetéket – 1,6 millió forintot -, illetve a csok miatt a vételár 5%-os áfatartalmát is vissza lehet igényelni, ezzel további 1,9 millió forint támogatásra lehetsz jogosult. Összességében 6,1 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetsz jogosult.

A Babaváró hitelt és a kedvezményes kamatozású csok-hitelt is felveheted, ha megfelelsz a jogszabályi feltételeknek, azaz összesen akár 20 millió forint támogatott hitelt is kaphatsz.

3. Új lakás építése

Tegyük fel, hogy 40 millió forintért építenél egy házat Szegeden.

A 2,6 millió forint csok támogatást ugyanúgy megkapnád, mint az újépítésű lakás vásárlásakor. A visszaigényelhető áfa összege azonban azon is múlik, hogy milyen építkezési módot választanál: generálkivitelezővel történő építkezés esetén az áfa 5% lenne, ezt teljes mértékben visszaigényelhetnéd, így 1,9 millió spórolhatnál. Amennyiben generálkivitelező nélkül építkeznél, akkor 27% lenne az áfa, melyből 5 millió forintot tudnál visszaigényelni. (Valószínűleg az alacsonyabb adó miatt az építési költségek is kisebbek lennének generálkivitelező választása esetén, de erre nincs garancia.)

Ebben az esetben is felveheted – ha a bank elvárásainak is megfelelsz – az összesen 20 millió forint összegű Babaváró hitelt és csok-hitelt is.

4. Bővítés

Tegyük fel, hogy esztergomi otthonod szeretnéd egy lakószobával bővíteni, a munkálatok költsége 10 millió forint lenne.

Bővítésre is kaphatsz csok támogatást, ennek összege két gyermek után 1,43 millió forint lenne. Emellett a Babaváró hitelt is igénybe tudod venni. (A kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint lehet, de a munkálatokra neked már csak 8,57 millió forintra lenne szükséged.)

5. Felújítás/korszerűsítés

Példaként vegyünk egy debreceni ingatlant, amelyet fel szeretnél újítani, a költségek összege 10 millió forint.

A teljes költség felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag megkaphatod otthonfelújítási támogatásként. Ez az adott esetben 3 millió forint lenne. A munkálatok előfinanszírozására pedig felhasználhatod a Babaváró hitel 10 millió forintját, vagy épp legfeljebb 6 millió forint összegig a támogatott felújítási hitelt is. Azaz összességében a munkálatok előfinanszírozására kaphatsz akár 10 millió forint támogatott hitelt is, a felújítás befejezését követően pedig jogosult lehetsz akár 3 millió forint vissza nem térítendő felújítási támogatásra is.

Preferált kistelepüléseken elérhető az emelt összegű falusi csok is. Annak összegét használt lakás vásárlással egy időben megvalósított korszerűsítésre és/vagy bővítésre lehet fordítani. Emellett elérhető a konstrukció “csak” korszerűsítésre, bővítésre is.

Az egyes támogatásokhoz számos feltételt szükséges teljesítened, érdemes jogosultságodat ellenőrizned a Bankmonitor Kalkulátorával.

A támogatások mellett a lakáshitel kiválasztása is nagyon fontos

A megfelelő bankválasztás is kiemelten fontos, ha a különböző támogatások mellett piaci kamatozású lakáshitelre is szükséged lenne. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete között ugyanis akár 20 ezer forint is lehet a különbség. Emiatt a 20 év alatt visszafizetendő teljes összeg akár 4,8 millió forinttal magasabb is lehet egy rossz választás miatt (Azt feltételezve, hogy a hitelt 20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal és havi 400 ezer forint jövedelemmel vennék fel.)

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézheted, hogy Te milyen feltételekkel kapnál most hitelt az egyes bankoktól.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...