loading

Mennyi Tb-jogviszony szükséges a 2021-től elérhető lakástámogatásokhoz?

A család-, és lakástámogatásokhoz számos feltétel teljesítését is elvárja az állam. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján ezek közül az egyik legnehezebben teljesíthető az igénylők társadalombiztosítási jogviszonyára vonatkozik. Éppen ezért összeszedték, hogy a különböző támogatásoknál milyen Tb-jogviszonyt várnak el.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

1. Az “örökzöld” csok támogatás

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú támogatás. A konstrukció igényelhető újépítésű és használt lakás vásárlására, lakásépítésre, bővítésre, valamint 2021-től tetőtér-beépítésre is.

Alapesetben fél éves Tb-jogviszony szükséges a támogatás igényléséhez. Azonban a kiemelt, 10 millió forint összeg eléréséhez – melyet akkor kaphat meg a család, ha 3 gyermek után igényelné a támogatást, az összeget pedig újépítésű lakás vásárlására, építkezésre, vagy tetőtér-beépítésre fordítaná – már legalább 2 éves Tb-jogviszony szükséges. Folyamatosnak tekinthető a jogviszony, ha abban legfeljebb 30 napos megszakítás volt.

A jogviszony leigazolásához elfogadható:

 • A Tb törvény 6. §-a szerinti biztosítotti jogviszony – kivéve a közfoglalkoztatotti jogviszony.
 • Középfokú nevelési-oktatási intézményben, vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
 • Külföldi Tb-jogviszony.

Amennyiben 180 napos Tb-jogviszony az elvárás, és külföldi Tb-jogviszonyt igazolt az igénylő, akkor vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés aláírását követő 180 napon belül magyar biztosítotti jogviszonya lesz.

Ha 2 éves Tb-jogviszony az elvárás, akkor pedig feltétel, hogy az igénylést megelőző 180 nap magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származzon, melybe a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele.

Ha a kiszemelt ingatlan preferált kistelepülésen fekszik, akkor a csok támogatás egy speciális fajtájára, a falusi csok-ra is jogosult lehet a család. Ezt a kedvezményt korszerűsítésre, bővítésre és használt lakás vásárlására – amennyiben a vásárlással egy időben az ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére is sor kerülne – lehet felhasználni. Ennek a támogatásnak nagy előnye, hogy emelt összegre lehet jogosult a család: gyakorlatilag elérhető ezen speciális lakáscélok esetén is az az összeg, amelyet más településeknél csak újépítésű lakás vásárlására, építkezésre lehetne megigényelni.
Éppen ezért a falusi csok-nál a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárások is szigorúbbak: legalább 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az egyik igénylőnek. Ráadásul az elvárás 2 évre emelkedne, ha a 3 gyermek után szeretné kérni a család ezt a speciális támogatást.
Milyen Tb jogviszonyt várnak el a lakástámogatások igénylésekor?

2. Babaváró hitel

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű támogatott kölcsön, melyre nem szükséges kamatot fizetni az első 5 évben. Ha ezen időszakon belül gyermeke születne a párnak, akkor a kamatmentesség a teljes futamidőre érvényes lesz. A második baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes fennálló tartozás “lenullázódik”.

A konstrukció szabad felhasználású, nem klasszikus lakástámogatás, azonban a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján számos család lakáscéljának megvalósítására fordítja az összeget.

A Babaváró igényléséhez a házaspár legalább egyik tagjának 3 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

Az alábbi jogviszony számít bele a 3 éves Tb-jogviszonyba:

 • Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – közfoglalkoztatotti viszony legfeljebb 1 évig számítható be.
 • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
 • Külföldi Tb-jogviszony.
 • Diplomás GYED időszaka.

Az igénylést megelőző 180 napban azonban mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony szükséges a Babaváró igényléséhez, melybe a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele. Amennyiben az igénylést megelőzően fél évvel még külföldi Tb-jogviszonya volt az ügyfélnek, akkor a szigorúbb magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyt elégséges az igénylést megelőző 3 hónapban teljesíteni.

Bárki ellenőrizheti, hogy megfelel-e a Babavár hitel jogszabályi feltételeinek a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával:

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3. A családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető csok-hitel

A csok hitel azon családok számára elérhető, akik legalább két gyermek után igényeltek családi otthonteremtési kedvezményt. A hitel nagy előnye a kamat mértékében rejlik: a konstrukciót a futamidő végéig fix 3 százalékos kamattal lehet elérni.

A hitel összege legfeljebb 10 millió forint lehet, amennyiben 2 gyermek után igényelt a család csok támogatást, azonban a plafon 15 millió forintra emelkedik, ha 3 gyermekre vették fel a családi otthonteremtési kedvezményt.

A családi otthonteremtési kedvezménynél megismert Tb feltételeket kell jelen esetben is teljesíteni az igénylőnek. Ez érthető is, hiszen csak csok támogatás mellé igényelhető ez a kedvezményes konstrukció.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával bárki megnézheti, hogy milyen csok hitel, vagy piaci kamatozású lakáshitel ajánlatok érhetőek el számára.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi a helyzet a 2021-től elérhető támogatásokkal?

1. Áfacsökkentés

Az újépítésű lakások vásárlásakor az áfa mértékét 27 százalékról lecsökkentik 5 százalékra, amennyiben a vételárat 2020 december 31-ét követően fizetik meg. Nincs a vevőkre vonatkozó elvárás az áfacsökkentéssel kapcsolatban – egyedül a lakás alapterületére van feltétel -, így természetesen Tb-jogviszonnyal kapcsolatban se fogalmaztak meg semmilyen feltételt.

2. Áfa-visszatérítés 

A jövő évtől a lecsökkentett – 5 százalékos – áfa nagyságát még vissza is igényelhetik azok a családok, amelyek csok támogatással vásárolják meg újépítésű lakásuk. Itt is elvárás, hogy csok támogatást vegyen igénybe a család, emiatt a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó Tb-jogviszony elvárásait is teljesítenie kell az áfa-visszatérítést igénylőknek.

3. Illetékmentesség

A vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetnie azon újépítésű-, vagy használt lakást vásárolnak, akik családi otthonteremtési kedvezményt igényelnek az ingatlan megvételéhez. Természetesen ezt azt is jelenti, hogy az igénylőnek meg kell felelnie a csok Tb-jogviszonnyal kapcsolatos elvárásainak is.

4. Otthonfelújítási támogatás

A gyermeket nevelő szülők felújítási támogatást kaphatnak otthonuk felújítására, korszerűsítésére. Itt nem elvárás, hogy csok támogatást igényeljen a család, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs Tb-jogviszonnyal kapcsolatban elvárás.

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek – legalább 1 éves Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Az 1 éves jogviszonyba beleszámít:

 • A Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – az utolsó 180 napban nem fogadható el a közfoglalkoztatotti jogviszony.
 • A felsőoktatási intézményben szerzett nappali tanulói jogviszony.
 • A nyugdíj melletti munkaviszony.
 • A külföldi Tb-jogviszony.
 • A diplomás GYED időszaka.

Az igényléskor azonban a kérelmezőnek Tbj törvény 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie – a közfoglalkoztatotti jogviszony nem megfelelő -, illetve a nyugdíj melletti munkaviszony is elfogadható.

Vagyis elfogadható, ha valaki külföldön dolgozott, de már van magyar társadalombiztosítási jogviszonya. Sőt több igénylő esetén az is elfogadható, ha az egyik fél jelenleg külföldön dolgozik, viszont ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

A Tbj törvény 6. §-áról már több szó esett, emiatt a Bankmonitor szakértői összeszedték mit is takar ez a jogszabályrész. A Tbj törvény 6. §-a alapján biztosított személy:

 • Munkaviszonyban álló személy
 • Szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében személyesen részt vesz (munkaviszony, vállalkozási-, vagy megbízási jogviszony keretében)
 • Álláskeresési támogatásban részesülő személy (munkanélküli segély)
 • Egyéni- és társas vállalkozó
 • Megbízási szerződés alapján dolgozó személy (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát)
 • Egyházi szolgálati viszonyban lévő személy
 • Őstermelő
 • Főállású kisadozó
 • Állami projektértékelői jogviszonyban lévő személy (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát)
 • Köztársasági elnök felesége
 • Többek között alapítvány, egyesület, egyesületek szövetsége, társasház közösség, köztestület, kamara, európai részvénytársaság, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, európai területi társulás, vízgazdálkodási társulat, erdőbirtokossági társulat, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyes jogi személyek vállalata, közös vállalat, egyéni cég, szövetkezet, lakásszövetkezet, európai szövetkezet, állami vállalat, egyes jogi személyek vállalata, vállalatcsoport, Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, magánnyugdíjpénztárak tisztségviselője, vezető tisztségviselője, vagy e szervezetek felügyelőbizottságának, illetve a Kormány törvénnyel létrehozott javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületének a tagja
 • Külföldön dolgozó személy, aki a közösségi rendelet, vagy két ország között kötött megállapodás alapján magyar biztosítottnak minősül
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

  1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...