Minden fontos kérdés és válasz az 5%-os lakásáfáról, ami felforgathatja az ingatlanpiacot!

Minden fontos kérdés és válasz az 5%-os lakásáfáról, ami felforgathatja az ingatlanpiacot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-12 Frissítve: 2020-10-13
 

2020 végétől ideiglenesen ismét visszahozzák az 5%-os áfát az újépítésű ingatlanokra, ami jó esetben jelentősen olcsóbbá teheti az ilyen lakásokat. De kik, hol és mikor vehetik igénybe az új lehetőséget? És mi lesz azokkal, akik már leszerződtek egy lakásra, ám az még javában készül? És hogyan lehet a maradék 5%-os áfát is visszaigényelni? Sok-sok fontos kérdés, amelyre igyekszünk válaszolni. Cikkünk folyamatosan frissül, hiszen az információk apránként érkeznek.

1. Milyen ingatlanokra vonatkozik a kedvezményes, 5%-os lakásáfa?

Kizárólag a 150 nm alapterületnél NEM nagyobb újépítésű lakásokra és a 300 nm-t NEM meghaladó alapterületű újépítésű házakra vonatkozik az 5%-os általános forgalmi adó.

2. Saját építésű családi házakra is érvényes az 5%-os áfa?

Egyelőre úgy tűnik, hogy kizárólag vásárolt újépítésű ingatlanra érvényesíthető az 5%-os áfa, vagyis a saját építkezésnél nem élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Hirdetés

Hirdetés

3. Mennyi most az újépítésű ingatlanok áfája, és mennyit lehet forintban nyerni az adócsökkentéssel?

Az újépítésű ingatlanokra jelenleg 27%-os áfa érvényes, vagyis egy 50 millió Ft+áfa árú újépítésű ingatlan vételárából 13,5 millió Ft az áfatartalom. 5%-os áfával számolva ugyanakkor már csak 2,5 millió Ft lesz az adó, vagyis ebben az esetben 11 millió Ft lehet a pénzügyi előny csak emiatt.

4. Bármilyen újépítésű ingatlanra érvényes az 5%-os áfa?

Itt abból indulhatunk ki, hogy 2016 és 2020 között már egyszer vonatkozott 5%-os áfa az újépítésű ingatlanokra, így sok minden visszaköszönhet a korábbi gyakorlatból.

Aligha változik például az újépítésű ingatlan fogalma. Újépítésű egy ingatlan, ha

  • az első rendeltetésszerű használatba vétel még nem történt meg;
  • vagy az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Ez utóbbi azért fontos, mert ez alapján a piacon lévő kész, 2 évnél nem régebben használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok is kedvezményes áfatartalommal lesznek megvásárolhatók.

5. Ha most azonnal megveszek egy ingatlant, akkor már érvényes rá az 5%-os lakásáfa?

Nem, kizárólag a 2021. január 1-től megvásárolt ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

6. Rohannom kell vásárolni, hogy ne maradjak le a lehetőségről?

Jelen állás szerint a 2022 végéig épülő ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az eddig jogerős építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra bizonyos türelmi idő vonatkozik majd. Vagyis sietni nem kell, van idő tájékozódni, vagy akár megvárni, amíg újabb ingatlanprojektek indulnak el.

7. Mi a helyzet a belengetett, úgynevezett rozsdaövezetekre vonatkozó kedvezményekkel? Ezekre is érvényes az 5%-os áfa, esetleg további kedvezmények is járnak majd az ilyen projektekre?

Az úgynevezett rozsdaövezetekre vonatkozó ingatlan projektekre vonatkozó kedvezményekről nem sokat tudunk egyelőre, itt az érintett területek pontos kijelölése is várat még magára. Eredetileg arról szóltak a hírek, hogy az itt épült ingatlanok áfáját csökkentik csak, ám azzal, hogy ezt minden újépítésű ingatlanra kiterjesztették, valószínűleg plusz pénzügyi előnyre lesz szükség a régi ipari, vasúti területeken induló projekteknél.

8. Ha van az ingatlanhoz garázs, akkor arra vonatkozik az 5%-os áfa?

Nem, a kedvezményes lakásáfa kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik, így például az ingatlanhoz tartozó garázs, üzlet, műhely vagy tároló áfája továbbra is 27%.

9. Úgy hallottam, hogy már most is van 5%-os áfával ingatlan a piacon. Hogyan lehetséges ez?

A kedvezményes lakásáfa 2016 és 2020 között egyszer már elérhető volt, a jogalkotóknak pedig ekkor is kezelniük kellett azt a helyzetet, hogy az építkezések jó része 2020-ra csúszott át. Éppen ezért bizonyos esetekben 2023. december 31-ig érvényesíthető az 5%-os áfa. Ennek egyik feltétele az, hogy az ingatlanra 2018. november 1-jén volt már érvényes építési engedély, ha pedig egyszerű bejelentéshez kötött építkezésről volt szó, akkor azt 2018. november 1-jéig be kellett jelenteni.

10. Az, hogy 27%-ról 5%-ra csökken az újépítésű lakások áfája, automatikusan azt jelenti, hogy ennyivel csökkenni fognak az árak is?

Egyáltalán nem biztos, ugyanis az fejlesztőket semmi nem kötelezi arra, hogy az áfacsökkentést teljes egészében oda adják a majdani vásárlóknak. Egy Budapesten és a nagyvárosokban átlagosnak számító, bruttó 63,5 millió forintos ingatlannál például 11 millió Ft-tal csökkenhet a vételár az áfacsökkentés hatására akkor, ha a vevő a kedvezményt teljes egészében megkapja, vagyis ebben az esetben 50,5 millió Ft-ot kellene végül kifizetnie.

Ha a teljes összeget nem is, a Bankmonitor.hu elemzői szerint az adócsökkentés egy részét a vevők jó eséllyel megkapják, ugyanis a fizetőképes kereslet most korlátozott, ráadásul az ingatlanpiaci árak és a bérleti díjak csökkenése miatt a befektetők számára oly fontos hozamszint sem olyan kecsegtető már, mint korábban.

Persze a Kormány most nem is ezt a kört, hanem inkább a családokat célozza meg a kedvezménnyel, akik a Babaváró, a csok támogatás és a csok hitel lehetőségeivel egyaránt élhetnek vásárláskor, ráadásul a lakáscélú hitelekre érvényesíthetik utólag a gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedést is. Ez utóbbi a második gyermek után 1 millió Ft, a harmadik gyermek után pedig 4 millió Ft pénzügyi előnyt jelent.

11. Úgy hallottam, hogy csok-os vásárlás esetén a teljes áfát elengedik. Hogyan működik ez?

Igen, a csok-kal (családi otthonteremtési kedvezmény) vásárló családok utólag az 5%-os áfát is visszaigényelhetik. Mivel ez csak utólag érvényesíthető, a vásárláshoz mindenképpen rendelkezni kell a szükséges anyagi forrással.

12. Lehet lakáshitelből vásárolni 5%-os áfás ingatlant?

Igen, erre vonatkozó megkötésről nem tudni, de ez nem is volna életszerű, hiszen banki finanszírozás nélkül csak kevesen engedhetnének meg maguknak egy újépítésű ingatlant. (Ez egyébként a világ bármely részén így van.) Elérhető mellé a nagyon kedvező, végig fix kamatú csok lakáshitel is, ami jelentős pénzügyi előnyt jelent egy piaci lakáshitelhez képest. Ráadásul, aki csok-hitelt kaphat, az már teljesíti a csok feltételeit, így végül az 5%-os áfát is visszaigényelheti.

13. Miből lehet önerőm egy 5%-os újépítésű ingatlanra?

  • Saját megtakarításból;
  • Babaváró támogatásból (ennek 25%-a hitelnek minősül);
  • Vissza nem térítendő csok támogatásból, amit meglévő gyermekek esetén a bankok szinte mindegyike elfogad önerőként.

14. Milyen hatással lesz a használt lakások árára az 5%-os áfa ismételt bevezetése?

A használt és az újépítésű ingatlanok árai természetesen hatással vannak egymásra, így amennyiben az utóbbiak árai jelentősen csökkennek az áfacsökkentés hatására, akkor a használt ingatlanokhoz is kedvezőbb áron lehet majd hozzájutni. Természetesen egy ingatlan forgalmi értékét több minden is meghatározza, így nagyon fontos az ingatlan minősége és a lokációja, ami miatt egy használt lakás vagy ház akár többe is kerülhet, mint egy újépítésű. A helyzet legnagyobb vesztesei azok a rossz állapotú használt ingatlanok lehetnek főleg, amelyek ára eddig szépen emelkedett az általános drágulás farvizén.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés