Betöltés
loading

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások vagyunk, nem mindenkinek ugyanaz a számla lesz a legkedvezőbb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Nyugdíjasként kiemelten fontos lehet egy megfelelő bankszámla: ahogy idősödünk, egyre nehezebb elmenni befizetni a csekkeket, elintézni pénzügyi dolgainkat. Egy bankszámla sokat könnyíthet az életünkön, de nem mindegy, mennyit kell fizetnünk érte havonta. A nyugdíjak emelkedése már így is jelentősen lemaradt az átlagbértől, ne fizessünk belőle ki feleslegesen különböző díjakat.

Az egyes emberek különböznek egymástól, ez talán még fokozottabban igaz a nyugdíjasokra – legalábbis pénzügyi szokásaik tekintetében. Ezért három különböző példán keresztül néznék meg, hogy melyik is lehet legolcsóbb bankszámla.

  1. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki pénzügyeit a hagyományos módon szereti intézni: jövedelmét egy összegben felveszi saját bankos automatából, azt követően mindenhol készpénzzel fizet.
  2. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki jelentős mennyiségű készpénzt használ, de már a számlához kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is igénybe veszi. Ugyanakkor szüksége van személyes segítségre, éppen ezért átlagosan havonta egy alkalommal bemegy a bankfiókba egy tranzakciót elintézni.
  3. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő. Minimális készpénzt használ, jellemzően bankkártyával vásárol. A bankszámlához kapcsolódó szolgáltatásokat aktívan használja, a netbankot és az elektronikus csatornákat előnyben részesíti.

Mindhárom típus több ezer forintot takaríthat meg évente, ha a számára legkedvezőbb számlacsomagot megtalálja a Bankmonitor bankszámla keresőjében.

Az is jól látszik, hogy az egyes bankok általában díjazzák az elektronikus csatornák használatát, egy kevés változtatással szokásainkon – netbankos utalás személyes bankfiókban megadott megbízás helyett – máris sokat spórolhatunk.

Nem minden a pénz, a bankszámla felfogható kényelmi szolgáltatásként is

Találunk ingyenes számlát – a CIB ECO bankszámlát – akkor is, ha rengeteg dolgot intézünk a számlánkon keresztül, és akkor is, ha egy összegben kivesszük a pénzünket az automatából. Azonban vannak más szempontok is, hiszen ha otthonról, netbankon keresztül intézzük a dolgainkat, akkor nem kell sorban állnunk a postán. Nem kell annyi készpénzt magunkkal vinnünk, ha kirabolnak netán, akkor nem veszik el az egész havi bevételünk. Elgondolkodtató, hogy a két ingyenes szolgáltatás közül melyiket is válasszuk? Minden bizonnyal a mellett döntünk, amelyik az egyéb szempontokat figyelembe véve kedvezőbb nekünk.

Természetesen vannak, akiknek nincs internetszolgáltatásuk, nem szeretnének már ilyen új eszközök, dolgok kezelését elsajátítani. Nekik is érdemes lehet szétnézni a bankok között, hátha találnak a jelenleginél kedvezőbb bankszámla ajánlatot.

Ha egyik csoportba sem sorolnád magad – például kevesebb a nyugdíjad -, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát, saját pénzügyi szokásaid megadását követően a bankszámla kereső megmutatja melyik a legjobb ajánlat számodra a piacon.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Blogajánló
  • alapblog Dollár vs euró

    (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.