Betöltés

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

szerző: Argyelán József
2019-09-27

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások vagyunk, nem mindenkinek ugyanaz a számla lesz a legkedvezőbb.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Nyugdíjasként kiemelten fontos lehet egy megfelelő bankszámla: ahogy idősödünk, egyre nehezebb elmenni befizetni a csekkeket, elintézni pénzügyi dolgainkat. Egy bankszámla sokat könnyíthet az életünkön, de nem mindegy, mennyit kell fizetnünk érte havonta. A nyugdíjak emelkedése már így is jelentősen lemaradt az átlagbértől, ne fizessünk belőle ki feleslegesen különböző díjakat.

Az egyes emberek különböznek egymástól, ez talán még fokozottabban igaz a nyugdíjasokra – legalábbis pénzügyi szokásaik tekintetében. Ezért három különböző példán keresztül néznék meg, hogy melyik is lehet legolcsóbb bankszámla.

 1. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki pénzügyeit a hagyományos módon szereti intézni: jövedelmét egy összegben felveszi saját bankos automatából, azt követően mindenhol készpénzzel fizet.
 2. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő, aki jelentős mennyiségű készpénzt használ, de már a számlához kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is igénybe veszi. Ugyanakkor szüksége van személyes segítségre, éppen ezért átlagosan havonta egy alkalommal bemegy a bankfiókba egy tranzakciót elintézni.
 3. Átlagnyugdíjjal rendelkező érdeklődő. Minimális készpénzt használ, jellemzően bankkártyával vásárol. A bankszámlához kapcsolódó szolgáltatásokat aktívan használja, a netbankot és az elektronikus csatornákat előnyben részesíti.

Mindhárom típus több ezer forintot takaríthat meg évente, ha a számára legkedvezőbb számlacsomagot megtalálja a Bankmonitor bankszámla keresőjében.

Az is jól látszik, hogy az egyes bankok általában díjazzák az elektronikus csatornák használatát, egy kevés változtatással szokásainkon – netbankos utalás személyes bankfiókban megadott megbízás helyett – máris sokat spórolhatunk.

Nem minden a pénz, a bankszámla felfogható kényelmi szolgáltatásként is

Találunk ingyenes számlát – a CIB ECO bankszámlát – akkor is, ha rengeteg dolgot intézünk a számlánkon keresztül, és akkor is, ha egy összegben kivesszük a pénzünket az automatából. Azonban vannak más szempontok is, hiszen ha otthonról, netbankon keresztül intézzük a dolgainkat, akkor nem kell sorban állnunk a postán. Nem kell annyi készpénzt magunkkal vinnünk, ha kirabolnak netán, akkor nem veszik el az egész havi bevételünk. Elgondolkodtató, hogy a két ingyenes szolgáltatás közül melyiket is válasszuk? Minden bizonnyal a mellett döntünk, amelyik az egyéb szempontokat figyelembe véve kedvezőbb nekünk.

Természetesen vannak, akiknek nincs internetszolgáltatásuk, nem szeretnének már ilyen új eszközök, dolgok kezelését elsajátítani. Nekik is érdemes lehet szétnézni a bankok között, hátha találnak a jelenleginél kedvezőbb bankszámla ajánlatot.

Ha egyik csoportba sem sorolnád magad – például kevesebb a nyugdíjad -, akkor használd a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát, saját pénzügyi szokásaid megadását követően a bankszámla kereső megmutatja melyik a legjobb ajánlat számodra a piacon.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.