loading

Mennyi Tb-jogviszony szükséges a 2021-től elérhető lakástámogatásokhoz?

A család-, és lakástámogatásokhoz számos feltétel teljesítését is elvárja az állam. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján ezek közül az egyik legnehezebben teljesíthető az igénylők társadalombiztosítási jogviszonyára vonatkozik. Éppen ezért összeszedték, hogy a különböző támogatásoknál milyen Tb-jogviszonyt várnak el.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

1. Az “örökzöld” csok támogatás

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú támogatás. A konstrukció igényelhető újépítésű és használt lakás vásárlására, lakásépítésre, bővítésre, valamint 2021-től tetőtér-beépítésre is.

Alapesetben fél éves Tb-jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. Azonban a kiemelt, 10 millió forint összeg eléréséhez – melyet akkor kaphat meg a család, ha 3 gyermek után igényelné a támogatást, az összeget pedig újépítésű lakás vásárlására, építkezésre, vagy tetőtér-beépítésre fordítaná – már legalább 2 éves Tb-jogviszony szükséges. Folyamatosnak tekinthető a jogviszony, ha abban legfeljebb 30 napos megszakítás volt.

A jogviszony leigazolásához elfogadható:

 • A Tb törvény 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszony – kivéve a közfoglalkoztatotti jogviszony.
 • Középfokú nevelési-oktatási intézményben, vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
 • Külföldi Tb-jogviszony.

Amennyiben 180 napos Tb-jogviszony az elvárás, és külföldi Tb-jogviszonyt igazolt az igénylő, akkor vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyar biztosítotti jogviszonya lesz.

Ha 2 éves Tb-jogviszony az elvárás, akkor pedig feltétel, hogy az igénylést megelőző 180 nap magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származzon, melybe a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele.

Ha a kiszemelt ingatlan preferált kistelepülésen fekszik, akkor a csok támogatás egy speciális fajtájára, a falusi csok-ra is jogosult lehet a család. Ezt a kedvezményt korszerűsítésre, bővítésre és használt lakás vásárlására – amennyiben a vásárlással egy időben az ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére is sor kerülne – lehet felhasználni. Ennek a támogatásnak nagy előnye, hogy emelt összegre lehet jogosult a család: gyakorlatilag elérhető ezen speciális lakáscélok esetén is az az összeg, amelyet más településeknél csak újépítésű lakás vásárlására, építkezésre lehetne megigényelni.
Éppen ezért a falusi csok-nál a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárások is szigorúbbak: legalább 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az egyik igénylőnek. Ráadásul az elvárás 2 évre emelkedne, ha a 3 gyermek után szeretné kérni a család ezt a speciális támogatást.
Milyen Tb jogviszonyt várnak el a lakástámogatások igénylésekor?

2. Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott kölcsön, melyre nem szükséges kamatot fizetni az első 5 évben. Ha ezen időszakon belül gyermeke születne a párnak, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes lesz. A második baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes fennálló tartozás “lenullázódik”.

A konstrukció szabad felhasználású, nem klasszikus lakástámogatás, azonban a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján számos család lakáscéljának megvalósítására fordítja az összeget.

A Babaváró igényléséhez a házaspár legalább egyik tagjának 3 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Az alábbi jogviszony számít bele a 3 éves Tb-jogviszonyba:

 • Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – közfoglalkoztatotti viszony legfeljebb 1 évig számítható be.
 • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
 • Külföldi Tb-jogviszony.
 • Diplomás GYED időszaka.

Az igénylést megelőző 180 napban azonban mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony szükséges a Babaváró igényléséhez, melybe a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele. Amennyiben az igénylést megelőzően fél évvel még külföldi Tb-jogviszonya volt az ügyfélnek, akkor a szigorúbb magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyt elégséges az igénylést megelőző 3 hónapban teljesíteni.

Bárki ellenőrizheti, hogy megfelel-e a Babavár hitel jogszabályi feltételeinek a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával:

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3. A családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető csok-hitel

A csok hitel azon családok számára elérhető, akik legalább két gyermek után igényeltek családi otthonteremtési kedvezményt. A hitel nagy előnye a kamat mértékében rejlik: a konstrukciót a futamidő végéig fix 3 százalékos kamattal lehet elérni.

A hitel összege legfeljebb 10 millió forint lehet, amennyiben 2 gyermek után igényelt a család csok támogatást, azonban a plafon 15 millió forintra emelkedik, ha 3 gyermekre vették fel a családi otthonteremtési kedvezményt.

A családi otthonteremtési kedvezménynél megismert Tb feltételeket kell jelen esetben is teljesíteni az igénylőnek. Ez érthető is, hiszen csak csok támogatás mellé igényelhető ez a kedvezményes konstrukció.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával bárki megnézheti, hogy milyen csok hitel, vagy piaci kamatozású lakáshitel ajánlatok érhetőek el számára.

Mi a helyzet a 2021-től elérhető támogatásokkal?

1. Áfacsökkentés

Az újépítésű lakások vásárlásakor az áfa mértékét 27 százalékról lecsökkentik 5 százalékra, amennyiben a vételárat 2020 december 31-ét követően fizetik meg. Nincs a vevőkre vonatkozó elvárás az áfacsökkentéssel kapcsolatban – egyedül a lakás alapterületére van feltétel -, így természetesen Tb-jogviszonnyal kapcsolatban se fogalmaztak meg semmilyen feltételt.

2. Áfa-visszatérítés 

A jövő évtől a lecsökkentett – 5 százalékos – áfa nagyságát még vissza is igényelhetik azok a családok, amelyek csok támogatással vásárolják meg újépítésű lakásuk. Itt is elvárás, hogy csok támogatást vegyen igénybe a család, emiatt a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó Tb-jogviszony elvárásait is teljesítenie kell az áfa-visszatérítést igénylőknek.

3. Illetékmentesség

A vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetnie azon újépítésű-, vagy használt lakást vásárolnak, akik családi otthonteremtési kedvezményt igényelnek az ingatlan megvételéhez. Természetesen ezt azt is jelenti, hogy az igénylőnek meg kell felelnie a csok Tb-jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak is.

4. Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő szülők felújítási támogatást kaphatnak otthonuk felújítására, korszerűsítésére. Itt nem elvárás, hogy csok támogatást igényeljen a család, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs Tb-jogviszonnyal kapcsolatban elvárás.

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek – legalább 1 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az 1 éves jogviszonyba beleszámít:

 • A Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – az utolsó 180 napban nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony.
 • A felsőoktatási intézményben szerzett nappali tanulói jogviszony.
 • A nyugdíj melletti munkaviszony.
 • A külföldi Tb-jogviszony.
 • A diplomás GYED időszaka.

Az igényléskor azonban a kérelmezőnek Tbj törvény 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie – a közfoglalkoztatotti jogviszony nem megfelelő -, illetve a nyugdíj melletti munkaviszony is elfogadható.

Vagyis elfogadható, ha valaki külföldön dolgozott, de már van magyar társadalombiztosítási jogviszonya. Sőt több igénylő esetén az is elfogadható, ha az egyik fél jelenleg külföldön dolgozik, viszont ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

A Tbj törvény 6. §-áról már több szó esett, emiatt a Bankmonitor szakértői összeszedték mit is takar ez a jogszabályrész. A Tbj törvény 6. §-a alapján biztosított személy:

 • Munkaviszonyban álló személy
 • Szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében személyesen részt vesz (munkaviszony, vállalkozási-, vagy megbízási jogviszony keretében)
 • Álláskeresési támogatásban részesülő személy (munkanélküli segély)
 • Egyéni- és társas vállalkozó
 • Megbízási szerződés alapján dolgozó személy (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát)
 • Egyházi szolgálati viszonyban lévő személy
 • Őstermelő
 • Főállású kisadozó
 • Állami projektértékelői jogviszonyban lévő személy (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát)
 • Köztársasági elnök felesége
 • Többek között alapítvány, egyesület, egyesületek szövetsége, társasház közösség, köztestület, kamara, európai részvénytársaság, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, európai területi társulás, vízgazdálkodási társulat, erdőbirtokossági társulat, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyes jogi személyek vállalata, közös vállalat, egyéni cég, szövetkezet, lakásszövetkezet, európai szövetkezet, állami vállalat, egyes jogi személyek vállalata, vállalatcsoport, Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, magánnyugdíjpénztárak tisztségviselője, vezető tisztségviselője, vagy e szervezetek felügyelőbizottságának, illetve a Kormány törvénnyel létrehozott javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületének a tagja
 • Külföldön dolgozó személy, aki a közösségi rendelet, vagy két ország között kötött megállapodás alapján magyar biztosítottnak minősül
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Ez a weboldal sütiket használ
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. További részletek
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.