Otthonteremtési támogatások 2021-ben: melyikhez kell gyermek és házasság, illetve melyikhez nem?

Otthonteremtési támogatások 2021-ben: melyikhez kell gyermek és házasság, illetve melyikhez nem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-09 Frissítve: 2021-09-10
 

Megrohanták a magyar fiatalok a házasságkötő termeket, ugyanis a tavalyi évhez képest 23%-kal nőtt a frigyre lépők száma 2021 első nyolc hónapjában. Egy friss felmérés szerint a többség az igénybe vehető állami támogatások és kedvezmények miatt legalizálja a kapcsolatát, ezek közül is a Babaváró hitel és a csok támogatás a két legfontosabb motiváló erő. De vajon mely támogatásokhoz kell mindenképp házasság, illetve melyek azok, amelyeket egyedülálló vagy élettársi kapcsolatban élő szülők, esetleg a gyermekvállalást nem tervezők is igényelhetnek? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői.

Jelentősen nőtt a magyarok házasulási kedve: a KSH friss adatsora szerint csaknem negyedével (+23%) többen házasodtak 2021 első nyolc hónapjában, mint az elmúlt év azonos időszakában. A hirtelen felfutásra magyarázatot adhat az OTP Házasságkötési trendek felmérése, ez alapján ugyanis a legtöbb pár (62%) az állami támogatások és kedvezmények miatt teszi hivatalossá a kapcsolatát, ami különösen annak fényében érdekes, hogy a megszületendő gyermek mindössze 38%-nál ok ugyanerre. A támogatások közül egyértelműen a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) a favorit, hiszen az esküvőt tervező párok 15%-a tervezi megigényelni ezt, míg 7% a Babavárót venné fel, ugyancsak 7% pedig mindkét lehetőséggel élne.

De milyen plusz kedvezményekre és támogatásokra jogosult egy pár akkor, ha törvényesíti a kapcsolatát, illetve milyen pénzügyi előnyre számíthat ezáltal?

Hirdetés

Hirdetés

Csok támogatás – nem feltétlenül szükséges a házasság

A vissza nem térítendő csok támogatás esetében nem minden esetben feltétel a házasság, ugyanis meglévő gyermekkel élettársak, vagy akár egyedülálló szülők is jogosultak rá. Az, hogy valaki mekkora összegű csok-ot kaphat, kizárólag a gyermekek számától és attól függ, hogy használt ingatlant vagy új építésűt vásárol, esetleg építkezik.

Használt lakás vásárlása:

  • 1 gyermekkel: 600 000 Ft
  • 2 gyermekkel: 1 430 000 Ft
  • 3 gyermekkel: 2 200 000 Ft
  • 4 vagy több gyermekkel: 2 750 000 Ft

Új lakás vásárlása, építés:

  • 1 gyermekkel: 600 000 Ft
  • 2 gyermekkel: 2 600 000 Ft
  • 3 vagy több gyermekkel: 10 000 000 Ft

Vállalt gyermekre ugyanakkor kizárólag házasok igényelhetik a csok támogatást, ráadásul itt még az is feltétel, hogy a pár egyik tagja nem lehet 40 évnél idősebb. Vállalt gyerek esetén egy gyereknél 4 év, két gyereknél 8 év, három gyereknél 10 éves határidővel kell számolni.

Szuperolcsó csok-hitel – az egyedülállók és az élettársak számára is elérhető!

A csok-hitelnek sem feltétele egyértelműen a házasság, ugyanis ez a csok támogatáshoz kapcsolódik, így meglévő gyermekre élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik. A csok-hitel jelenleg egyértelműen a legolcsóbb lakáshitel konstrukció, hiszen a kamat – köszönhetően az állami támogatásnak – itt nem haladhatja meg a 3%-ot. A felvehető hitel összege ugyanakkor maximált: 2 gyermekkel 10 millió Ft, 3 gyermekkel 15 millió Ft lakáskölcsönhöz lehet legfeljebb hozzájutni. Például egy 15 millió Ft összegű, 20 évre felvett csok-hitel havi törlesztője 83 500 Ft körül alakul, míg egy ugyanilyen, fix kamatú kölcsönért 95-105 ezer Ft között kell fizetni havonta attól függően, hogy mekkora a jövedelmünk, illetve melyik bankot választjuk.

Ha csok-hitelre van szükséged, akkor az egyes banki ajánlatokat a Bankmonitor csok-hitel kalkulátorával pillanatok alatt megnézheted. Itt látni fogod a bankok ajánlatait sorba rendezve, havi törlesztővel és teljes visszafizetéssel. 

Babaváró hitel – házasság nélkül nem fog menni!

A Babaváró kifejezetten a fiatal párok gyermekvállalási kedvét hivatott segíteni, másképpen fogalmazva, azoknak kíván az állam támogatást nyújtani ezzel, akik 5 éves időtávon belül legalább egy, de lehetőleg több gyermeket szeretnének. Magához a Babaváróhoz azonban – szemben a csok-kal – nem kell gyermeket vállalni, ám ha a folyósítást követő 5 évben nem születik baba, akkor az addig kamatmentes kölcsön piaci kamatozásúra vált, valamint az 5 év alatt igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetni. (A második és a harmadig gyermek után elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét, ennek részleteiről itt olvashatsz részletesen.)

A Babavárót kizárólag házasok igényelhetik, sőt, kikötés az is, hogy a feleség az igénylés idején nem töltheti be a 41. életévét. A veszélyhelyzet alatt ezzel kapcsolatban annyi könnyítés van, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A Babaváró hitel (vagy más néven Babaváró támogatás) egyedülálló konstrukció, hiszen az akár 10 millió forint összegű hitel nem kizárólag otthonteremtésre fordítható, ugyanis a felhasználást illetően nem kötik meg a párok kezét. Ugyanakkor a többség mégis lakáscélra használja fel, már csak azért is, mert egyedülálló módon a Babaváró összegének 75%-a önerőnek számíthat egy vele együtt, vagy nem sokkal utána igényelt lakáshitelnél. (A Babaváró és a lakáshitel kombinálásáról itt írunk bővebben.)

Hogy miért is fontos ez? Azért, mert egy lakáshitelnél a bankok legfeljebb a vételár 80%-át hitelezhetik meg, a fennmaradó részt önerőből kell a vevőnek kifizetnie. Az MNB kifejezetten tiltja ugyanakkor, hogy valaki az önerőt másik hitelből, például személyi kölcsönből teremtse elő, ugyanis ez adósságspirálhoz vezethet. (Akkor vizsgálják ezt, ha a személyi kölcsön és a lakáshitel igénylése között nem telt el 90 napnál több idő.) A Babaváró annyiban különleges, hogy itt csak 25%-ban számít hitelnek, a fennmaradó résszel önerőként számolnak. (A 90 nap itt is fontos, ha a Babaváró és a lakáshitel között ennél hosszabb idő telt el, akkor 100%-ban önerőként lesz felhasználható.)

Például: egy pár lakáshitelből megvásárolna egy 40 millió forintos lakást, amihez minimálisan 8 millió forint önerőre lesz szükségük (a vételár 20%-a), a hitel összege pedig 32 millió Ft lesz (80%). Amennyiben ezt megelőzően – 90 napon belül – 10 millió forint Babavárót is igényeltek, akkor ennek 25%-a (2,5 millió Ft) ugyancsak hitelnek minősül, emiatt 32 millió Ft helyett már „csak” 29,5 millió Ft-ot (32-2,5 millió Ft) kaphatnak a banktól. Vagyis a szükséges önerő 10,5 millió forint lesz, ami a Babaváró vételárba történő „beforgatásakor” végül 500 ezer Ft valós saját megtakarítás bevonását teszi szükségessé.

Zöld lakáshitel – se házasság, se gyerek nem szükséges hozzá, de…

A jegybank új hitellehetőség bevezetését tervezi októbertől: a zöld lakáshitel nagyon előnyös konstrukció, hiszen a kölcsön kamata futamidő végéig fix 2,5 lesz. A hitel maximális futamideje 25 év, a kölcsönösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet. A konstrukció feltétele mindössze annyi, hogy kizárólag legalább „BB” energetikai besorolású új építésű ingatlan vásárolható belőle. Ugyanakkor nem elvárás, hogy az igénylőnek gyermeke legyen vagy gyermeket vállaljon, sőt, a családi állapotot sem nézik, vagyis egyedülállók, kapcsolatban élők és házasok is igényelhetik!

Van azonban egy csavar a zöld lakáshitelnél, amikor már nagyon is számít a gyermek és a családi állapot. Ugyanis friss fejlemény, hogy a csok lakáshitel kamatmentes lesz azoknak, akik zöld lakáshitellel kombinálva veszik fel azt. Ez azt jelenti, hogy egy 15 millió forintos, 20 évre felvett csok hitelre havonta mindössze 62 500 forintot kellhet fizetni – szemben a 83 500 Ft köröli normál törlesztővel. Ahogy pedig korábban már írtuk, a csok hitel a csok-hoz kapcsolódik, vagyis meglévő és vállalt gyermekre egyaránt igényelhető, ám ez utóbbi esetben bizony elvárás a házasság.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés