Mindenünket elviszi az infláció?

Mindenünket elviszi az infláció?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-15 Frissítve: 2021-07-01
 

Alattomos az infláció, mert szinte észre sem vesszük, de két évtized után könnyedén elviheti a pénzünk értékének közel felét. Egy egyszerű példán mutatjuk be, hogy mennyire kell odafigyelni az áremelkedésre. A megoldás egyszerű, tegyük olyan helyre a pénzünk, ami többet hoz nála. Ilyet már az állampapíroknál, de a befektetési alapoknál is találunk.

Használd az állampapír keresőnk, hogy megtaláld az igényeidhez illő kockázatmentes befektetést!

Joggal merülhet fel már most is bárkiben ez a kérdés, mert úgy látszik, szépen lassan megindult az infláció visszatérése is. Sőt, a jegybank előrejelzései szerint a következő években 2,5-3,0% közötti pénzromlási ütemre készülhetünk fel. A hosszú távú cél a 3%, tehát nagyon közel leszünk ehhez.

Tetszik vagy sem, de az inflációval együtt kell élnünk. De nem kell emiatt aggódnunk, előreláthatóan a 90-es években látott kétszámjegyű áremelkedés nem fog visszatérni. Ez azért is nagyon üdvözítő, mert a kiszámítható és kismértékű infláció igenis kell egy gazdaságnak.

De kanyarodjunk vissza a témánkhoz. Minél kisebb az árak emelkedése, annál inkább pénzünknél vagyunk. Egyszerűen fogalmazva, ha kismértékben emelkednek az árak, akkor ugyanannyi pénzből egy évet követően szinte ugyanazokat a termékeket és szolgáltatásokat tudjuk megvenni.

Igen ám, de ha hosszabb távon, több évtizedre gondolkozunk előre, akkor már elég erős hatással van a pénzügyi helyzetünkre az infláció. A következő táblázatban azt gyűjtöttük össze, hogy mi történik, ha 3-4-5%-os infláció súlyt bennünket a következő 20 évben.

Különböző infláció esetén mennyit ér a pénzünk

Amennyiben a 3%-os értéknél sikerül maradni, akkor a mai 1 millió forint 20 év múlva kicsivel kevesebbet fog érni, mint 553 ezer forint. Pesszimistán gondolkozva, 20 év alatt szinte a pénzünk felét feléli az infláció. De vegyük észre, hogy minél magasabb a pénzromlás, annál kevesebb pénzünk marad. 5%-os infláció mellett 20 év után csak 375 ezer forintot fog érni a pénzünk.

Emiatt is elemi érdekünk, hogy olyan megtakarítást vagy befektetést találjunk magunknak, ami infláció feletti hozamot biztosít. Ilyenből nincs most sem hiány, például bizonyos állampapírok, de sok befektetési alap is több éves távlatban meg tud felelni az ilyen irányú igényeinknek. Csak ne várjunk sokat, mert minél később döntünk, annál később élvezhetjük a reálhozam jótékony hatását.

Hirdetés
Hirdetés