loading

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg a tavaly márciusi adásvételi szerződések számát, sőt a februári értéknél – pedig akkor is rekord számú szerződést kötöttek – is 7 százalékkal magasabb. De mi lehet az oka a magyarok lakásvásárlási kedvének?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Márciusban a Duna House becslése alapján 15 630 lakást vásároltak hazánkban. Ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 évben. De miért vásárolnak ennyi használt lakást a magyarok? A Bankmonitor szakértői szerint ennek több oka is lehet.

Az új otthonteremtési támogatások bevezetése meghozhatta a vásárlási kedvet

Számos új lakástámogatást vezettek be 2021-ben:

Emellett továbbra is elérhető a meglévő és vállalt gyermekre igényelhető  csok támogatás és a Babaváró hitel is. (Ez utóbbi nem lakáscélú támogatás, de számos család lakásvásárlásra, építkezésre fordítja a kamatmentes kölcsön összegét.)

Arról még nincs pontos információnk, hogy a vételárra milyen hatással lesz az új támogatásoknak. Ettől függetlenül számos család – teljesen érthető okokból – korábban kivárt, és lakáscéljának megvalósítását az idei évre halasztotta. Könnyen lehet, hogy ez a késleltetett kereslet jelenik meg most a tranzakciós számokban is.

A lakáshitel továbbra is roppant olcsó, de meddig?

Sokan – még a támogatások mellett is – csak lakáshitel igénybevételével tudnak új otthont vásárolni. Márpedig a lakáshitelek továbbra is igen olcsók, ami miatt sokan most veszik meg a kinézett ingatlant. (A hitelek árát jól mutatja, hogy piaci kamatozású lakáshitelt olcsóbban fel lehet venni, mint a támogatott csok-hitelt.)

Az ingatlan adásvételek és a folyósított lakáshitelek alakulása az elmúlt évben

Az adásvételek száma és a folyósított hitelvolumen valóban együtt mozog. Bár az lakásvásárlások számának változását jellemzően a hitelfolyósítások csak késleltetve követik le. (Ez érthető, hiszen az adásvételi szerződés aláírását követően 4-6 héttel kapja meg az igénylő a kért hitelösszeget.)
Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a járvány miatt az adásvételek száma nagyobb mértékben esett vissza, mint a hitelfolyósítások aránya. (A lakásvásárlások száma felére esett vissza a járvány kitörése előtti számokhoz képest, míg a folyósított hitelösszeg még a legrosszabb hónapban is meghaladta a válság előtti időszakban kifizetett összeg 75 százalékát.)

A lakáshitelek kamata azonban a válság előtt is igen kedvező volt, a különbség a korábbi időszakhoz képest az, hogy már érezni a változás szelét. Ugyanis a banki kamatköltségek – melyet a BIRS mutató ír le a legjobban – jelentősen megemelkedtek az elmúlt időszakban, emiatt az elkövetkező hónapokban a lakáshitelek megdrágulhatnak. Ezen okokból kifolyólag sokan inkább előrébb hozhatták lakáscéljuk megvalósítását pár hónappal.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Megváltoztak a lakásvásárlók szokásai is

A járvány hatással volt a vevők szokásaira is: megnövekedett az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező ingatlanok iránt. Vagyis a lakás elhelyezkedésénél fontosabbá válik a közvetlen környezet. Ez érthető, hiszen a karantén és a bezártság miatt felértékelődött az udvar és a lakásméret jelentősége. Az  adásvételi szerződések megnövekedett számában megjelenhetett az is, hogy a belvárosban, kisebb lakásban élő családok szeretnék lecserélni otthonukat egy az új igényeknek megfelelő tágasabb, kertes lakásra.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

  Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...