loading

Milyen hatása volt annak, hogy a CSOK-nál eltörölték a maximális vételárat?

Több mint egy éve, 2019. július 1-én törölték el a CSOK támogatásnál a lakásárakra vonatkozó maximumot. A Bankmonitor szakértői összeszedték milyen hatása volt, van ennek a lépésnek a lakáspiacra.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú támogatás. Az összeget nem szükséges visszafizetni, ezért ez  egy nagyon kedvező lehetőség számos család számára lakáscéljuk – vásárlás, építés – megvalósításához.

Természetesen az állam az “ingyen pénzért” cserébe számos feltételt vár el, ezek azonban az elmúlt években – az aktuális gazdasági, társadalmi helyzethez igazodva – folyamatosan változtak. Például volt szabály a támogatásból megvásárolható ingatlan maximális vételárára is, ez azonban fokozatosan kivezetésre került. (A legutolsó kitétet a használt lakások vételárára vonatkozott, melyet 2019. július elsejével szüntettek meg.) De milyen hatása volt a vételárplafon eltörlésének?

Több és jobb állapotban lévő lakások közül válogathatnak a vevők

Mivel a eltörölték a vételárplafont, ezért a családok több lakás közül is válogathattak, gyakorlatilag bővült az elérhető ingatlanok köre. Nem okozhatott az problémát, hogy a kiszemelt ház 500 ezerrel, vagy épp 1 millió forinttal drágább a támogatásnál megengedett maximális vételárnál.

Éppen ezért a igénylők számára a magasabb minőségű, jobb állapotban lévő ingatlanok is elérhetővé váltak. Ezeket ugyanis gyakran – a vételáremelkedés miatt korábban nem tudták megvenni a CSOK-ot igénylők. A rosszabb állapotú, lakások felújítására pedig sokszor nem maradt pénze a családoknak. Azonban az árplafon eltörlésének lehettek negatív hatásai is.

A lakások áremelkedésének motorja is lehetett a CSOK támogatás

A lakástámogatás növekvő összege  sok esetben beépült a ingatlanok árába is. Például a 3 gyermek után járó megemelt támogatás bevezetése is hatással volta lakásárakra. Ennek valamilyen szinten gátja lehetett korábban a vételár maximális összegére vonatkozó elvárás.

Furcsa módon a Babaváró hitel indulása is az ingatlanárak emelkedését okozhatta. Ugyanis a Babavárót sok család lakáscélra fordította: mivel a vásárláshoz szükséges önerőt is jól helyettesítheti, ezért rengeteg fiatal párnak a konstrukció igénylése volt az egyetlen esélye a saját lakás megszerzésére.

Természetesen az ingatlanok árának emelkedése nem csak a támogatásoknak volt köszönhető – éppen ezért nem kizárólag a CSOK vételárplafonra vonatkozó elvárásának megszűnése eredményezte -, a lakáspiacra egyszerre számos tényező hatott és hat mind a mai napig.

Ami biztos, hogy a jelenlegi ingatlanárak mellett mindenkinek ki kell használnia minden támogatást. A Bankmonitor CSOK Kalkulátorával bárki megnézheti, hogy jogosult lehet-e a gyermekek után járó támogatásra.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Vége a befagyasztott lakbéreknek

  A német alkotmánybíróság megsemmisítette azt a berlini görögdinnye (kívül zöld, belül vörös) rendeletet, amely 5 évre befagyasztotta a lakbéreket. Azt a problémát, hogy sok nagyvárosban...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Riasztást adott ki a Lidl, a pénzedre utaznak a csalók

  Az áruházlánc nevével visszaélő csalók a neten indítottak támadást a vásárlók megtévesztésére. Kedves Vásárlóink!Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy online terjedő csalásra, melyben a csalók vállalatunk nevében azzal keresik fel áldozataikat, hogy Lidl ajándékutalványt vagy éppen okostelefont nyertek. Ennek fejében a postázási költség kiegyenlítését, valamint postázási cím megadását kérik.Szeretnénk jelezni, hogy a Lidl Magyarország által megszervezett nyereményjátékokról kizárólag hivatalos felületeinken adunk tájékoztatást,...