10%-os éves hozamokat is kaszálhattak a nyugdíjmegtakarítók!

10%-os éves hozamokat is kaszálhattak a nyugdíjmegtakarítók!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-19
 

Tízezrek keresik most a nyugdíjmegtakarításokat az év végéig elérhető 20%-os adóvisszatérítés miatt. De nem ez az egyetlen érv, ami a nyugdíjcélú megtakarítások mellett szól. Aki ilyen jellegű befektetést választott, gyakran 10% feletti hozamot is el tudott érni, a nem mindennapi teljesítményeknek köszönhetően! Megnéztük, hogy az egyes biztosítók közül ki milyen eredményeket tudott produkálni az ügyfelei számára.

Mint minden befektetés esetében, a nyugdíjcélú megtakarításoknál is kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen hozamokat lehet elérni hosszú távon. Ugyanis a hozam nagyban befolyásolja, hogy mekkora vagyon tud felépülni a havonta félretett összegekből a futamidő végére. Sokakat érdekelhet, hogy melyik biztosító milyen eredményeket produkált az utóbbi években – ezért most ennek jártunk utána!

Hogyan működnek a nyugdíjcélú befektetések?

A nyugdíjbiztosítások lényege, hogy a megtakarító havi rendszerességgel takarékoskodik a saját nyugdíjára. A félretett összegek az ügyfél rendelkezései szerint kerülnek befektetésre. A biztosító által meghatározott 10-20 eszközalap között tetszőleges arányban lehet megosztani a saját befizetéseket. Ez igen széles körű lehetőségeket jelent: kockázatosabb és biztonságosabb alapok egyaránt elérhetők.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ a várható hozam nagysága?

A hosszú távú tapasztalat szerint a várható hozam mértékét leginkább a portfólió összetétele határozza meg. Aki nagyobb arányban fektet részvényalapokba, ő magasabb nyereségre számíthat. Aki pedig a kevésbé kockázatos kötvényalapokat részesíti előnyben, ő alacsonyabb hozamot fog elérni. Elterjedt módszer például egy vegyes portfólió használata: ilyenkor a pénz egy részével a hozam elérésére lehet törekedni, miközben a másik rész nagyobb biztonságban van.

Hogyan teljesítettek a biztosítók az elmúlt 5 évben?

Az elmúlt évtizedben a nyugdíjcélú megtakarítások átlagos hozamai 6% körül alakultak. Természetesen vannak ennél lényegesen jobb és rosszabb hozamok is, ezért a döntéshozatal előtt érdemes körültekintően tájékozódni. A biztosítók rendszeresen közzéteszik, hogy az általuk kínált eszközalapok milyen eredményeket értek el a múltban. Az alábbi ábrán 8 biztosítótársaság egy-egy termékéhez kapcsolódó összes eszközalap teljesítményét szemléltetjük.

Nyugdíjbiztosítások befektetéseinek éves hozamai

Az adatokból egyértelműen kirajzolódik a különböző kockázattal bíró alapok közti különbség. A zölddel jelölt kötvényalapok éves hozama 1-2% körül mozog. Eközben a piros színű részvényalapokkal akár 8-10%-os évesített hozamokat is el lehetett érni. Sőt, némelyik eszközalap 20%-ot meghaladó évesített hozamot tudott termelni a befektetőknek!

Vizsgáld meg a fenti biztosítók nyugdíjmegtakarítási ajánlatait részletes összehasonlító oldalunkon!

A legjobb átlagos teljesítménnyel a Metlife büszkélkedhet: mind a részvényalapjaikkal, mind a vegyes alapjaikkal felülteljesítették a piac többi szereplőjét. Az egyedi alapok szempontjából a Generali a csúcstartó: az egyik eszközalap 34%-os évesített hozamot tudott felmutatni!

Számold ki a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze a nyugdíjadra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hogyan érdemes összeállítani egy nyugdíjcélú portfóliót?

A hosszú távú befektetéseknél a részvénytúlsúlyos alapok lehetnek az egyik legjobb választás, az általuk képviselt magasabb hozampotenciál miatt. A fentiekből azonban az is látszik, hogy a magasabb hozammal együtt jár a magasabb kockázat. Vélhetően az első koronavírus-válságnak is szerepe van abban, hogy a vizsgált időszakban bizonyos részvényalapok 0% körüli, vagy akár negatív hozamot termeltek. Éppen ezért egy jó portfóliónak elengedhetetlen elemét képezik a jóval biztonságosabb kötvényalapok is. A legtöbb biztosító esetében léteznek alapértelmezett portfóliók is, és az ügyfelek ezek közül is kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb megoldást.

Milyen befektetési szolgáltatások elérhetők?

A megtakarítók számára a biztosítók számos befektetés-menedzselő szolgáltatást is kínálnak. Gyakran szokás például úgynevezett „céldátum-stratégiát” alkalmazni. Ennek lényege, hogy a futamidő elején a pénz nagyobb része kerül kockázatosabb eszközökbe, kisebb része pedig biztonságosabb alapokba. Az idő előrehaladtával pedig az arányok fokozatosan módosulnak: a részvényalapok helyét egyre inkább átveszik a kötvényalapok. A nyugdíjkorhatár elérésének idejére így a pénz nagy része már biztonságban van, miközben a korábbi években sikerült kihasználni a piac legjobb lehetőségeit is.

Egy másik jellemző szolgáltatás az úgynevezett „árfolyamvédelem”. Ennek keretein belül a szolgáltató folyamatosan figyeli az ügyfél befektetéseinek alakulását. Ha olyan piaci körülményt észlelne, amely várhatóan veszteséget okozna a megtakarító számára, akkor erről azonnali értesítést küld. Sőt, az ügyfél arra is felhatalmazhatja a biztosítót, hogy ilyen helyzetekben átrendezze a portfóliót, a veszteség minimalizálásának érdekében.

Hogyan érdemes választani a különböző ajánlatok közül?

Fontos, hogy a múltbeli hozamokból nem feltétlenül lehet következtetni a jövőbeli teljesítményre. Továbbá a hozam nem az egyetlen döntési szempont: sok más tényezőre, például a költségekre is érdemes odafigyelni. Aki már eldöntötte, hogy szeretne takarékoskodni a nyugdíjára, de még bizonytalan a konkrét választást illetően, neki a Bankmonitor tapasztalt szakemberei nyújthatnak személyre szabott segítséget.

Hirdetés
Hirdetés