Mi lesz a Babaváróval, ha élünk a hitel moratórium lehetőségével?

Mi lesz a Babaváróval, ha élünk a hitel moratórium lehetőségével?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-31
 

A kezdeti bizonytalanság után mostanra körvonalazódtak a Babaváró hitelekre vonatkozó moratórium végleges feltételei is. Eszerint lényegében ugyanolyan hatás várható, mint a többi lakossági hiteltípus kapcsán, azaz a futamidő a törlesztés felfüggesztésének időtartamával kitolódik, a törlesztőrészlet mértéke pedig nem változik. Ami a legtöbb hiteltől megkülönbözteti a Babavárót, hogy amennyiben az első 5 évben gyermeke születik az igénylő házaspárnak, akkor ez a kölcsön véglegesen kamatmentes lesz, míg ellenkező esetben a moratórium következtében elmaradt kamatokkal is foglalkoznunk kell. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

Amennyiben születik gyermek az első 5 évben

Mindenképpen az a jobbik eset, ha a házaspárnak már az első 5 évben gyermeke születik, ugyanis ekkor a teljes kamatot átvállalja az állam, amely – a hitel összegétől, futamidejétől és felvételének időpontjától függően – akár 5,5 millió forint körüli összeg is lehet. Akik már vettek fel Babavárót, és terveznek gyermeket – vagy már akár úton is van -, azok ezzel a verzióval számolhatnak.

Ezeknek a családoknak a moratórium csak annyit jelent, hogy a szokásos havi törlesztőrészleteket egészen idén decemberig nem kell befizetniük, a hitelük futamideje pedig majd annyival meghosszabbodik, ahány hónapig éltek a törlesztési szünet lehetőségével. Fontos tudni, hogy a moratórium ideje alatt az úgynevezett állami kezességvállalási díjat sem kell fizetniük, amely minden hónapban a legutóbbi évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, tehát legfeljebb 4 167 forint lenne egyébként.

Hirdetés

Hirdetés

Ha nem születik gyermek az első 5 évben

Pénzügyi szempontból nehezebb dolguk lesz azoknak a házaspároknak, akik vagy eleve nem is tervezik, vagy csak nem sikerül teljesíteniük a kamatmentesség feltételét, azaz nem születik gyermekük a hitel első 5 éve alatt. Nekik az 5 év leteltével 120 napon belül vissza kell majd fizetniük az addig kapott kamattámogatást (kb. 1,5 millió forintot), a fennálló tartozásuk pedig piaci kamatozású hitellé fog átalakulni.

Az ő számukra a moratórium kihasználása várhatóan többletkiadást fog okozni, mert az ezalatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegével magasabb lesz az 5. év végén fennálló tartozásuk: egy 20 évre felvett, 10 millió forintos Babaváró 9 havi törlesztőrészlete 375 000 forint lenne – ennyivel több tőketartozást kell majd piaci kamattal visszafizetniük.

A kamatszint az 5 éves állampapírhozam 130 százalékának 5 százalékponttal megnövelt értéke, amely a jelenlegi állapot szerint 6,7% lenne. Ez alapján egy 375 000 forinttal magasabb tartozás teljes visszafizetendő összege 220 000 forinttal emelkedne meg. Ez az a pénzösszeg, amelyet azok veszíthetnek el, akik kihasználják a moratóriumot, de nem születik gyermekük.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés