Betöltés
loading

Mi lesz a Babaváróval, ha élünk a hitel moratórium lehetőségével?

A kezdeti bizonytalanság után mostanra körvonalazódtak a Babaváró hitelekre vonatkozó moratórium végleges feltételei is. Eszerint lényegében ugyanolyan hatás várható, mint a többi lakossági hiteltípus kapcsán, azaz a futamidő a törlesztés felfüggesztésének időtartamával kitolódik, a törlesztőrészlet mértéke pedig nem változik. Ami a legtöbb hiteltől megkülönbözteti a Babavárót, hogy amennyiben az első 5 évben gyermeke születik az igénylő házaspárnak, akkor ez a kölcsön véglegesen kamatmentes lesz, míg ellenkező esetben a moratórium következtében elmaradt kamatokkal is foglalkoznunk kell. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Amennyiben születik gyermek az első 5 évben

Mindenképpen az a jobbik eset, ha a házaspárnak már az első 5 évben gyermeke születik, ugyanis ekkor a teljes kamatot átvállalja az állam, amely – a hitel összegétől, futamidejétől és felvételének időpontjától függően – akár 5,5 millió forint körüli összeg is lehet. Akik már vettek fel Babavárót, és terveznek gyermeket – vagy már akár úton is van -, azok ezzel a verzióval számolhatnak.

Ezeknek a családoknak a moratórium csak annyit jelent, hogy a szokásos havi törlesztőrészleteket egészen idén decemberig nem kell befizetniük, a hitelük futamideje pedig majd annyival meghosszabbodik, ahány hónapig éltek a törlesztési szünet lehetőségével. Fontos tudni, hogy a moratórium ideje alatt az úgynevezett állami kezességvállalási díjat sem kell fizetniük, amely minden hónapban a legutóbbi évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, tehát legfeljebb 4 167 forint lenne egyébként.

Ha nem születik gyermek az első 5 évben

Pénzügyi szempontból nehezebb dolguk lesz azoknak a házaspároknak, akik vagy eleve nem is tervezik, vagy csak nem sikerül teljesíteniük a kamatmentesség feltételét, azaz nem születik gyermekük a hitel első 5 éve alatt. Nekik az 5 év leteltével 120 napon belül vissza kell majd fizetniük az addig kapott kamattámogatást (kb. 1,5 millió forintot), a fennálló tartozásuk pedig piaci kamatozású hitellé fog átalakulni.

Az ő számukra a moratórium kihasználása várhatóan többletkiadást fog okozni, mert az ezalatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegével magasabb lesz az 5. év végén fennálló tartozásuk: egy 20 évre felvett, 10 millió forintos Babaváró 9 havi törlesztőrészlete 375 000 forint lenne – ennyivel több tőketartozást kell majd piaci kamattal visszafizetniük.

A kamatszint az 5 éves állampapírhozam 130 százalékának 5 százalékponttal megnövelt értéke, amely a jelenlegi állapot szerint 6,7% lenne. Ez alapján egy 375 000 forinttal magasabb tartozás teljes visszafizetendő összege 220 000 forinttal emelkedne meg. Ez az a pénzösszeg, amelyet azok veszíthetnek el, akik kihasználják a moratóriumot, de nem születik gyermekük.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →