loading

Mikor kell utólag megfizetni a lakásvásárláskor elengedett illetéket?

A csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) lakást vásárlók számára 2021-től a vagyonátruházási illetéket is elengedik. De mikor kell mégis megfizetni utólagosan az illetéket? A jó hír az, hogy ebből a szempontból az illetékmentesség szabályai sokkal kedvezőbbek, mint a csok-nál megismert előírások. 2021. januárjától a használt- és újépítésű lakást vásárlók illetékmentességben részesülnek, amennyiben csok támogatást is igényelnek hozzá. Ez egy 40 millió forint értékű ház esetében 1,6 millió forint kedvezményt jelentene. Az illetékmentesség a 2021. január 1-ején, vagy azt követően kötött adásvételi szerződésekre érvényes.

Milyen feltételeket szükséges teljesíteni az illetékmentességhez?

Az illeték elengedésének nincs külön feltétele, ugyanakkor családi otthonteremtési kedvezményt (csok) szükséges igényelnie a családnak a vásárláshoz, így az ahhoz kapcsolódó valamennyi elvárásnak meg kell felelniük:

 • szükséges legalább egy gyermek (ez lehet meglévő és vállalt is);
 • legalább fél éves folyamatos Tb-jogviszony szükséges (speciális esetekben egy, vagy akár két éves jogviszonyt is elvárhatnak);
 • nem lehet büntetett előéletű az igénylő;
 • nem lehet köztartozása az igénylőnek;
 • van előírás az ingatlan alapterületére vonatkozóan is (ez függ a gyermekek számától, az ingatlan típusától is)

Az viszont az illetékmentesség szempontjából nem lényeges, hogy hány gyermekre kapja meg a család a csok-ot. (Egy gyermeknél és három gyermeknél egyaránt elengedik az illeték teljes összegét.) Bárki ellenőrizheti a Bankmonitor kalkulátorával, hogy jogosult lehet-e az illetékmentességre:

Természetesen az illetékmentességnél is vannak utólagos elvárások, ezek azonban jóval megengedőbbek a családi otthonteremtési kedvezménynél megismert feltételekhez képest.

Nem kerül az ingatlanra jelzálogjog

A csok támogatással vásárolt lakásra jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat (ETT) jegyeznek be az állam javára. 10 évig nem lehet eladni a lakást, ha mégis megtennénk, akkor a csok-ot vissza kellene fizetni. (Hogy mi történik a csok-kal vásárolt ingatlannal válás esetén, arról itt írunk részletesen.) Ha lakáshitelt is igényelt a család a vásárláshoz, akkor az ahhoz kapcsolódó jelzálogjog is mindenképpen megjelenik az ingatlan tulajdoni lapján.

Az illetékmentességnél az ingatlan tulajdoni lapjára nem jegyeznek be semmit, ugyanakkor a lakást nem adhatja el csak úgy a család, hiszen a csok-hoz kapcsolódó ETT és jelzálogjog rajta van az ingatlanon. Ha mégis erre kerülne sor, akkor sem kell minden esetben utólag megfizetni az illetéket.

Ha meglévő gyermekre kapja a csok támogatást a család, akkor az illetéket biztosan nem kell utólag megfizetni!

Az illeték utólagos rendezése ugyanis csak egyetlen esetben fordulhat elő: ha a család kizárólag vállalt gyermekre kapja meg a csok támogatást.

 • Ha nem születik meg a baba a gyermekvállalási határidőn belül, akkor az illetéket is utólag meg kell fizetnie a családnak. (A gyermekek születésére nyitva álló határidő: egy gyermek vállalása esetén 4 év, kettőnél 8 év, míg három gyermek esetén 10 év.)
 • Akkor is rendezni kell az állam felé utólag az illetéket, ha a gyermekvállalási időn belül – a vállalt babák megszületése előtt – a csok támogatást bármilyen okból visszafizeti a család.
Mentesül az illeték utólagos rendezése alól az a család, amelynek egészségügyi okokból nem lehet gyermeke.

Az utólag megfizetett illetéket az ingatlan vásárláskori mértéke – ez jelenleg a vételár 4 százaléka – és az ingatlan akkori értéke alapján állapítják meg. Ez azt jelenti, hogy azt az összeget kell utólag rendezni, amit a vásárláskor is ki kellett volna fizetni. Erre késedelmi kamatot, büntetést nem szükséges még pluszban fizetni.

Ugyanakkor a vagyonátruházási illetéket nem kell a családnak csak azért utólag megfizetnie, mert eladják a lakást, vagy elköltöznek a házból.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...