Minden, amit a kamatstop kiterjesztéséről tudni érdemes – Mire számíthatnak a vállalkozások?

Minden, amit a kamatstop kiterjesztéséről tudni érdemes – Mire számíthatnak a vállalkozások?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-15
 

A változó kamatozású vállalkozói hitelekre kiterjesztett kamatstop mától érvényes és egyelőre 2023. június végéig védi a vállalkozásokat a hitelükkel összefüggő költségnövekedéstől. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb információkat.

A kormány október második felében döntött arról, hogy a vállalkozások piaci hiteleire is kiterjeszti a kamatstopot. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata jellemzően a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötött, ügyleti kamatukat a Bubor plusz kamatfelár összegeként állapítják meg.

A referenciakamat (a Bubor) az elmúlt időszakban elképesztő mértékben emelkedett: míg tavaly október elején még 1,65-2 százalék közötti értéket mutattak lejárattól függően, az idén október végén már 16,79-16,47 százalék között mozogtak a Bubor fixingek. Ennek következményeként az egy éve még – a kamatfelár mértékétől függően – a 4-8 százalékos kamatozású hitelek 20-25 százalékra drágultak az idén őszre. Ilyen költségnövekedés – különösen kisebb, alacsonyabb jövedelmezőségű cégeknél – már szinte kigazdálkodhatatlan.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hitelekre vonatkozik a kamatstop?

A problémára reagálva jelentették be október végén, hogy a vállalkozói hitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. Az intézkedés azon hitel- és kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, amelyek
− állami támogatással nem érintettek,
− változó kamatozásúak és
− forint alapúak.

Mit jelent a kamatstop?

Pontosan azt, ami a névből következtethető: meghatározzák azt a maximumot, ami fölé a kamat nem mehet. Ez az érintett hiteleknél oly módon történt, hogy megadták azt a napot, amelyen érvényes referenciakamatot kell figyelembe venni az ügyleti kamat megállapításánál. A vállalkozásokra vonatkozó kamatstop esetében ez a nap 2022. június 28. Ekkor az

  • 1 hónapos Bubor értéke 7,32,
  • 3 hónapos Bubor értéke 7,77,
  • 6 hónapos Bubor értéke 8,23,
  • 12 hónapos Bubor értéke 8,68 százalék volt.

Az adott hitelnél azt az értéket kell figyelembe venni, amely a meglévő hitelszerződésben referenciaértékként szerepel.

Mely vállalkozásokat védi a költségnövekedéstől a kamatstop?

A kamatstop a mikro-, kis- és középvállalkozásokat védi. Ebbe a kategóriába tartoznak mindazok a cégek, amelyeknél

  • a foglalkoztatotti létszám nem éri el 250 főt,
  • az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Nem tekinthető ugyanakkor kkv-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – eléri vagy meghaladja a 25 százalékot.

Mikortól és meddig érvényes a kamatstop?

A kamatstop ma lép érvénybe és egyelőre 2023. június végéig lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy mindazon vállalkozások, amelyeknek 2022. június 28. óta volt már kamatfordulója (emelkedtek meg banki költségei) a mai naptól a június 28-i referenciaérték alapján számított mértékre csökken a fizetendő kamat.

A részletekről az elmúlt napokban a bankoknak értesítést kellett küldeniük ezeknek a vállalkozásoknak. Ebben a tájékoztató levélben fel kellett tüntetni, hogy

  • A kamat 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól évi hány százalék lett/lesz.
  • A kamatstop intézkedése nélkül évi hány százalék lenne a kamat.
  • 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól mennyit kell törleszteni.
  • A kamatstop intézkedése nélkül mennyi lenne a törlesztőrészlet vagy lízingdíj.
  • A 2022. november 15-től vagy szerződés szerinti fordulónaptól mekkora megtakarítást jelent havonta a vállalkozásnak a kamatstop.

Van-e tennivalója az érintett cégeknek?

A jogszabályok értelmében nincs. A kamatstop az érintett vállalkozói hitelekre automatikusan érvénybe lép – nem kell kérni. A módosult kölcsönszerződéstnem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között is érvényes.

Lévén a bankoknak nagyon kevés idő állt rendelkezésre arra, hogy a szükséges adminisztrációt elintézzék, mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy a tájékoztató levelet a vállalkozás megkapta-e, és ha nem, érdemes felkeresni a banki kapcsolattartót.

Növeli a kamatstop a tartozást?

A cégeknek tehát lényegében semmilyen tennivalójuk nincs a kamatstop érvénybe lépésével (azon túlmenően, hogy figyelnek a kiadással összefüggő változásara). Ami azonban talán ennél is fontosabb, hogy a szerződés szerint érvényes ügyleti kamat, illetve a kamatstop ideje alatt beszedésre kerülő kamat különbözete nem növeli a cég tartozását. Ezt az összeget a bankoknak kell lenyelniük.

Mennyit takaríthat meg a kamatstop révén a cégem?

A konkrét értékek a hitel nagyságától és kamatozásától függ, de a megtakarítás még pár tíz millió forintos hitelnél is milliós nagyságrendű lehet a június végéig tartó időszak alatt.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés