Miért keresik zsírosra magukat a profik, miközben a kisbefektetők alig profitálnak? Mutatjuk a leggyakoribb hibákat!

Miért keresik zsírosra magukat a profik, miközben a kisbefektetők alig profitálnak? Mutatjuk a leggyakoribb hibákat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-09 Frissítve: 2021-07-14
 

Jellemző magatartás a kisbefektetők részéről, hogy megpróbálják eltalálni az aktuális trendeket, és így felülteljesíteni a piaci hozamokat. Kiderítettük, mennyire lehet sikeres egy átlagember ezzel a stratégiával, és hogyan érdemes alakítani egy hosszú távú befektetési portfóliót a legjobb teljesítmény érdekében!

Önmagában már dicséretre méltó döntés, ha valaki elhatározza, hogy hosszú távra szeretne pénzt befektetni. Fontos azonban, hogy eközben kihozzuk pénzünkből a maximumot. Ehhez tudni kell, hogy milyen befektetési stratégia volt a leginkább célravezető az elmúlt évtizedekben! Vajon a piaci hangulat ingadozását kellett követni? Vagy valamilyen más módon lehetett szert tenni a legjobb hozamokra? Egy nívós kutatás segítségével erre is választ kaphatunk.

Hogyan teljesít hosszú távon az átlagos befektető?

A Richard Bernstein Advisors rendszeresen megvizsgálja, miként teljesít hosszú távon (évtizedeken keresztül) az átlagos befektető. Összehasonlításképpen ilyenkor azt is közzéteszik, milyen teljesítményt lehetett elérni az adott időszakban a különféle befektetési eszközosztályokkal. Az alábbi ábra az egyik ilyen elemzésből mutat be egy nagyon tanulságos összeállítást.

A befektetési eszközosztályok és az átlagos befektető teljesítménye (20 éves hozamok)

A vizsgált húsz évben (1994-2013.) szokás szerint a kockázatosabb részvényportfóliók produkálták a legmagasabb évesített hozamokat: az energiaszektor például 12% feletti éves nyereséget termelt. A biztonságosabb kötvények csak alacsonyabb teljesítményt tudtak felmutatni: az 5 éves állampapír nagyjából évi 5%-ot hozott. Mindeközben az átlagos befektető sokkolóan gyenge hozamot ért el: szinte a lista legvégén kullog, alig 2% feletti évesített teljesítménnyel!

Hirdetés

Hirdetés

Mik okozzák ezt a gyenge szereplést?

Az RBA elemzése szerint az átlagos befektető azért szerepel ennyire rosszul, mert érzelmi alapon dönt, drágán vásárol és olcsón ad el. A fenti eredmény ráadásul nem egyedi eset, hanem visszatérő elem az elemzéseikben. Bármelyik időszakot vizsgálva a legrosszabb értékek közé tartozik az átlagos befektető teljesítménye. Tovább tetézi a bajt, hogy a gyakori kereskedés miatt sok tranzakciós költség is felmerül. A legrosszabb kombináció az, ha valaki nem tudja eltalálni a trendeket, és eközben még magas díjakat is kell fizetnie a szolgáltató felé.

Milyen gyakran érdemes változtatni egy portfóliót?

Láthattuk, hogy az átlagos befektetői viselkedés nem volt célravezető. Aki nem követett fegyelmezett stratégiát, hanem érzelmi döntéseket hozott az aktuális hírekre reagálva, ő hosszú távon lényegesen alulteljesítette a piacon elérhető hozamokat. Sokkal jobb eredményt érhettek el például azok, akik létrehoztak egy kiegyensúlyozott portfóliót, és 20 éven keresztül nem is változtattak rajta.

Mégis fontos, hogy az élethelyzetünk változását a portfóliónk összetétele is lekövesse. Ami 30 éves korban még tökéletesen megfelel az igényeinknek, az 60 évesen már nem feltétlenül lesz testhezálló. Például a fiatalok körében kedveltebbek a részvények, de az évek előrehaladtával (érthető módon) már inkább kerülni szokás a kockázatot. Éppen ezért bizonyos időközönként (például 5 éves rendszerességgel) érdemes felülvizsgálni a saját portfóliónkat, és elvégezni rajta a megfelelő átalakításokat.

Mit tehetsz, ha nem szeretnél kimaradni a jó hozamokból?

Egy befektető általában a lehető legalacsonyabb kockázattal szeretné elérni a lehető legmagasabb hozamot. Gyakran alkalmazott stratégia ennek érdekében, hogy a hosszú távra szóló megtakarítások nagyobb részét eleinte részvényekben helyezik el. Így a futamidő első részében a magasabb kockázat miatt valószínűleg magasabb hozamokra lehet számítani. (Ehhez fegyelmezettség is szükséges, hiszen a lejtmenetek idején nagy lehet a kísértés a pánikolásra és menekülésre.) A futamidő végének közeledtével pedig fokozatosan csökkenteni lehet a részvények arányát a portfólión belül, és egyre nagyobb súlyt kaphatnak a kötvények. Így végül a befektetés nagyobb biztonságban lesz, de addig is a lehető legmagasabb hozamot termelheti.

Az átlagember számára is elérhető ilyen befektetés!

A 21. században már szinte bármilyen befektetés elérhető a laikusok számára is: nem kivétel ez alól a fent bemutatott stratégia sem. A szolgáltatók rendkívül széles körű palettát kínálnak a hosszú távra (például saját idős korukra) megtakarítóknak! Részvényportfóliók, kötvényportfóliók, illetve a két kategória kombinálásával előállított vegyes portfóliók egyaránt nagy számban elérhetők. Mindenki kiválaszthatja, hogy saját kockázattűrő képességétől függően milyen összetételű portfólióra vágyik, és a szakemberek ennek megfelelően alakítják a befektetéseit. Igény esetén még az átsúlyozás is automatikusan történik, azaz nem szükséges aktívan részt vállalnunk a befektetés alakításában. Az ilyen jellegű megtakarítások hosszú távon igen meggyőzően teljesítenek, és határozottan lekörözik az érzelmi alapon „ugráló” befektetők teljesítményét!

Indítsd el ma a hosszú távú megtakarításodat!

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy aktív éveik után kiegészítő jövedelemforrásra is szükségük lesz az állami nyugdíjon felül. Jelenleg kb. 1,5 millió magyar ember rendelkezik valamilyen idős korra szánt megtakarítással, de még rengetegen halogatják a döntést. Aki korán felismeri a feladatot, ő egészen alacsony összegekből, akár havi 20 000 forintból is elérheti a pénzügyi céljait. Akik viszont a karrierjük végéig húzzák az időt, ők nagyon nehéz helyzetbe fognak kerülni! A döntés a te kezedben van: vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi kalkulátor segítségével, és fektess be bölcsebben a tömegeknél!

Nézd meg, hogy mennyi pénzed gyűlne össze idős korodra a 20%-os állami támogatással együtt!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés