Betöltés

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-29

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a kártalanított ügyfeleknek kifizetett pénzt valahonnan pótolnia kellett a Befektető-védelmi Alapnak. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen költségeket kell megfizetnünk, ha befektetésre adjuk fejünket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Senkinek nem újdonság, hogy az elmúlt években brókerbotrányoktól volt hangos a magyar sajtó. A befektetők számára a legfontosabbnak annak kellene lennie, hogy megbízható bankoknál, befektetési társaságoknál tartsák a pénzüket.

Azonban manapság már megemelkedett költségek vannak, mivel a Befektető-védelmi Alap a brókerbotrány károsultjainak kártalanítását a bankok, befektetési társaságok befizetéseiből tudják teljesíteni. A kifizetett pénzt pedig valahonnan pótolni kell, ezért a BEVA megemelte a tagdíjának mértékét, melyet a pénzintézetek a megemelt díjaikkal jobbára áthárítanak az ügyfeleikre.

Mit jelent ez magyarul?

Pénzintézetenként eltérő, hogy milyen díjtípusokat alkalmaznak. Előfordulnak fix díjak, állománydíjak, minimumdíjak, és ezek kombinációi. Ezeken a díjakon az utóbbi években jelentősen emeltek a szolgáltatók, kis összegű megtakarítási összeg esetén arra is volt példa, hogy a számlavezetés díja 3 lépésben a korábbi 4-5-szörösére emelkedett.

A számlavezetéssel kapcsolatos díjakon felül tranzakciós díjakkal is találkozunk. Volt olyan szolgáltató, ahol a befektetési alapok tranzakciós díjait csaknem megduplázták. A jelenlegi hozamkörnyezetben a befektetési alapok esetén a fenti banknál több százalékot kitevő vételi jutalék kifejezetten gátolhatja (eladási jutalékot is számít fel sok szolgáltató), hogy a magyarok széles körben elkezdjenek értékpapírokba fektetni.

A fentieken kívül még léteznek különböző költségek, melyeket befektetéseinknél megfizetünk. Több tőzsdén (például amerikai, ír, francia, angol, olasz) létezik úgynevezett tőzsdei díj (vagy vételi, vagy eladási), mely az adott ország költségvetésébe folyik be adó formájában. Ezt a pénzt tőlünk vonják le, amikor a fenti tőzsdék valamelyikén például részvényt vásárolunk vagy adunk el. Nem keverendő össze a befektetési szolgáltatónak vagy banknak megfizetett vételi vagy eladási jutalékkal, mert ezeket még azon kívül kell megfizetnünk.

A lakossági állampapírokat általános esetben ingyen vásárolhatjuk meg, viszont lejárat előtti eladásuk költséggel jár. Például az Államkincstárnál a Bónusz és a Prémium Magyar Állampapírok esetén a futamidő vége előtti eladáskor 1 százalékpont költség terhel minket.

Fontos kitérni a befektetési alapok költségeire. Beszéltünk már arról, hogy a banknak megfizetett vételi, eladási költségek és számlavezetéssel kapcsolatos díjak terhelnek minket, de ezen kívül is felmerülnek további költségek. Ilyennek számít az alapkezelési díj és a sikerdíj is. Alapkezelési díja a tőzsdén kereskedett alapoknak (ETF-ek) is van, de sokkal kisebb mértékű, mint a hagyományos befektetési alapok esetében.

Az alapkezelési díj tartalmazza a teljesség igénye nélkül a portfóliómenedzser befektetési alapban végzett adásvételeinek költségeit, a könyvvizsgálati díjat és a portfóliómenedzser fizetését is. A sikerdíj általában egy referenciahozamhoz (viszonyítási pont) képest van megállapítva. Az alapkezelők jellemzően abszolút hozamú alapoknál alkalmazzák.

Ha egy sikerdíjas alap felülteljesíti a referenciahozamot, akkor sikerdíjként általában ennek a 20 százaléka kerül levonásra. Az alapkezelési díj és a sikerdíj a nettó eszközértékből (a befektetési alapban lévő pénzből) kerül levonásra.

A befektetési alapok mindegyikének van egy TER mutatója. A TER mutató pontosan megmutatja adott befektetési alap költségszintjét, ilyen módon összevethetjük egymással az alapok költségszintjeit.

Miért kellene engem érdekelnie?

Befektetéskor tisztában kell lennünk a befektetések költségeivel. A költségek nagyban befolyásolják az elérhető hozamainkat, ezt nem szabad félvállról vennünk! Fontos azt is ismernünk, hogy melyik banknál milyen befektetéseket tudunk megvásárolni. Erről írtunk néhány nappal ezelőtt egy ismertető cikket.

A fogalmak ismeretével felvértezve, ezután úgy vásárolhatsz értékpapírszámlára, tartós befektetési értékpapírszámlára és nyugdíj-előtakarékossági számlára állampapírokat, befektetési alapokat, ETF-eket és részvényeket, hogy tisztában leszel a költségekkel! Tekintsd meg a nyugdíjról szóló cikkünket is!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nyerj a politikával!

2018. 11. 10.

A politikának a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulásában nagy a szerepe. A befektetésekkel kapcsolatos újdonságokat rendszerint az Amerikai Egyesült Államokban érdekes keresni, ahol már léteznek tematikus, például a politikai események...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Blogajánló

 • alapblog

  Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

  Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.