Betöltés

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-29

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a kártalanított ügyfeleknek kifizetett pénzt valahonnan pótolnia kellett a Befektető-védelmi Alapnak. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen költségeket kell megfizetnünk, ha befektetésre adjuk fejünket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Senkinek nem újdonság, hogy az elmúlt években brókerbotrányoktól volt hangos a magyar sajtó. A befektetők számára a legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy megbízható bankoknál, befektetési társaságoknál tartsák a pénzüket.

Azonban manapság már megemelkedett költségek vannak, mivel a Befektető-védelmi Alap a brókerbotrány károsultjainak kártalanítását a bankok, befektetési társaságok befizetéseiből tudják teljesíteni. A kifizetett pénzt pedig valahonnan pótolni kell, ezért a BEVA megemelte a tagdíjának mértékét, melyet a pénzintézetek a megemelt díjaikkal jobbára áthárítanak az ügyfeleikre.

Mit jelent ez magyarul?

Pénzintézetenként eltérő, hogy milyen díjtípusokat alkalmaznak. Előfordulnak fix díjak, állománydíjak, minimumdíjak, és ezek kombinációi. Ezeken a díjakon az utóbbi években jelentősen emeltek a szolgáltatók, kis összegű megtakarítási összeg esetén arra is volt példa, hogy a számlavezetés díja 3 lépésben a korábbi 4-5-szörösére emelkedett.

A számlavezetéssel kapcsolatos díjakon felül tranzakciós díjakkal is találkozunk. Volt olyan szolgáltató, ahol a befektetési alapok tranzakciós díjait csaknem megduplázták. A jelenlegi hozamkörnyezetben a befektetési alapok esetén a fenti banknál több százalékot kitevő vételi jutalék kifejezetten gátolhatja (eladási jutalékot is számít fel sok szolgáltató), hogy a magyarok széles körben elkezdjenek értékpapírokba fektetni.

A fentieken kívül még léteznek különböző költségek, melyeket befektetéseinknél megfizetünk. Több tőzsdén (például amerikai, ír, francia, angol, olasz) létezik úgynevezett tőzsdei díj (vagy vételi, vagy eladási), mely az adott ország költségvetésébe folyik be adó formájában. Ezt a pénzt tőlünk vonják le, amikor a fenti tőzsdék valamelyikén például részvényt vásárolunk vagy adunk el. Nem keverendő össze a befektetési szolgáltatónak vagy banknak megfizetett vételi vagy eladási jutalékkal, mert ezeket még azon kívül kell megfizetnünk.

A lakossági állampapírokat általános esetben ingyen vásárolhatjuk meg, viszont lejárat előtti eladásuk költséggel jár. Például az Államkincstárnál a Bónusz és a Prémium Magyar Állampapírok esetén a futamidő vége előtti eladáskor 1 százalékpont költség terhel minket.

Fontos kitérni a befektetési alapok költségeire. Beszéltünk már arról, hogy a banknak megfizetett vételi, eladási költségek és számlavezetéssel kapcsolatos díjak terhelnek minket, de ezen kívül is felmerülnek további költségek. Ilyennek számít az alapkezelési díj és a sikerdíj is. Alapkezelési díja a tőzsdén kereskedett alapoknak (ETF-ek) is van, de sokkal kisebb mértékű, mint a hagyományos befektetési alapok esetében.

Az alapkezelési díj tartalmazza a teljesség igénye nélkül a portfóliómenedzser befektetési alapban végzett adásvételeinek költségeit, a könyvvizsgálati díjat és a portfóliómenedzser fizetését is. A sikerdíj általában egy referenciahozamhoz (viszonyítási pont) képest van megállapítva. Az alapkezelők jellemzően abszolút hozamú alapoknál alkalmazzák.

Ha egy sikerdíjas alap felülteljesíti a referenciahozamot, akkor sikerdíjként általában ennek a 20 százaléka kerül levonásra. Az alapkezelési díj és a sikerdíj a nettó eszközértékből (a befektetési alapban lévő pénzből) kerül levonásra.

A befektetési alapok mindegyikének van egy TER mutatója. A TER mutató pontosan megmutatja adott befektetési alap költségszintjét, ilyen módon összevethetjük egymással az alapok költségszintjeit.

Miért kellene engem érdekelnie?

Befektetéskor tisztában kell lennünk a befektetések költségeivel. A költségek nagyban befolyásolják az elérhető hozamainkat, ezt nem szabad félvállról vennünk! Fontos azt is ismernünk, hogy melyik banknál milyen befektetéseket tudunk megvásárolni. Erről írtunk néhány nappal ezelőtt egy ismertető cikket.

A fogalmak ismeretével felvértezve, ezután úgy vásárolhatsz értékpapírszámlára, tartós befektetési értékpapírszámlára és nyugdíj-előtakarékossági számlára állampapírokat, befektetési alapokat, ETF-eket és részvényeket, hogy tisztában leszel a költségekkel! Tekintsd meg a nyugdíjról szóló cikkünket is!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
szerződés Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?
2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

Hogyan lehet a CSOK támogatást befektetésként kezelni?

A CSOK támogatást kizárólag lakáscélra fordíthatjuk, így direktben befektetni a kapott összeget nem lehet. A vásárolt lakást sem kezelhetjük ingatlanbefektetésként, hiszen elvárás, hogy ebben a házban lakjanak életvitelszerűen a támogatást...

ingatlanbefektetés Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír
2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

megtakarítás Minden más állampapírt kinyír a Magyar Állampapír Plusz?
2019. 10. 18.

2019. harmadik negyedévében is nőtt a lakosság által vásárolt állampapírok értéke, ám ez gyakorlatilag kizárólag a Magyar Állampapír Plusznak volt köszönhető. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a harmadik...

Blogajánló
  • alapblog Ön a felső középosztályba tartozik?

    Hol mennyien gondolják magukról, hogy a felső középosztályhoz tartoznak, tehát a társadalom átlagánál jobb anyagi viszonyok között élnek? A percepcióban mindig vannak meglepő dolgok.  ... The post Ön a felső középosztályba tartozik? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.