Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-23 Frissítve: 2021-01-27
 

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra lehetsz jogosult.

Az idei évtől számos lakástámogatást vehetsz igénybe, ezek közül azonban jó pár csak meghatározott lakáscél esetén érhető el. Érdemes előre összeszedni a különböző lehetőségeket, ugyanis több millió forint múlhat azon, ha elfelejtesz valamit. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői összeszedték az egyes lakáscéloknál elérhető otthonteremtési támogatásokat.

1. Használt lakás vásárlás

Vegyük példaként azt, hogy két gyermeked van és Budapesten vásárolnál egy 40 millió forint értékű használt lakást.

Ehhez igénybe tudnál venni 1,43 millió forint csok támogatást, ekkora összeg jár két gyermekre használt lakás vásárlása esetén. Ha a csok támogatásra jogosult vagy, akkor az illetéket is elengedik, ez további 1,6 millió forint kedvezményt jelentene.

A vissza nem térítendő támogatások mellé kaphatnál még 10 millió forint Babaváró hitelt is, amely akár a teljes futamidő alatt kamatmentes lehet, amennyiben egy gyermeked születik a futamidő alatt. (A második, harmadik baba érkezésekor pedig a fennálló tartozás 30, illetve 100 százalékát elengedik.) Mivel két gyermek után igényelted a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ezért kaphatsz még 10 millió forint fix 3%-os kamatozású csok-hitelt is a vásárláshoz. A hitelek felvételének persze az is feltétele, hogy megfelelj a bank hitelminősítésén.

Összesen tehát 3,03 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 20 millió forint kedvezményes kamatozású – vagy épp kamatmentes – hitelre lehetsz jogosult.

Kattints a táblázatra, ha nagyobb méretben szeretnéd megnézni!

Milyen támogatásokat érhet el egy kétgyermekes család különböző lakáscélok esetén?

Hirdetés

Hirdetés

2. Újépítésű lakás vásárlása

Tegyük fel, hogy egy 40 millió forintét vásárolnál egy újépítésű házat Győrben.

A két gyermeked után egy újépítésű lakás vásárlására 2,6 millió forint csok-ot kaphatsz. Mivel jogosult vagy a családi otthonteremtési kedvezményre, ezért elengedik számodra az illetéket – 1,6 millió forintot -, illetve a csok miatt a vételár 5%-os áfatartalmát is vissza lehet igényelni, ezzel további 1,9 millió forint támogatásra lehetsz jogosult. Összességében 6,1 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetsz jogosult.

A Babaváró hitelt és a kedvezményes kamatozású csok-hitelt is felveheted, ha megfelelsz a jogszabályi feltételeknek, azaz összesen akár 20 millió forint támogatott hitelt is kaphatsz.

3. Új lakás építése

Tegyük fel, hogy 40 millió forintért építenél egy házat Szegeden.

A 2,6 millió forint csok támogatást ugyanúgy megkapnád, mint az újépítésű lakás vásárlásakor. A visszaigényelhető áfa összege azonban azon is múlik, hogy milyen építkezési módot választanál: generálkivitelezővel történő építkezés esetén az áfa 5% lenne, ezt teljes mértékben visszaigényelhetnéd, így 1,9 millió spórolhatnál. Amennyiben generálkivitelező nélkül építkeznél, akkor 27% lenne az áfa, melyből 5 millió forintot tudnál visszaigényelni. (Valószínűleg az alacsonyabb adó miatt az építési költségek is kisebbek lennének generálkivitelező választása esetén, de erre nincs garancia.)

Ebben az esetben is felveheted – ha a bank elvárásainak is megfelelsz – az összesen 20 millió forint összegű Babaváró hitelt és csok-hitelt is.

4. Bővítés

Tegyük fel, hogy esztergomi otthonod szeretnéd egy lakószobával bővíteni, a munkálatok költsége 10 millió forint lenne.

Bővítésre is kaphatsz csok támogatást, ennek összege két gyermek után 1,43 millió forint lenne. Emellett a Babaváró hitelt is igénybe tudod venni. (A kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint lehet, de a munkálatokra neked már csak 8,57 millió forintra lenne szükséged.)

5. Felújítás/korszerűsítés

Példaként vegyünk egy debreceni ingatlant, amelyet fel szeretnél újítani, a költségek összege 10 millió forint.

A teljes költség felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag megkaphatod otthonfelújítási támogatásként. Ez az adott esetben 3 millió forint lenne. A munkálatok előfinanszírozására pedig felhasználhatod a Babaváró hitel 10 millió forintját, vagy épp legfeljebb 6 millió forint összegig a támogatott felújítási hitelt is. Azaz összességében a munkálatok előfinanszírozására kaphatsz akár 10 millió forint támogatott hitelt is, a felújítás befejezését követően pedig jogosult lehetsz akár 3 millió forint vissza nem térítendő felújítási támogatásra is.

Preferált kistelepüléseken elérhető az emelt összegű falusi csok is. Annak összegét használt lakás vásárlással egy időben megvalósított korszerűsítésre és/vagy bővítésre lehet fordítani. Emellett elérhető a konstrukció „csak” korszerűsítésre, bővítésre is.

Az egyes támogatásokhoz számos feltételt szükséges teljesítened, érdemes jogosultságodat ellenőrizned a Bankmonitor Kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

A támogatások mellett a lakáshitel kiválasztása is nagyon fontos

A megfelelő bankválasztás is kiemelten fontos, ha a különböző támogatások mellett piaci kamatozású lakáshitelre is szükséged lenne. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján egy 15 millió forintos lakáshitel havi törlesztőrészlete között ugyanis akár 20 ezer forint is lehet a különbség. Emiatt a 20 év alatt visszafizetendő teljes összeg akár 4,8 millió forinttal magasabb is lehet egy rossz választás miatt (Azt feltételezve, hogy a hitelt 20 éves futamidővel, 10 éves kamatperiódussal és havi 400 ezer forint jövedelemmel vennék fel.)

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnézheted, hogy Te milyen feltételekkel kapnál most hitelt az egyes bankoktól.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés