Betöltés

Miből vásároltak a magyarok csaknem 900 milliárdért Magyar Állampapír Pluszt?

szerző: Argyelán József
2019-07-11

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közleménye alapján június végéig összesen 882,7 milliárd forintért vásároltak a magyarok az új lakossági állampapírból. Jó kérdés, hogy miből volt ennyi pénze a lakosságnak?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az Államadósság Kezelő Központ célja, hogy 2023 végére a háztartások birtokában lévő állampapírállomány értéke elérje a 11.000 milliárd forintot. Ezen cél érdekében bocsátották ki az új “szuperkötvényt”, a Magyar Állampapír Pluszt. Ez eddig igazi sikertörténetnek tűnik, hiszen körülbelül egy hónap alatt 882,7 milliárd forintot vásároltak a papírból.

Miből volt ennyi pénze a magyaroknak?

Ad egy kis támpontot, hogy az összes lakossági állampapírállomány „csupán” 570,7 milliárd forinttal emelkedett 2018. decembere és 2019. júliusa között. Ebből már látható, hogy az új papírt vásárlók jelentős része meglévő állampapírjaiból csoportosította át a pénzét. Akár meglévő kötvényeket is eladhattak az új papír miatt, de az is elképzelhető, hogy lejáró értékpapírjaik felszabaduló forrásaiból vásároltak a vadonatúj állampapírból!

Az előző fél évben 423 milliárd forinttal csökkent az Egyéves Magyar Állampapír, a Kétéves Magyar Állampapír, a Kincstári Takarékjegy és a Féléves Magyar Állampapír összállománya. Ugyanakkor az új állampapír legnagyobb ellenlábasa a Prémium Magyar Állampapír állománya is 110 milliárd forinttal nőtt az elmúlt negyedévben. Ez nem is meglepő, hiszen a Bankmonitor korábbi elemzése szerint, amennyiben az MNB előrejelzése szerint alakul a hazai infláció, akkor 3 éves időtávban már jobban megérheti a prémium állampapír. 

Látható, hogy az új lakossági állampapír vásárlását nem kis részben finanszírozták a magyarok meglévő állampapírjaik eladásából. Ezt figyelembe véve még mindig jelentősen növekedett az összállomány.

A lakossági állampapírok, ezen belül is a Magyar Állampapír Plusz jó választás lehet azoknak, akik relatív alacsony kockázat mellett szeretnének elfogadható hozamot elérni, de ha nyugdíjas céljainkra szeretnénk megtakarítani, érdemes lehet megnézni a kifejezetten ilyen célú befektetéseket is.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 hír, amiről lemaradhattál a héten, ha lakást vásárolnál

2019. 11. 10.

Az ingatlanvásárlás egy család életében általában a legnagyobb értékű tranzakció, ezért nagyon fontos a pénzügyileg jó döntés meghozatala, különösen, ha hitelfinanszírozással történik a vétel. A jó döntéshez adtunk a héten...

ingatlanbefektetés

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen

2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

megtakarítás

Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?

2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.