loading

Miért nem jutnak az önkéntes nyugdíjpénztárak a magán nyugdíjpénztárak sorsára?

szerző: Bankmonitor.hu

Azért nem nyitsz önkéntes nyugdíjpénztári számlát, mert félsz, hogy az állam ugyanúgy lenyúlja a megtakarításaidat, mint tette azt a magánnyugdíjpénztárak esetében? Ha csak ez tart vissza, akkor elmagyarázzuk, hogy miért nem fog ez megtörténni!

Az önkéntes nyugdíjpénztár szerintünk a legjobb nyugdíj célú megtakarítás az átlagember számára. Alacsony költségei mellett, az automatikusan megtörténő aktív befektetések is vonzóvá teszi ezt a fajta nyugdíj célú megtakarítást. A befizetett pénzek portfóliókban kerülnek elhelyezésre.

A nevük mellett nagy vonalakban még a működésükben hasonlóak a magán nyugdíjpénztárak is, ami miatt sokan egyenlőség jelet húznak a kettő között. Pedig óriási különbség van a két pénztári forma között!

Magánnyugdíjpénztárak

Amíg a magán nyugdíjpénztárak rendeltetésszerűen működtek, addig a munkavállalók NEM a már adózott jövedelmükből, önkéntes alapon fizettek. A magán nyugdíjpénztár sokak számára nem választás kérdése volt, hanem kötelezően be kellett lépni. Ráadásul az adók módjára beszedett járulékot a munkáltató fizette be a költségvetés helyett a magán nyugdíjpénztárba. Tehát oda nem adózott jövedelem érkezett, hanem egy olyan összeg, ami alapvetően az államkasszát gazdagította volna.

2010-ben azonban az állam megváltoztatta korábbi elképzelését, és a magán nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat visszacsatornázta saját magához. Ezt a lépést szokta a köznyelv a „nyugdíjpénztári vagyon lenyúlásának” hívni. Fontos azonban megemlíteni, hogy itt nem egyedi befizetésekről volt szó, hanem nem az államkasszába befizetett összegek visszahívása zajlott le.

Természetesen, amikor megtörtént az állami rendszerbe való visszaérés, onnantól kezdve a befizetés a magán nyugdíjpénztárakba ugyanúgy önkéntes alapú. De nem szabad megfeledkezni, hogy nem ezzel a céllal jött létre. Hanem azért, hogy a felosztó-kirovó rendszer (a mindenkori aktív dolgozók tartják el az épp nyugdíjasokat), helyett átálljunk egy olyan működési modellre, ahol mindenki saját maga nyugdíjára takarékoskodik. Ez utóbbi rendszer független az aktív dolgozók és nyugdíjasok arányától, viszont az átállást csak hosszú évtizedeken keresztül lehetett volna megtenni.

Viszont a fent említett átállást visszafújták az alapvonal mögé, így nem árt elgondolkozni azon, hogy érdemes-e egyáltalán fenntartani a magán nyugdíjpénztári számlánkat. Annak ellenére, hogy a magán nyugdíjpénztárban maradóknak egyelőre úgy tűnik megérte nem visszalépni az állami rendszerbe.

Önkéntes nyugdíjpénztárak

A magán nyugdíjpénztárakkal ellentétben az önkéntes nyugdíjpénztárak önkéntes alapú, már adózott befizetésekre alapul. Amennyiben a munkáltató fizet valamekkora összeget, az a cafeteria keret terhére szokta tenni. Ott a munkáltató és munkavállaló közös döntése alapján történik befizetés, nem kötelező.

Szeretnéd megnézni mekkora vagyonra tehetsz szert nyugdíjas korodra, ha már most gondolsz a jövőre? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az önkéntes pénztári vagyonok „államosítása” azzal egyenértékű lenne, mintha a folyószámlákon lévő pénzeket közvagyonként kezelnék. (Természetesen néhányan ezt is elképzelhetőnek tartják, de ez inkább csődben lévő dél amerikai államokra jellemző. Reális esélye idehaza erre nincs.)

Az állam az önkéntes nyugdíjpénztárakban főként a 20%-os adójóváírás nyújtása által, illetve a befektetések között állampapírok formájában van jelen (de az önkéntes nyugdíjpénztár nem kizárólag állampapírba fektet.) Természetesen szabályzói oldalon megjelenik az állam szerepe, de ilyen alapon minden Magyarországon működő cég állami befolyás alatt folytatja a tevékenységét.

7 Hozzászólás
 1. Edebácsi

  Sok mindenre hittük már azt, hogy nem lehet aztán mégis csak “lehetett”

 2. Bánki Zoltán

  Csak nem kap a Bankmonitor is Sorostól támogatást? Mással nehéz magyarázni, hogy “lenyúlásnak” merészeli nevezni a 2010-es, a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe történő visszalépést, ill. a megtakarításokról úgy nyilatkozik, mintha az állam elvette volna. Hát NEM. Ez csúsztatás. Senki nem károsodott, csak visszakerült az állami rendszerbe. Jómagam pl. még kaptam is pénzt a kamatokból, sajnos sokan nem, mert a nyugdíjpénztárak nagy része rosszul sáfárkodott az emberek vagyonával. Ennek vetett véget a kormány. Kár, hogy ezt unos-untalan le kell írnunk.

  1. bankmonitor.hu

   Az igazság néha fáj, de akkor is el kell fogadni. Az igazság az, hogy egy cikket/témát is csak úgy érdemes méltatni, ha annak az egész tartalmával tisztában vagyunk és tüzetesen átolvastuk. A hozzászólás arról tanúskodik, hogy ez nem történt meg. Az említett részt azért írtuk macskakörömbe, mert valóban sokszor ilyen szövegösszefüggésbe kerül a téma. Ez nem a mi véleményünk, hanem ahogy írtuk is, a köznyelvben forog így. És a cikk nem is erről szól, mert teljesen mást mutat be. Mi szakmai alapon ki is fejtettük, hogy a vegyes nyugdíjrendszer átalakításának mi volt az oka és az önkéntes nyugdíjpénztáraknál miért nem lehet erre számítani. Azt hozzátennénk, hogy soha sem fogjuk megtudni, hogy melyik rendszerrel jártunk volna jobban (mi van például akkor, ha az állami nyugdíj mértéke néhány évtized múlva a várakozások alapján jelentősen visszaesik?). Gondolhatja, hogy annak idején az 1990-es évek végén nem azért indult el a rendszer, mert azt gondolták, hogy mindenképpen rosszabb lesz. Más logikával és jobban az egyéni felelősségre alapozva épült volna ki egy rendszer. A valójában elért pénztári hozamokat és az abból származó nyugdíj mértékét soha nem fogjuk megtudni. Azért azt el kell ismerni, hogy a pénztárak az utóbbi években kimagasló teljesítményt nyújtottak. Arról pedig nem tehettek, hogy a visszalépések megnyitásának időzítése pont egy rosszabb időszakra esett. Nem véletlen, hogy olyan sokan írnak nekünk mostanában arról, hogy óriási (több milliós) reálhozamot vehetnének fel, ha visszalépnének.

 3. Gerdán Zsolt

  Azt írja a cikk szerzője:
  “Tehát oda nem adózott jövedelem érkezett, hanem egy olyan összeg, ami alapvetően az államkasszát gazdagította volna”.
  Kérdem én: a TAO az nem ilyen pénz?
  Ezek szerint egyszer majd azt is vissza lehet csatornázni a sportkluboktól az államkasszába?
  Nem, nem lehet.
  Viszont az “önkéntes pénztári vagyonok államosítása” bármikor megtörténhet.
  Éppen úgy, mint a MANYUP 4.000.000.000.000 forintja.
  Egy kissé kormánypárti cikkíró már megint hülyére vesz minket.

  1. bankmonitor.hu

   Tudja azt, hogy az adó és a járulék között mi a fő különbség? Az, hogy az adóért cserébe semmilyen ellenszolgáltatást nem kell az államnak adnia (bármire elkölthető), míg a járulék esetében erre lehet számítani. Nem véletlenül vannak a járulékok felcímkézve, így a nyugdíjjárulék is. Ezért teljesen értelmetlen a társasági adót és a korábbi nyugdíjjárulékot összehasonlítani, hiszen azok mögöttes tartalma teljesen más. Az összehasonlítás azért is sántít, mert más-más gazdasági szereplők jövedelmi helyzetét változtatja meg (vállalat vs. lakosság), valamint a tao esetében a látvány-csapatsport esetében az befizetett adónak egy részéről lehet rendelkezni (ezt nem az állam dönti el, hanem maga a gazdasági szereplő). Az persze közös bennük, hogy politikai döntéssel mind a két szabály megváltoztatható, de ezt mindenki tudja, és nem a mi feladatunk a döntés megítélése. Tisztán szakmai oldalról a cikk teljesen helyesen mutatja be, hogy a vegyes nyugdíjrendszer kialakításakor az állam lemondott a járulékbevételek egy részéről, államadósságot generált előzetes megtakarítások hiányában. Ez a rendszert fordította később vissza. Éppen azért, mert cserébe azonnal nem kellett semmit sem adnia, csak egy jövőbeli ígéretet, hogy teljes állami nyugdíjat kapnak a visszalépők (ismétlem járulékról volt szó, adónál nem kell semmit sem mondani, hiszen azt bármire el lehet költeni, a tao példa ezért is helytelen). Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknél viszont nem ez van, ott nem az állami bevételek egy részének átcsatornázásáról van szó, hanem a saját jövedelmünk átmozgatásáról. Éppen ezért nem is kell a kákán csomót keresni, mert nincs ott semmi.

 4. Vida Tamás

  Kedves Bánki Zoltán! Ha nem nyúltak le, akkor legyél szíves mutasd meg hova lett az 1750000 Ft, ami kikerült a számlámról, mert az ügyfél kapun keresztül lekérdezés alapján igen csak nincs rajta, csak az azutáni években levont összeg!!!! Akkor tájékoztass kérlek

 5. Zsák Tibor

  Annyit fűznék a cikkhez, hogy ha valaki kiszámolta és átgondolta a “lenyúlás” következményeit, az nem adta vissza a pénzt, mivel az addig felhalmozott pénz folyamatosan termeli a reálhozamot azóta is. Mindenki ráért volna a nyugdíjba vonulása előtt eldönteni, kiszámolni, hogy hogyan jár jobban, mivel a reálhozam kifizetésre kerül akkor is, ha visszalép. Az okos döntés szerintem nem a lenyúlós kormánynak visszaadni a lóvét, aki ugyanúgy eltüntette a kalapból, mintha ott sem lett volna. Most már nincs se a nyugdíjszámlákon, se a költségvetésben nincs nyoma. Nagy Nemzeti Átverés volt az egész. Mire a hasznát lehetett volna érezni, megszüntették. A sok okos magyar meg irigykedve nézheti, hogy hogyan jár jobban az, aki maradt, mert gondolkodott. Vajon azok a vezetők és politikusok akik addig több 10 milliót halmoztak fel a manyup számlájukon, ők miért nem léptek vissza? Nem kell mindent elhinni, amit a propaganda mond, ideje lenne már egy kicsit gondolkodni is, és akkor mindenkinek könnyebb lennel!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek