Betöltés

Milliókat nyerhetsz a lakáshitelen, ha ezt észben tartod!

szerző: Bankmonitor
2017-05-31

Nem régen derült fény arra, hogyan is fognak kinézni a fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek az emberek választását igyekeznek majd elősegíteni. Olyan fontos ez a kérdés, hogy igyekszünk mi is minden frontról körüljárni, így a CashMester legújabb számát a fogyasztóbarát lakáshitel lényegi pontjára, a 3,5%-ban meghatározott kamatfelárra hegyeztük ki. Ha megakarod tudni, hogy egyáltalán mi a kamatfelár és miért lehet jó nekünk, ha ezt korlátok közé szorítják, akkor érdemes szánnod egy percet a hírlevélre.

Mi történt pontosan?

Heteken belül a jegybank döntése alapján már kijöhetnek az első fogyasztóbarát lakáshitelek. Jól hangzik, de sok olyan fogalom jött elő, amiről sejtésünk sincs. Ha egyet ki kellene emelni, akkor az a kamatfelár. Nézzük, miért kell erre odafigyelni és miért függ tőle, hogy milliókkal többet vagy kevesebbet kell banknak fizetnünk.

Mit jelent ez magyarul?

Egy lakáshitelnél, de egyébként bármilyen hitelnél, azt kell először megnézni, hogy mekkora a hitelkamat. Nem mondunk el nagy újdonságot, hogy minél nagyobb a kamat, annál többet kell visszafizetnünk. Egy 10 millió forintos 20 éves hitelnél 5 százalékos kamat mellett közel 1,5 millióval kevesebbet kap a bank, mint a 6 százalékos esetén.

Egyértelmű a cél, valahogy le kell nyomni a hitel kamatát. És itt lép a színre a kamatfelár, ugyanis a kamat egyenlő a referencia kamattal és a kamatfelárral. Előbbire semmi hatásunk sincs, az adottság és tetszik vagy sem, de folyamatosan változik. Mindössze annyit tehetünk, hogy szurkolunk, ne emelkedjen nagyon, mert az a törlesztőnket is megdobná.

A kamatfelár viszont már más tészta, az gyakorlatilag nem változik a futamidő alatt. Itt van óriási felelősségünk, mert ha jól körbenézünk, akkor végig beégethetjük a kisebb kamatfelárat. De persze itt veszthetünk a legnagyobbat egy rossz döntéssel. Most 2,5% körül van a legolcsóbb felár, míg a jegybank által elvárt szint 3,5%, a legdrágábbakat meglepő módon akár 5,5%-kal is eladhatják.

Ne feledjük, hogy bármennyire is kicsi legyen az eltérés a kamatban, vagy éppen a havi törlesztőben, az 20 év távlatában óriásira nőhet. Akárcsak egy hógolyó, amit egy domb tetejéről legurítunk. A fenti példánál maradva, az 1%-kal kisebb kamat majdnem 1,5 millió forintot hoz a konyhára.

Miért kellene engem érdekelnie?

Bármennyire is jól menjen a sorunk, ha kis utánajárással vagy egy hitelkalkulátorral könnyedén spórolhatunk  a hitelen milliókat, akkor azt nem szabad kihagyni. Ezernyi dolog van persze, amire figyelni kell a hitelfelvételkor, de jegyezzük meg, a hitelkamat az, aminél ne kössünk kompromisszumot.

Bármiről is legyen szó, akár egy 3 évig rögzített kamatú hitelről, vagy egy végig fixről, mindig törekedjünk a lehető legalacsonyabb kamatfelárra. Az igazán jó hír az, hogy nem kell várnunk vele heteket vagy hónapokat, mert már most is legalább a hitelek kétharmada megfelel a fogyasztóbarát minősítésnek a kamatfelár alapján. Vagyis, ha találtunk lakást, akkor csak ezért ne várjunk, ragadjuk meg a lehetőséget.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    Más pénze, más problémája

    A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.