Mikor kell utólag megfizetni a lakásvásárláskor elengedett illetéket?

Mikor kell utólag megfizetni a lakásvásárláskor elengedett illetéket?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-17
 

A csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) lakást vásárlók számára 2021-től a vagyonátruházási illetéket is elengedik. De mikor kell mégis megfizetni utólagosan az illetéket? A jó hír az, hogy ebből a szempontból az illetékmentesség szabályai sokkal kedvezőbbek, mint a csok-nál megismert előírások.

2021. januárjától a használt- és újépítésű lakást vásárlók illetékmentességben részesülnek, amennyiben csok támogatást is igényelnek hozzá. Ez egy 40 millió forint értékű ház esetében 1,6 millió forint kedvezményt jelentene. Az illetékmentesség a 2021. január 1-ején, vagy azt követően kötött adásvételi szerződésekre érvényes.

Milyen feltételeket szükséges teljesíteni az illetékmentességhez?

Az illeték elengedésének nincs külön feltétele, ugyanakkor családi otthonteremtési kedvezményt (csok) szükséges igényelnie a családnak a vásárláshoz, így az ahhoz kapcsolódó valamennyi elvárásnak meg kell felelniük:

  • szükséges legalább egy gyermek (ez lehet meglévő és vállalt is);
  • legalább fél éves folyamatos Tb-jogviszony szükséges (speciális esetekben egy, vagy akár két éves jogviszonyt is elvárhatnak);
  • nem lehet büntetett előéletű az igénylő;
  • nem lehet köztartozása az igénylőnek;
  • van előírás az ingatlan alapterületére vonatkozóan is (ez függ a gyermekek számától, az ingatlan típusától is)

Az viszont az illetékmentesség szempontjából nem lényeges, hogy hány gyermekre kapja meg a család a csok-ot. (Egy gyermeknél és három gyermeknél egyaránt elengedik az illeték teljes összegét.) Bárki ellenőrizheti a Bankmonitor kalkulátorával, hogy jogosult lehet-e az illetékmentességre:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Természetesen az illetékmentességnél is vannak utólagos elvárások, ezek azonban jóval megengedőbbek a családi otthonteremtési kedvezménynél megismert feltételekhez képest.

Hirdetés

Hirdetés

Nem kerül az ingatlanra jelzálogjog

A csok támogatással vásárolt lakásra jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat (ETT) jegyeznek be az állam javára. 10 évig nem lehet eladni a lakást, ha mégis megtennénk, akkor a csok-ot vissza kellene fizetni. (Hogy mi történik a csok-kal vásárolt ingatlannal válás esetén, arról itt írunk részletesen.) Ha lakáshitelt is igényelt a család a vásárláshoz, akkor az ahhoz kapcsolódó jelzálogjog is mindenképpen megjelenik az ingatlan tulajdoni lapján.

Az illetékmentességnél az ingatlan tulajdoni lapjára nem jegyeznek be semmit, ugyanakkor a lakást nem adhatja el csak úgy a család, hiszen a csok-hoz kapcsolódó ETT és jelzálogjog rajta van az ingatlanon. Ha mégis erre kerülne sor, akkor sem kell minden esetben utólag megfizetni az illetéket.

Ha meglévő gyermekre kapja a csok támogatást a család, akkor az illetéket biztosan nem kell utólag megfizetni!

Az illeték utólagos rendezése ugyanis csak egyetlen esetben fordulhat elő: ha a család kizárólag vállalt gyermekre kapja meg a csok támogatást.

  • Ha nem születik meg a baba a gyermekvállalási határidőn belül, akkor az illetéket is utólag meg kell fizetnie a családnak. (A gyermekek születésére nyitva álló határidő: egy gyermek vállalása esetén 4 év, kettőnél 8 év, míg három gyermek esetén 10 év.)
  • Akkor is rendezni kell az állam felé utólag az illetéket, ha a gyermekvállalási időn belül – a vállalt babák megszületése előtt – a csok támogatást bármilyen okból visszafizeti a család.
Mentesül az illeték utólagos rendezése alól az a család, amelynek egészségügyi okokból nem lehet gyermeke.

Az utólag megfizetett illetéket az ingatlan vásárláskori mértéke – ez jelenleg a vételár 4 százaléka – és az ingatlan akkori értéke alapján állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy azt az összeget kell utólag rendezni, amit a vásárláskor is ki kellett volna fizetni. Erre késedelmi kamatot, büntetést nem szükséges még pluszban fizetni.

Ugyanakkor a vagyonátruházási illetéket nem kell a családnak csak azért utólag megfizetnie, mert eladják a lakást, vagy elköltöznek a házból.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés