loading

10%-os éves hozamokat is kaszálhattak a nyugdíjmegtakarítók!

Tízezrek keresik most a nyugdíjmegtakarításokat az év végéig elérhető 20%-os adóvisszatérítés miatt. De nem ez az egyetlen érv, ami a nyugdíjcélú megtakarítások mellett szól. Aki ilyen jellegű befektetést választott, gyakran 10% feletti hozamot is el tudott érni, a nem mindennapi teljesítményeknek köszönhetően! Megnéztük, hogy az egyes biztosítók közül ki milyen eredményeket tudott produkálni az ügyfelei számára.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Mint minden befektetés esetében, a nyugdíjcélú megtakarításoknál is kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen hozamokat lehet elérni hosszú távon. Ugyanis a hozam nagyban befolyásolja, hogy mekkora vagyon tud felépülni a havonta félretett összegekből a futamidő végére. Sokakat érdekelhet, hogy melyik biztosító milyen eredményeket produkált az utóbbi években – ezért most ennek jártunk utána!

Hogyan működnek a nyugdíjcélú befektetések?

A nyugdíjbiztosítások lényege, hogy a megtakarító havi rendszerességgel takarékoskodik a saját nyugdíjára. A félretett összegek az ügyfél rendelkezései szerint kerülnek befektetésre. A biztosító által meghatározott 10-20 eszközalap között tetszőleges arányban lehet megosztani a saját befizetéseket. Ez igen széles körű lehetőségeket jelent: kockázatosabb és biztonságosabb alapok egyaránt elérhetők.

Mitől függ a várható hozam nagysága?

A hosszú távú tapasztalat szerint a várható hozam mértékét leginkább a portfólió összetétele határozza meg. Aki nagyobb arányban fektet részvényalapokba, ő magasabb nyereségre számíthat. Aki pedig a kevésbé kockázatos kötvényalapokat részesíti előnyben, ő alacsonyabb hozamot fog elérni. Elterjedt módszer például egy vegyes portfólió használata: ilyenkor a pénz egy részével a hozam elérésére lehet törekedni, miközben a másik rész nagyobb biztonságban van.

Hogyan teljesítettek a biztosítók az elmúlt 5 évben?

Az elmúlt évtizedben a nyugdíjcélú megtakarítások átlagos hozamai 6% körül alakultak. Természetesen vannak ennél lényegesen jobb és rosszabb hozamok is, ezért a döntéshozatal előtt érdemes körültekintően tájékozódni. A biztosítók rendszeresen közzéteszik, hogy az általuk kínált eszközalapok milyen eredményeket értek el a múltban. Az alábbi ábrán 8 biztosítótársaság egy-egy termékéhez kapcsolódó összes eszközalap teljesítményét szemléltetjük.

Nyugdíjbiztosítások befektetéseinek éves hozamai

Az adatokból egyértelműen kirajzolódik a különböző kockázattal bíró alapok közti különbség. A zölddel jelölt kötvényalapok éves hozama 1-2% körül mozog. Eközben a piros színű részvényalapokkal akár 8-10%-os évesített hozamokat is el lehetett érni. Sőt, némelyik eszközalap 20%-ot meghaladó évesített hozamot tudott termelni a befektetőknek!

Vizsgáld meg a fenti biztosítók nyugdíjmegtakarítási ajánlatait részletes összehasonlító oldalunkon!

A legjobb átlagos teljesítménnyel a Metlife büszkélkedhet: mind a részvényalapjaikkal, mind a vegyes alapjaikkal felülteljesítették a piac többi szereplőjét. Az egyedi alapok szempontjából a Generali a csúcstartó: az egyik eszközalap 34%-os évesített hozamot tudott felmutatni!

Számold ki a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze a nyugdíjadra!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hogyan érdemes összeállítani egy nyugdíjcélú portfóliót?

A hosszú távú befektetéseknél a részvénytúlsúlyos alapok lehetnek az egyik legjobb választás, az általuk képviselt magasabb hozampotenciál miatt. A fentiekből azonban az is látszik, hogy a magasabb hozammal együtt jár a magasabb kockázat. Vélhetően az első koronavírus-válságnak is szerepe van abban, hogy a vizsgált időszakban bizonyos részvényalapok 0% körüli, vagy akár negatív hozamot termeltek. Éppen ezért egy jó portfóliónak elengedhetetlen elemét képezik a jóval biztonságosabb kötvényalapok is. A legtöbb biztosító esetében léteznek alapértelmezett portfóliók is, és az ügyfelek ezek közül is kiválaszthatják a számukra legszimpatikusabb megoldást.

Milyen befektetési szolgáltatások elérhetők?

A megtakarítók számára a biztosítók számos befektetés-menedzselő szolgáltatást is kínálnak. Gyakran szokás például úgynevezett „céldátum-stratégiát” alkalmazni. Ennek lényege, hogy a futamidő elején a pénz nagyobb része kerül kockázatosabb eszközökbe, kisebb része pedig biztonságosabb alapokba. Az idő előrehaladtával pedig az arányok fokozatosan módosulnak: a részvényalapok helyét egyre inkább átveszik a kötvényalapok. A nyugdíjkorhatár elérésének idejére így a pénz nagy része már biztonságban van, miközben a korábbi években sikerült kihasználni a piac legjobb lehetőségeit is.

Egy másik jellemző szolgáltatás az úgynevezett „árfolyamvédelem”. Ennek keretein belül a szolgáltató folyamatosan figyeli az ügyfél befektetéseinek alakulását. Ha olyan piaci körülményt észlelne, amely várhatóan veszteséget okozna a megtakarító számára, akkor erről azonnali értesítést küld. Sőt, az ügyfél arra is felhatalmazhatja a biztosítót, hogy ilyen helyzetekben átrendezze a portfóliót, a veszteség minimalizálásának érdekében.

Hogyan érdemes választani a különböző ajánlatok közül?

Fontos, hogy a múltbeli hozamokból nem feltétlenül lehet következtetni a jövőbeli teljesítményre. Továbbá a hozam nem az egyetlen döntési szempont: sok más tényezőre, például a költségekre is érdemes odafigyelni. Aki már eldöntötte, hogy szeretne takarékoskodni a nyugdíjára, de még bizonytalan a konkrét választást illetően, neki a Bankmonitor tapasztalt szakemberei nyújthatnak személyre szabott segítséget.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás
Mikor lehet már késő elkezdeni félretenni a nyugdíjas évekre?

Ha szeretnél elindítani egy nyugdíjkiegészítő biztosítást annak érdekében, hogy az állami nyugdíjadat kipótold, három fontos kérdésre kell válaszolnod. Mekkora összegre lesz majd szükséged? Mikor akarod elkezdeni? Mennyit tudsz félretenni a...

Elbukhatjuk a nyugdíj-megtakarításunkat, ha elválunk?

Azon túl, hogy a válás szinte minden esetben komoly lelki sérüléseket okoz, a vagyonmegosztáson is túl kell esni. De előfordulhat vajon, hogy a válás során akár meglévő nyugdíj-megtakarításunkat is elveszítjük?...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ha megvan a 3,5 millió beoltott, a jövő hét közepén nyithatnak a teraszok

  Orván Viktor a közösségi oldalán ismertette a tervezett nyitási intézkedéseket. A vendéglősökre vonatkozó részt kiemeltük. Az újranyitás következő lépéseként, amikor 3,5 millió ember megkapja az első oltását a koronavírus ellen, ki lehet nyitni a vendéglátóhelyek teraszait– mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy számol, hogy a 3,5 milliós számig jövő szerdára vagy csütörtökre juthatunk el.A vendéglátósok teraszdíját eltörlik – tette hozzá....