Betöltés

Melyik lakástakarékot válasszam?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-06-24

A magasabb hozam vagy a kedvezőbb hitel a fő szempont? Ezek alapján az egyes pénztáraknál kétféle megoldást is kínálnak, ha lakástakarék szerződés kötésén töröd a fejed. Hogy van-e jelentős különbség a hozamok között, vagy hogy melyik nyújtja a legjobb lakáshitelt, azt mai összehasonlításunkból megtudhatod!

Amit minden lakástakarék tud

Az egyes lakáskasszáknál elérhető termékek egységes szabályozásra épülnek, ezért alapvető tulajdonságaik is megegyeznek.
A szerződés felépítése a következő

 • takarékoskodok, 
 • a befizetéseimre állami támogatást és betéti kamatot kapok, 
 • lakáskölcsönt vehetek fel. 

A felsorolás időrendiséget is mutat, azaz először félre kell tennünk minden hónapban, ha ezt rendszeresen tesszük, csak akkor jár az állami támogatás, majd pedig a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsönre lehetünk jogosultak.

Az állami támogatás egységesen
a befizetéseink 30%-a, de szerződésenként maximum évi 72 000 Ft. Amiben kisebb-nagyobb eltérés jelentkezik, az a megtakarításra járó betéti kamat, illetve a megtakarítás végén felvehető lakáskölcsön kondíciói. A betéti kamatot illetően a legjobb ajánlatok évi 3%-ot biztosítanak, a legjobb lakáskölcsön kamata pedig 3,9%. Egy lakás-takarékpénztáron belül ugyanezen logika mentén két variáció közül is választhatunk, azaz:

 • inkább az elérhető hozamra fókuszálunk, vagy
 • várhatóan a lakáskölcsönre is szükségünk lesz a megtakarítás végén, így a legkedvezőbb lakáskölcsönre hajtunk. 

A fenti két szempont alapján kétféle terméket is kínálnak a pénztárak a takarékoskodni vágyók számára. A döntés megkönnyítése érdekében eszerint hasonlítottuk össze a különböző (hozam vagy hitel) fókuszú termékeket. Az
Aegon Lakástakarék jelenleg egyféle terméket kínál, így az alábbi összehasonlításban nem szerepel.

Mi a konkrét különbség?

Aki a hozamra fókuszál, annak
a magasabb betéti kamattal rendelkező (hozam fókuszú) termék jelentheti a jó választást. Természetesen ennél is élhetünk a lakáskölcsön lehetőségével, azonban magasabb hitelkamat mellett érhető el, mint a hitel fókuszú terméknél. Aki várhatóan a termék hitel részét is szeretné majd igénybe venni, annak a
hitel fókuszú terméket érdemes választani, amely az előzőekben említett hozamorientált ajánlathoz képest
kedvezőbb hitelkamatot kínál, viszont a befizetéseinkre jóváírt betéti kamata is alacsonyabb.

ltphitelhozam20140624

Akinek a hozam számít

Ha elsősorban a megtakarítási részre koncentrálunk, akkor a magasabb betéti kamattal rendelkező ajánlatokat vegyük először szemügyre. A választáskor még a termék neve is iránymutatást ad számunkra. Az
OTP Hozam plusz, valamint a
Fundamenta Hozamleső fantázianévvel ellátott termékeit 3-3%-os betéti kamattal kínálja, előbbihez 7%-os, utóbbihoz 6%-os hitelkamat párosul. Az
Erste Klasszik plusz szerződésével 2%-os betéti kamatra tehetünk szert, lakáskölcsönét pedig 6,7%-os hitelkamattal kaphatjuk meg. Egy havi 20 000 Ft-os 4 éves szerződéssel a legjobb hozamot produkáló ajánlatok átlagát tekintve 13,6-os hozamot érhetünk el, a hitel orientált termékeknél ez az érték 11,89%.

ltpebkm20140624

Akinek a hitel is fontos

Ha a megtakarítás végén összegyűlt pénz várhatóan nem elegendő a lakáscél megvalósításához, akkor a lakástakarék termékek hitel részét is érdemes megvizsgálni. A legjobb lakáskölcsönt a
Fundamenta 3,9-es számlája kínálja, nem meglepő módon 3,9% hitel kamattal. Őt követi az
Erste Klasszik hitel ajánlata 4,9%-os, majd az
OTP Hitel plusz terméke 5,5%-os hitel kamattal. Az ezekhez tartozó betéti kamat az előző felsorolás sorrendjében 1%, 1%, illetve 0,5%. Egy havi 20 000 Ft-os 4 éves szerződéssel a hitel fókuszú termékek átlagos felvehető hitelösszege 1,7 Ft körül alakul, a hozam orientált termékeknél ez alig több, mint 1,1 millió Ft.

ltphitel20140624

Svédcsavar: Amikor a hozam számít, mégis a hitel fókuszú terméket választom

Ha a fent leírtakkal sikerült segítenünk a termékek közötti eligazodást, nem kell megijedni, most sem fogunk senkit összezavarni!

A lakástakarék szerződéssel elérhető hozamot nem csak a betéti kamat befolyásolja. Az sem elhanyagolható, hogy szerződéskötéskor mennyibe kerül a számla megnyitása. Ez a szerződéskötési díj, amely a szerződéses összeg 1%-a (szerződéses összeg = összes saját befizetés + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáskölcsön összege). Mivel egy havi 20 000 Ft-os 4 éves szerződésnél ez a díj átlagosan 27 000 Ft, jelentősen befolyásolja az EBKM (egységes betéti kamat mutató) értékét. A pénztárak kínálatában nem egy akcióval találkozunk, amelyek esetén bizonyos feltételek teljesítésekor (számlavezetés, hűségvállalás, jövedelem érkeztetés, stb.) ezt a számlanyitási díjat, vagy ennek egy részét elengedik. Így fordulhat elő az, hogy az egyik lakáskassza díjmentesen nyitható hitel fókusszal rendelkező terméke közel azonos hozamot biztosít, mint a másik pénztár hozam fókuszú ajánlata.

Hogy melyik szolgáltató terméke a legmegfelelőbb számodra, azt lakástakarék kalkulátorunkkal könnyedén kiderítheted!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Megvalósult álom

  Korábban már két írásomban is foglalkoztam (itt és itt) a magyar labdarúgó csapatok nemzetközi kupaszereplésével, pontosabban fogalmazva annak sikertelenségével. Tegnap este a székesfehérvári MOL Vidi...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.