Betöltés
loading

Mi lesz a Babaváróval, ha élünk a hitel moratórium lehetőségével?

A kezdeti bizonytalanság után mostanra körvonalazódtak a Babaváró hitelekre vonatkozó moratórium végleges feltételei is. Eszerint lényegében ugyanolyan hatás várható, mint a többi lakossági hiteltípus kapcsán, azaz a futamidő a törlesztés felfüggesztésének időtartamával kitolódik, a törlesztőrészlet mértéke pedig nem változik. Ami a legtöbb hiteltől megkülönbözteti a Babavárót, hogy amennyiben az első 5 évben gyermeke születik az igénylő házaspárnak, akkor ez a kölcsön véglegesen kamatmentes lesz, míg ellenkező esetben a moratórium következtében elmaradt kamatokkal is foglalkoznunk kell. szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Amennyiben születik gyermek az első 5 évben

Mindenképpen az a jobbik eset, ha a házaspárnak már az első 5 évben gyermeke születik, ugyanis ekkor a teljes kamatot átvállalja az állam, amely – a hitel összegétől, futamidejétől és felvételének időpontjától függően – akár 5,5 millió forint körüli összeg is lehet. Akik már vettek fel Babavárót, és terveznek gyermeket – vagy már akár úton is van -, azok ezzel a verzióval számolhatnak.

Ezeknek a családoknak a moratórium csak annyit jelent, hogy a szokásos havi törlesztőrészleteket egészen idén decemberig nem kell befizetniük, a hitelük futamideje pedig majd annyival meghosszabbodik, ahány hónapig éltek a törlesztési szünet lehetőségével. Fontos tudni, hogy a moratórium ideje alatt az úgynevezett állami kezességvállalási díjat sem kell fizetniük, amely minden hónapban a legutóbbi évfordulókor fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, tehát legfeljebb 4 167 forint lenne egyébként.

Ha nem születik gyermek az első 5 évben

Pénzügyi szempontból nehezebb dolguk lesz azoknak a házaspároknak, akik vagy eleve nem is tervezik, vagy csak nem sikerül teljesíteniük a kamatmentesség feltételét, azaz nem születik gyermekük a hitel első 5 éve alatt. Nekik az 5 év leteltével 120 napon belül vissza kell majd fizetniük az addig kapott kamattámogatást (kb. 1,5 millió forintot), a fennálló tartozásuk pedig piaci kamatozású hitellé fog átalakulni.

Az ő számukra a moratórium kihasználása várhatóan többletkiadást fog okozni, mert az ezalatt be nem fizetett törlesztőrészletek összegével magasabb lesz az 5. év végén fennálló tartozásuk: egy 20 évre felvett, 10 millió forintos Babaváró 9 havi törlesztőrészlete 375 000 forint lenne – ennyivel több tőketartozást kell majd piaci kamattal visszafizetniük.

A kamatszint az 5 éves állampapírhozam 130 százalékának 5 százalékponttal megnövelt értéke, amely a jelenlegi állapot szerint 6,7% lenne. Ez alapján egy 375 000 forinttal magasabb tartozás teljes visszafizetendő összege 220 000 forinttal emelkedne meg. Ez az a pénzösszeg, amelyet azok veszíthetnek el, akik kihasználják a moratóriumot, de nem születik gyermekük.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar TB-ből származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Egyszerűsödtek a Babaváró hitel feltételei

A 2020.05.30-án megjelent jogszabálymódosítás alapján könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez. Ha külföldről költöznénk haza, akkor hamarabb megigényelhetjük a támogatást. Sőt mostantól jogosultak lehetünk az "ingyen" pénzre abban az esetben is, ha...

Blogajánló
 • alapblog Az adat az új kobra

  Az úgynevezett kobrahatás története a XIX. századi Indiáig nyúlik vissza. A brit gyarmatosítók aggodalommal nézték a Delhi utcáin egyre szaporodó a mérges kobrákat. A kártevők... The post Az adat az új kobra appeared first on alapblog.