loading

Miből lehet gyorsan megfinanszírozni egy kazán- vagy ablakcserét?

Elromlik a kazán, és kiderül, hogy cserélni kell? Ez akár 1 millió Ft-os költséget is jelenthet, a pénzre pedig gyorsan szükség van, hiszen senki nem akar hosszú időre fűtés és meleg víz nélkül maradni. De honnan lehet előteremteni ezt az összeget, ha nincs elég saját megtakarításunk? Megmutatjuk. Ahogy azt is, hogy egy nyílászárócsere megtérülési idejét mennyivel hosszabbítja meg, ha hitelből finanszírozzuk a beruházást.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

Aligha van nyilvánvalóbb jele a nyár végének, mint az, hogy sok helyen elkezdődött a fűtési szezon. Sokan ekkor szembesülnek csak azzal, hogy nem működik a kazán, ha pedig nagy a baj, vagy a régi berendezéshez már nem kapni pótalkatrészt, akkor akár cserére is szükség lehet. A családok ekkor szembesülnek azzal, hogy akár egymillió forint feletti kiadással is járhat a dolog, ugyanis a régi kazán helyett már kizárólag a legkorszerűbb technológiát képviselő kondenzációs készülék szerelhető fel, amihez a kémény átalakítása is szükséges.

Azok is komoly kiadásra számíthatnak, akik energetikai korszerűsítésre adják a fejüket, ami két szempontból is előnyös lehet: egyrészt növeli az ingatlan értékét, másrészt pedig csökkenti a rezsit, jobb helyzetbe hozva ezzel a családi költségvetést.

Saját megtakarítás, lakástakarék

De miből lehet előteremteni egy kényszerűségből, vagy akár tudatosan vállalt beruházás költségét akkor, ha nem áll rendelkezésre hozzá a szükséges saját forrás? Jó helyzetben vannak azok, akiknek van élő lakástakarék szerződésük, mert a lejáratot követőn ez lakáskorszerűsítésre is fordítható, így akár egy energetikai beruházás is megfinanszírozható az állami támogatással felhizlalt megtakarításból. Amennyiben a szerződés lejárta előtt van szükség a pénzre, a lakástakarék akkor is segíthet, ebben az esetben áthidaló kölcsönt lehet rá felvenni.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

De mit tehetnek azok, akik nem rendelkeznek sem elegendő megtakarítással, sem lakástakarék szerződéssel? Számukra elvileg járható út a szabad felhasználású jelzáloghitel, amelyekből a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint találni 5% alatti kamatozású terméket is. A példánkban szereplő lakás 2.080.000 Ft-os kazán- és nyílászáró-cseréje szabad felhasználású jelzáloghitel felvételekor 361.000 Ft költséggel (törlesztők+egyéb költségek) finanszírozható meg. (5 éves futamidővel és végig fix kamattal számoltunk, hogy kiiktassuk az esetleges kamatkockázatot.) Ez azonban csak akkor igaz, ha a piacon elérhető legjobb banki ajánlatot választjuk, mert akad olyan szabad felhasználású jelzáloghitel, aminek 551.000 Ft a költsége a lakáshitel-kalkulátor szerint. Ez pedig csaknem 200.000 Ft különbség még ilyen rövid futamidő mellett is!

Kisebb felújítások esetében, mint például a példánkban szereplő paneles nyílászárócsere azonban a szabad felhasználású jelzáloghitel nem mindig működik, ugyanis a minimális hitelösszeg itt általában 1 millió Ft. Érthető, hiszen a jelzáloghitelek fajlagos költsége magas – értékbecslés díja, közjegyzői díj, jelzálogjog bejegyzése stb. –, így bizonyos hitelösszeg alatt egyszerűen nem éri meg ez a konstrukció.

Személyi kölcsön

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél számolni kell még a viszonylag hosszú átfutási idővel is, ugyanis az igénylés benyújtását követően a legjobb esetben is 4-6 hét eltelik a folyósításig, miközben például egy személyi kölcsön néhány nap alatt szinte mindig lezongorázható.

A személyi kölcsönök előnye még, hogy ezeknél kisebb összeg is igényelhető, a hitel költsége pedig jellemzően néhány tízezer forint. Pozitívum lehet az is, hogy nincs szükség ingatlanfedezetre, ami akkor lehet például hasznos, ha a lakáson már van jelzálog, mert egyik bank sem szeret a másik mögé bekerülni rangsorban. Ilyenkor vagy egy hitelkiváltás jöhet számításba, vagy ugyanattól a banktól vesszük fel az újabb jelzáloghitelt, aki korábban is adott kölcsönt. Ebben az esetben azonban már nem tudjuk az egyes bankokat megversenyeztetni egymással.

Jól látható az is, hogy amennyiben személyi kölcsönből és nem lakáshitelből finanszírozunk egy 2 millió forintos beruházást, akkor ez a megtérülési időt kevesebb mint egy évvel hosszabbítja csak meg, de az önerőből történő finanszírozáshoz képest is mindössze plusz 3 évvel számolhatunk.

 

 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...